Stevia, eritrit, xilit használata a diétás receptekben

Print Friendly, PDF & Email

A xilit használata és a stevia, eritrit arányainak megtalálása a fogyókúrás receptekben nem könnyű feladat, ha még csak most ismerkedsz a természetes édesítőszerekkel.

Ezzel a bejegyzéssel segítek Neked abban, hogy ne kelljen kísérletezgetned a drága édesítőszerekkel és minden édesség olyan édes legyen, ahogyan szereted!

A saját, fél évtizednyi tapasztalataimat felhasználva összegyűjtöttem Neked a három legismertebb és legnépszerűbb természetes édesítőszer (stevia, eritrit, xilit) adagolásával kapcsolatos tudnivalókat:

Stevia, eritrit, xilit használata cukor helyett
Stevia, eritrit, xilit használata cukor helyett

1. Xilit használata (nyírfacukor, xylit)

A xilit külsőre és édesítő erőben is megegyezik a kristálycukorral. Elvileg.

Nyírfacukor cukor arány:

Az én tapasztalatom szerint a nyírfacukor (xilit, xylit) másképp édes (kevésbé tömény), mint a kristálycukor, ezért 10-15 %-kal többet kell használni belőle, vagyis a nyírfacukor cukor arány: 10 dkg cukor helyett 11,5-12 dkg-ot.

Reya Tippje: Érdemes a szervezetünket apránként adagolva hozzászoktatni, ugyanis többeknél okoz a hozzászokási periódusban puffadást vagy hasmenést.

2. Stevia felhasználása (sztevia, sztívia):

A stevia édesítő ereje állagától függően változó. A stevia napi mennyiségi korlátozás nélkül biztonságosan fogyasztható, azonban egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíze van. Sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja édes ízét.

Stevia cukor arányok:

 • Stevia por használata:

A stevia por édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 g stevia por kb. 6 kg kristálycukornak felel meg.

Tipp: süteményekben használva hiányzik a cukor tömege, így a tésztához cukor helyett stevia port használva a tészták laposabbak lesznek. Ez úgy küszöbölhető ki, ha a hiányzó édesítőszer mennyiséget némileg több liszttel, illetve keményítővel kevert stevia porral pótoljuk. (A keményítő javítja a sütemények állagát.)

 • Stevia tabletta használata:

A stevia tabletta akár 200x is édesebb lehet mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. Általában egy tabletta egy darab kockacukornak felel meg.

Reya Tippje: A stevia port és a tablettát sütés előtt tanácsos először meleg folyadékban feloldani. A tabletta és a porok tejben, annak magas zsírtartalma miatt, csak melegítéskor kezdenek oldódni.

 • Stevia levél használata:

A szárított stevia levél Kb. 30x édesebb, mint azonos mennyiségű kristálycukor.

Ez azt jelenti, hogy 10 dkg kristálycukor helyett használjunk 3 gramm stevia levelet.

Reya Tippje: ízesítsük teánkat stevia levéllel: 3-4 levélkét tehetünk egy csésze bármilyen teához, majd forrázzuk le, vagy egy „teatojást” megtöltünk stevia levéllel és a kannába tesszük a szokásos tea mellé. Egy adag 2-3-szor is felhasználható egyre hosszabb áztatási idővel.

 • Stevia csepp használata:

A stevia csepp akár 200-250-szer édesebb is lehet, mint azonos mennyiségű kristálycukor.

Tapasztalatom szerint 3 dl folyadékhoz elegendő 8-10 csepp stevia.

Reya Tippje: Folyadékokba, hideg krémekbe érdemesebb a folyadékot használni, mert a kristályos hideg közegben ropogni fog!

3. Eritrit használata:

Eritrit cukor arány:

Az eritrit édes íze csupán 60-80%-a a kristálycukorénak, ezért kb. másfélszer többet kell belőle használni (10 dkg kristálycukor helyett 15 dkg eritrit.)

4. Stevia eritrit keverék használata

A Négyszeres édesítő hatású stevia eritrit keverékek (negyedannyi édesítő) egyre népszerűbbek, nem véletlenül:

 • kalóriamentesek,
 • a leginkább cukorízű édesítőszer,
 • használatuk gazdaságos, mivel édesítő erejük valóban négyszerese a kristálycukorénak,
 • nincs mellékhatásuk (pl. puffadás, hasmenés)
 • mellékíz mentesek.

Stevia eritrit keverék cukor aránya:

A stevia eritrit keverékek teában, kávéban, édességekben használva valódi cukor ízt nyújt és elegendő belőle a megszokott vagy előírt cukormennyiség negyed része.

 Jó sütést, főzést az édesítőszerekkel! 

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!

Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!

(A cikkben szereplő információk saját tapasztalatok, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

Comments

 1. Máthé Fanni says:

  köszönöm a szuper összehasonlítást! A szirupokról is tudnál esetleg írni egy cukor vs. szirup témában egy kicsit? pl. agavé szirup, rizsszirup, tápióka, szilva, stb. köszi! 🙂

 2. Reya says:

  Kedves Fanni! Nagyon szívesen! 🙂 Ezer örömmel írok a szirupokról is! 🙂

 3. Mse says:

  Ha negyedannyit használok, minden másból ugyanannyi kell, mint az eredeti cukros recept? Mert nem tudom elképzelni, hogy ugyanazt az állagot kapom. Nem kell vajból például kevesebb belőle?

  1. Reya says:

   Én már évek óta a negyedannyi édesítőszert használom, és nem tapasztaltam különbséget a cukros és az édesítős végeredménye között. Egyedül talán a piskóta az, amiben érdemes plusz lisztmennyiséggel pótolni a kieső cukormennyiséget, mert ha nem pótoljuk, nem lesz olyan szép magas, levegős.

Vélemény, hozzászólás?