Egyszerű túrós kakaós csiga zabpehelylisztből

Túrós kakaós csiga: a legnépszerűbb reggeli péksüti villámgyors, puha tésztás, élesztő nélküli receptje

Sokáig tartott, mire elkészült ez a diétás recept, de megérte!

Sajnos ritkán van lehetőségem arra, hogy egy receptet hetekig tökéletesítgessek, de a túrós kakaós csigával így történt.

Egyszerűen nem tudtam elfogadni, hogy a csupán zabpehelylisztből készült tészták – minden ellenkező híresztelés ellenére – igenis szétrepednek, eltörnek, és szétmorzsálódnak.

Sokadik próbálkozás után viszont megszületett ez a tökélyre fejlesztett diétás kakaós csiga.

Igen, tökély! Mert ez a tészta maga a mennyország: kívül ropog, belül puha, könnyű vele dolgozni, nem reped, nem törik, gyönyörű és nagyon finom. Kívül-belül tökéletes!

A kakaós csiga túróval pedig alacsonyabb szénhidráttartalmú, mint túró nélkül, szóval ki ne hagyjátok belőle (kivéve, ha allergiások vagytok rá!) 😉

Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Diétás túrós kakaós csiga zabpehelylisztből készítve
Diétás túrós kakaós csiga zabpehelylisztből készítve

Túrós kakaós csiga

Túrós kakaós csiga hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 25 dkg zsírszegény tehéntúró
  • 22 dkg zabpehelyliszt ( ITT VESZEM )
  • 5 dkg búzasikér (nem helyettesíthető, ettől lesz tökéletes!)
  • 20 g Dia Wellness negyedannyi édesítő (stevia eritrit keverék)
  • 40 gramm olvasztott kókuszzsír (bármilyen olvasztott zsiradékkal helyettesíthető) (+a kenéshez)
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • cukrozatlan kakaópor és negyedannyi édesítő ízlés szerinti keveréke
  • 1 egész tojás a megkenéshez
  • + porcukor helyettesítő, ha a tetejét is szeretnéd megszórni

Túrós kakaós csiga elkészítése:

  1. A víz kivételével minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, majd a vizet apránként hozzá adagolva sima felületű, rugalmas, nem ragacsos, egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  2. Zabpehelyliszttel enyhén megszórt gyúrótáblán kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd vékonyan lekenjük olvasztott kókuszzsírral.
  3. Kb. fél cm vastagon megszórjuk a kakaópor és a porcukor helyettesítő keverékével, majd szorosan feltekerjük az egészet.
  4. Kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  5. A tojást enyhén felverjük és ecset segítségével megkenjük a csigák tetejét és oldalát a felvert tojással.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. Frissen és másnap is egyaránt nagyon finom!

Tipp: az édesítős kakaót érdemes megkóstolni, mielőtt a tésztára szórod, mert teljesen ízlés kérdése, hogy ki milyen édesen szereti!

Diétás kakaós csiga receptjeim még a Blogon:

Diétás túrós kakaós csiga szénhidrátcsökkentett lisztből

Diétás kakaós csiga kelt tésztából

Kelesztés nélküli szénhidrátcsökkentett kakaós csiga

Túrós kakaós csiga kalória és szénhidrát tartalma:

  • 1 db túrós kakaós csigában (20 db egyforma csigát feltételezve): 59,6 kcal, 8,4 g CH

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

“Rettentően jó lett a  tészta! Elmentettem a kedvencek közé! Életem első csigái és nagyon szépek is lettek!” (Török Tímea)

“Nemrég kezdtem el az életmódváltást, igaz van még mit változtatnom az étrendemen, de úgy érzem jó úton haladok. 🙂 Nagyon nagy segítséget nyújt az sok recept, amiket az oldalon találok….. Ma elkészítettem a zabpehelylisztes túrós kakaós csigát, isteni finom lett! Családnak is nagyon ízlett! :)” (Németh Viktória)

Túrós kakaós csiga - Németh Viktória fotója
Túrós kakaós csiga – Németh Viktória fotója
Túrós kakaós csiga
Ángyán Anita fotója
Túrós kakaós csiga recept
Túrós kakaós csiga – Lovas Jusztina fotója

“Nagyon jó lett!” 🙂 (Ujj Marianna)

Túrós kakaós csiga - Ujj Marianna fotója
Túrós kakaós csiga – Ujj Marianna fotója

“A páromnak is nagyon bejött.” (Roneczné Ambrus-Tóth Judit)

Roneczné Ambrus-Tóth Judit sósan, baconnel is el készítette ezeket a csigákat: 

“Ma próbáltam először. A túrós-kakaós csiga tésztáját csináltam meg sósra, és azt töltöttem baconnel. Isteni lett!”

