Túrós kakaós csiga zabpehelylisztből

Túrós kakaós csiga: a legnépszerűbb reggeli péksüti villámgyors, puha tésztás, élesztő nélküli receptje

Sokáig tartott, mire elkészült ez a poszt, de megérte!

Sajnos ritkán van lehetőségem arra, hogy egy receptet hetekig tökéletesítgessek, de a túrós kakaós csigával így történt.

Egyszerűen nem tudtam elfogadni, hogy a csupán zabpehelylisztből készült tészták – minden ellenkező híresztelés ellenére – igenis szétrepednek, eltörnek, és szétmorzsálódnak.

Sokadik próbálkozás után viszont megszületett ez a tökélyre fejlesztett diétás kakaós csiga. Igen, tökély! Mert ez a tészta maga a mennyország: kívül ropog, belül puha, könnyű vele dolgozni, nem reped, nem törik, gyönyörű és nagyon finom. Kívül-belül tökéletes!

Diétás túrós kakaós csiga zabpehelylisztből készítve
Diétás túrós kakaós csiga zabpehelylisztből készítve

Túrós kakaós csiga

Túrós kakaós csiga hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 25 dkg zsírszegény tehéntúró
  • 22 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg búzasikér (nem helyettesíthető, ettől lesz tökéletes!)
  • 20 g negyedannyi édesítő (stevia eritrit keverék)
  • 40 gramm olvasztott kókuszzsír (+a kenéshez)
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • cukrozatlan kakaópor és negyedannyi édesítő ízlés szerinti keveréke
  • 1 egész tojás a megkenéshez
  • + porcukor helyettesítő, ha a tetejét is szeretnéd megszórni

Túrós kakaós csiga elkészítése:

  1. A víz kivételével minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, majd a vizet apránként hozzá adagolva sima felületű, rugalmas, nem ragacsos, egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  2. Zabpehelyliszttel enyhén megszórt gyúrótáblán kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd vékonyan lekenjük olvasztott kókuszzsírral.
  3. Kb. fél cm vastagon megszórjuk a kakaópor és a porcukor helyettesítő keverékével, majd szorosan feltekerjük az egészet.
  4. Kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  5. A tojást enyhén felverjük és ecset segítségével megkenjük a csigák tetejét és oldalát a felvert tojással.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. Frissen és másnap is egyaránt nagyon finom!

Reya Tippje: az édesítős kakaót érdemes megkóstolni, mielőtt a tésztára szórod, mert teljesen ízlés kérdése, hogy ki milyen édesen szereti!

Túrós kakaós csiga kalória és szénhidrát tartalma:

  • 1 db túrós kakaós csigában (20 db egyforma csigát feltételezve): 59,6 kcal, 8,4 g CH

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

“Rettentően jó lett a  tészta! Elmentettem a kedvencek közé! Életem első csigái és nagyon szépek is lettek!” (Török Tímea)

“Nemrég kezdtem el az életmódváltást, igaz van még mit változtatnom az étrendemen, de úgy érzem jó úton haladok. 🙂 Nagyon nagy segítséget nyújt az sok recept, amiket az oldalon találok….. Ma elkészítettem a zabpehelylisztes túrós kakaós csigát, isteni finom lett! Családnak is nagyon ízlett! :)” (Németh Viktória)

Túrós kakaós csiga - Németh Viktória fotója
Túrós kakaós csiga – Németh Viktória fotója
Túrós kakaós csiga recept
Túrós kakaós csiga – Lovas Jusztina fotója

“Nagyon jó lett!” 🙂 (Ujj Marianna)

Túrós kakaós csiga - Ujj Marianna fotója
Túrós kakaós csiga – Ujj Marianna fotója
Túrós kakaós csiga (krémsajtosan és kakaósan is) - Tóth Ádám fotója
Túrós kakaós csiga (krémsajtosan és kakaósan is) – Tóth Ádám fotója

“A páromnak is nagyon bejött.” (Roneczné Ambrus-Tóth Judit)

Túrós kakaós csiga - Roneczné Ambrus-Tóth Judit fotója
Túrós kakaós csiga – Roneczné Ambrus-Tóth Judit fotója

Roneczné Ambrus-Tóth Judit sósan, baconnel is el készítette ezeket a csigákat: 

“Ma próbáltam először. A túrós-kakaós csiga tésztáját csináltam meg sósra, és azt töltöttem baconnel. Isteni lett!”

