Csirkemell sonka házilag, E betű mentesen!

Csirkemell sonka házilag készítve a legfinomabb, mert így biztos lehetsz benne, hogy valóban húsból készül, ízfokozók és tartósítószerek nélkül!

Csirkemell sonka nélkül nincs diétás reggeli vagy egy jóízű diétás szendvics, de sokszor az összetevők elolvasásakor jövünk rá, hogy a boltokban kapható csirkemell sonka nem is olyan egészséges, mint amilyennek látszik, mert tele van mindenféle mesterséges adalékanyaggal, ízfokozóval, tartósítószerrel!

Ezt a problémát oldja meg a csirkemell sonka házilag, amiben semmilyen műanyag sincs, csak hús, sajt és a fűszerek!

Az ízesítés terén a lehetőségek száma végtelen: készítheted natúr, vagy sajtdarabokkal (mint én), de feltuningolhatod főtt zöldségekkel (borsóval, brokkolival, paprika kockákkal, sárgarépával…stb.) sok sok friss zöldfűszerrel (vagy ezt így mind együtt)!

Ezt a házi csirkemell sonkát nemcsak diétás szendvicsekhez eheted, hanem készíthetsz belőle

Csirkemell sonka házilag, házi csirkemell sonka

Csirkemell sonka házilag recept

Csirkemell sonka házilag hozzávalók: 

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 10 dkg light trappista sajt (füstölttel finomabb, de el is hagyható!
  • 3 gerezd (6 g) fokhagyma
  • 1 teáskanál (8 g) himalája só
  • 1 teáskanál (3 g) őrölt pirospaprika + 1 kávéskanál a kenéshez
  • 2 g őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál (8 g) olvasztott kókuszzsír a kenéshez

Csirkemell sonka elkészítése: 

  1. A csirkemell filé 2/3-át (40 dkg-ot) ledaráljuk vagy aprítógépben krémesre aprítjuk.
  2. A maradék 20 dkg csirkemell filét kicsi, kb. 1*1 cm-es kockákra vágjuk.
  3. A light trappista sajtot szintén kis kockákra vágjuk.
  4. A darált csirkemellhez adjuk a fűszereket: a reszelt fokhagymát, a himalája sót, a paprikát és a fekete borsot, a sajtkockákat és a maradék, kockára vágott csirkemellet és alaposan összekeverjük, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
  5. A nyers csirkemell sonka masszát rúd alakban egy alufóliára halmozzuk és henger alakot formázunk belőle, majd az alufóliába szorosan belecsomagoljuk.
  6. Az alufólia két végét szaloncukorszerűen megcsavarjuk (így zárjuk le), majd egy hőálló tálba vagy tepsibe tesszük és 2 dl vizet öntünk alá.
  7. 150 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül gőzöljük.
  8. Amikor letelt az egy óra, vegyük ki a sütőből a az elkészült csirkemell sonkát és óvatosan emeljük ki a párolóvízből, csomagoljuk ki és tegyük egy vágódeszkára.
  9. Az olvasztott kókuszzsírban elkeverünk egy kávéskanál őrölt pirospaprik