Túrós kakaós csiga - Balog Timi fotója
Balog Timi fotója
Túrós kakaós csiga - Szabolcsiné Haklik Beatrix fotója
Szabolcsiné Haklik Beatrix fotója

“Tényleg nagyon szuper a tészta, kipróbáltam, cukormentes szilvalekvárral és ilyen lett ! Gratulálok a sok jó recepthez !” (Barna Bodor Éva)

Túrós kakaós csiga kakaó helyett szilvalekvárral - Barna Bodor Éva fotója
Barna Bodor Éva fotója 
Túrós kakaós csiga - kakaó helyett dióval - Barna Bodor Éva fotója
Barna Bodor Éva fotója

“..a tészta isteni, bekerül az alaptésztáim közé. Köszönet érte” (Bereczki Erzsébet)

Túrós kakaós csiga - Bereczki Erzsébet fotója
Bereczki Erzsébet fotója
Túrós kakaós csiga - ez is Bereczki Erzsébet fotója
Bereczki Erzsébet fotója
Túrós kakaós csiga zabpehelylisztből - Tóth Éva fotója
Tóth Éva fotója
 

Comments

  1. Klaudia Miski says:

    Kedves Reya!

    Sajnos búzasikért nem találtam, mert tegnap döntöttem el, hogy szeretném kipróbálni ezt a receptet. Nagy gond lenne, ha kihagynám? Vagy mivel lehetne helyettesíteni?

    Előre is köszönöm a választ:
    Klaudia

     
  2. Reya says:

    Szia Klaudia!

    Ha nincs otthon búzasikéred, akkor készítsd fele-fele arányban zabpehelylisztből és teljes kiőrlésű lisztből (a teljes kiőrlésű lisztben van sikér), és a biztonság kedvéért tegyél bele egy tojást is!

    Sok sikert! 🙂

    Üdv.
    Reya

     
  3. Tb says:

    Kedves Reya!

    Most készitettem el a csigàt,de sajnos vmiért nem sikerült.
    Nagyon darabos lett,alig tudtam kinyujtani és szét is esett.Mitöl?
    Talàn mert a zabpelyhet magam daràltam,vagy mert nem tettem bele az egész vizet?Vagy mert meleg volt a kokuszolaj?
    Kérlek segits,mert szeretném még egyszer elkésziteni,rendesen!

    Vàrom vàlaszàt!

    Barbara

     
    1. Reya says:

      Kedves Barbara!
      Nem hiszem, hogy azért tört volna a tésztád, mert magad daráltad a zabpelyhet, bár az fontos, hogy minél finomabbra, liszt állagúra őröld. A kókuszolajat elég, ha addig langyosítod, amíg felolvad, nem kell, hogy forró legyen, ez okozhatta, hogy a tészta szétesett.
      A vizet mindenképp használd fel a összeset. A tészta nyújthatóságának a titka a sikér, gondolom, azt beletetted az összeset? Más hibalehetőség ennél a receptnél szerintem nincs.

       
      1. Tb says:

        Persze,mindent ugy csinàltam,ahogy leirtad.A zabpehelynek is lisztes àllaga volt pedig.
        Esetleg zabkorpàval lehet helyetesiteni a lisztet?Vagy több sikért tenni bele?Es tojàst is elbirna akkor?!

        Egy màsik kérdés.Tejallergiàs vagyok,es elégé hiànyolom a tejet.Mivel lehet potolni sojatej es kokusz tej helyett?(Ami diàtäs is)
        Vagy joghurtot késziteni?Turot màr tudok csinàlni!:-)

         
        1. Reya says:

          Kedves Barbara!

          Megpróbálhatod a több sikért, azzal nem fogod elrontani. Hogy zabpehelyliszttel vagy zabkorpával készíted, annak nincs jelentősége, maximum a liszt finomabb szemű, így könnyebb azzal dolgozni.

          A tej helyett a kókusztej szuper, de én csak az édes dolgokhoz használom, sósakhoz inkább a zabtejet. Szóját elvből nem fogyasztok és másnak sem szoktam ajánlani. Joghurtot lehet készíteni kókusztejből vagy kókuszkrémből joghurtkultúra hozzáadásával.

           

Vélemény, hozzászólás?