A xilit használata és a stevia, eritrit arányainak megtalálása a fogyókúrás receptekben nem könnyű feladat, ha még csak most ismerkedsz a természetes édesítőszerekkel.
Ezzel a bejegyzéssel segítek Neked abban, hogy ne kelljen kísérletezgetned a drága édesítőszerekkel és minden édesség olyan édes legyen, ahogyan szereted!
A saját, fél évtizednyi tapasztalataimat felhasználva összegyűjtöttem Neked a három legismertebb és legnépszerűbb természetes édesítőszer (stevia, eritrit, xilit) adagolásával kapcsolatos tudnivalókat:
1. Xilit használata (nyírfacukor, xylit)
A xilit külsőre és édesítő erőben is megegyezik a kristálycukorral. Elvileg.
Nyírfacukor cukor arány:
Az én tapasztalatom szerint a nyírfacukor (xilit, xylit) másképp édes (kevésbé tömény), mint a kristálycukor, ezért 10-15 %-kal többet kell használni belőle, vagyis a nyírfacukor cukor arány: 10 dkg cukor helyett 11,5-12 dkg-ot.
Reya Tippje: Érdemes a szervezetünket apránként adagolva hozzászoktatni, ugyanis többeknél okoz a hozzászokási periódusban puffadást vagy hasmenést.
2. Stevia felhasználása (sztevia, sztívia):
A stevia édesítő ereje állagától függően változó. A stevia napi mennyiségi korlátozás nélkül biztonságosan fogyasztható, azonban egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíze van. Sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja édes ízét.
Stevia cukor arányok:
-
Stevia por használata:
A stevia por édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 g stevia por kb. 6 kg kristálycukornak felel meg.
Tipp: süteményekben használva hiányzik a cukor tömege, így a tésztához cukor helyett stevia port használva a tészták laposabbak lesznek. Ez úgy küszöbölhető ki, ha a hiányzó édesítőszer mennyiséget némileg több liszttel, illetve keményítővel kevert stevia porral pótoljuk. (A keményítő javítja a sütemények állagát.)
-
Stevia tabletta használata:
A stevia tabletta akár 200x is édesebb lehet mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. Általában egy tabletta egy darab kockacukornak felel meg.
Reya Tippje: A stevia port és a tablettát sütés előtt tanácsos először meleg folyadékban feloldani. A tabletta és a porok tejben, annak magas zsírtartalma miatt, csak melegítéskor kezdenek oldódni.
-
Stevia levél használata:
A szárított stevia levél Kb. 30x édesebb, mint azonos mennyiségű kristálycukor.
Ez azt jelenti, hogy 10 dkg kristálycukor helyett használjunk 3 gramm stevia levelet.
Reya Tippje: ízesítsük teánkat stevia levéllel: 3-4 levélkét tehetünk egy csésze bármilyen teához, majd forrázzuk le, vagy egy „teatojást” megtöltünk stevia levéllel és a kannába tesszük a szokásos tea mellé. Egy adag 2-3-szor is felhasználható egyre hosszabb áztatási idővel.
-
Stevia csepp használata:
A stevia csepp akár 200-250-szer édesebb is lehet, mint azonos mennyiségű kristálycukor.
Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elegendő 8-10 csepp stevia.
Reya Tippje: Folyadékokba, hideg krémekbe érdemesebb a folyadékot használni, mert a kristályos hideg közegben ropogni fog!
3. Eritrit használata:
Eritrit cukor arány:
Az eritrit édes íze csupán 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell belőle használni (10 dkg kristálycukor helyett 15 dkg eritrit.)
4. Stevia eritrit keverék használata
A Négyszeres édesítő hatású stevia eritrit keverékek (negyedannyi édesítő) egyre népszerűbbek, nem véletlenül:
- kalóriamentesek,
- a leginkább cukorízű édesítőszer,
- használatuk gazdaságos, mivel édesítő erejük valóban négyszerese a kristálycukorénak,
- nincs mellékhatásuk (pl. puffadás, hasmenés)
- mellékíz mentesek.
Stevia eritrit keverék cukor aránya:
A stevia eritrit keverékek teában, kávéban, édességekben használva valódi cukor ízt nyújt és elegendő belőle a megszokott vagy előírt cukormennyiség negyed része.
Jó sütést, főzést az édesítőszerekkel!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!
(A cikkben szereplő információk saját tapasztalatok, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!
köszönöm a szuper összehasonlítást! A szirupokról is tudnál esetleg írni egy cukor vs. szirup témában egy kicsit? pl. agavé szirup, rizsszirup, tápióka, szilva, stb. köszi! 🙂
Kedves Fanni! Nagyon szívesen! 🙂 Ezer örömmel írok a szirupokról is! 🙂
Ha negyedannyit használok, minden másból ugyanannyi kell, mint az eredeti cukros recept? Mert nem tudom elképzelni, hogy ugyanazt az állagot kapom. Nem kell vajból például kevesebb belőle?
Én már évek óta a negyedannyi édesítőszert használom, és nem tapasztaltam különbséget a cukros és az édesítős végeredménye között. Egyedül talán a piskóta az, amiben érdemes plusz lisztmennyiséggel pótolni a kieső cukormennyiséget, mert ha nem pótoljuk, nem lesz olyan szép magas, levegős.