Túrós kakaós csiga tésztájából baconös csiga - Roneczné Ambrus-Tóth Judit fotója
Túrós kakaós csiga tésztájából baconös csiga – Roneczné Ambrus-Tóth Judit fotója
Túrós kakaós csiga - Balog Timi fotója
Túrós kakaós csiga – Balog Timi fotója
Túrós kakaós csiga - Szabolcsiné Haklik Beatrix fotója
Túrós kakaós csiga – Szabolcsiné Haklik Beatrix fotója

“Tényleg nagyon szuper a tészta, kipróbáltam, cukormentes szilvalekvárral és ilyen lett ! Gratulálok a sok jó recepthez !” (Barna Bodor Éva)

Túrós kakaós csiga kakaó helyett szilvalekvárral - Barna Bodor Éva fotója
Túrós kakaós csiga kakaó helyett szilvalekvárral – Barna Bodor Éva fotója 
Túrós kakaós csiga - kakaó helyett dióval - Barna Bodor Éva fotója
Túrós kakaós csiga – kakaó helyett dióval – Barna Bodor Éva fotója

“..a tészta isteni, bekerül az alaptésztáim közé. Köszönet érte” (Bereczki Erzsébet)

Túrós kakaós csiga - Bereczki Erzsébet fotója
Túrós kakaós csiga – Bereczki Erzsébet fotója
Túrós kakaós csiga - ez is Bereczki Erzsébet fotója
Túrós kakaós csiga – ez is Bereczki Erzsébet fotója
Túrós kakaós csiga zabpehelylisztből - Tóth Éva fotója
Túrós kakaós csiga zabpehelylisztből – Tóth Éva fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

6 thoughts on “Túrós kakaós csiga zabpehelylisztből

  1. Kedves Reya!

    Sajnos búzasikért nem találtam, mert tegnap döntöttem el, hogy szeretném kipróbálni ezt a receptet. Nagy gond lenne, ha kihagynám? Vagy mivel lehetne helyettesíteni?

    Előre is köszönöm a választ:
    Klaudia

     
  2. Szia Klaudia!

    Ha nincs otthon búzasikéred, akkor készítsd fele-fele arányban zabpehelylisztből és teljes kiőrlésű lisztből (a teljes kiőrlésű lisztben van sikér), és a biztonság kedvéért tegyél bele egy tojást is!

    Sok sikert! 🙂

    Üdv.
    Reya

     
  3. Kedves Reya!

    Most készitettem el a csigàt,de sajnos vmiért nem sikerült.
    Nagyon darabos lett,alig tudtam kinyujtani és szét is esett.Mitöl?
    Talàn mert a zabpelyhet magam daràltam,vagy mert nem tettem bele az egész vizet?Vagy mert meleg volt a kokuszolaj?
    Kérlek segits,mert szeretném még egyszer elkésziteni,rendesen!

    Vàrom vàlaszàt!

    Barbara

     
    1. Kedves Barbara!
      Nem hiszem, hogy azért tört volna a tésztád, mert magad daráltad a zabpelyhet, bár az fontos, hogy minél finomabbra, liszt állagúra őröld. A kókuszolajat elég, ha addig langyosítod, amíg felolvad, nem kell, hogy forró legyen, ez okozhatta, hogy a tészta szétesett.
      A vizet mindenképp használd fel a összeset. A tészta nyújthatóságának a titka a sikér, gondolom, azt beletetted az összeset? Más hibalehetőség ennél a receptnél szerintem nincs.

       
      1. Persze,mindent ugy csinàltam,ahogy leirtad.A zabpehelynek is lisztes àllaga volt pedig.
        Esetleg zabkorpàval lehet helyetesiteni a lisztet?Vagy több sikért tenni bele?Es tojàst is elbirna akkor?!

        Egy màsik kérdés.Tejallergiàs vagyok,es elégé hiànyolom a tejet.Mivel lehet potolni sojatej es kokusz tej helyett?(Ami diàtäs is)
        Vagy joghurtot késziteni?Turot màr tudok csinàlni!:-)

         
        1. Kedves Barbara!

          Megpróbálhatod a több sikért, azzal nem fogod elrontani. Hogy zabpehelyliszttel vagy zabkorpával készíted, annak nincs jelentősége, maximum a liszt finomabb szemű, így könnyebb azzal dolgozni.

          A tej helyett a kókusztej szuper, de én csak az édes dolgokhoz használom, sósakhoz inkább a zabtejet. Szóját elvből nem fogyasztok és másnak sem szoktam ajánlani. Joghurtot lehet készíteni kókusztejből vagy kókuszkrémből joghurtkultúra hozzáadásával.

           

Vélemény, hozzászólás?