Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Negyedannyi édesítő, negyedannyi ugyanannyi, négyszeres erősségű édesítő… egyre többször – sőt az édesítést igénylő receptjeimben szinte mindig – olvasol erről az édesítőszerről, de még sosem próbáltad és igazából azt sem tudod, mi fán terem? Elmesélem! 🙂

Ez a sokat emlegetett cukorhelyettesítő egy valódi cukor ízű, 99 % eritrit és 1 % stevia keverék, amit a fogyókúrázók, cukorbetegek, IR diétázók egyaránt használhatnak édesítésre cukor helyett. Bioboltokban, diétás boltokban vásárolhatod meg.

Negyedannyi édesítőszer cukor helyett

A negyedannyi édesítő

  • 0 glikémiás indexű,
  • kalóriamentes,
  • szénhidrátmentes,
  • mellékíz mentes,
  • mellékhatás mentes (nem okoz puffadást, hasmenést),
  • egészséges cukorhelyettesítő (stevia eritrit keverék), ami a szervezeten felszívódás nélkül halad át, biztosítva, hogy úgy élvezhesd az édes ízeket, hogy közben ne emelkedjen meg a vércukorszinted és ne okozzon elhízást!

Mivel a nevéhez hűen valóban négyszer édesebb, mint a cukor, ezért negyedrészét kell beletenni az ételekbe az előírt cukormennyiséghez képest. Emiatt nagyon gazdaságos, hiszen 0,5 kg negyedannyi édesítőszer 2 kg cukornak felel meg.

A süteményekhez ugyanúgy használható, mint a hagyományos kristálycukor, de arra figyelni kell, hogy 160 fok feletti sütésnél veszíthet az édes ízéből (ezt mondják a gyártók, de ezt még sosem tapasztaltam, pedig mindent minimum 180 fokon sütök…).

Több gyártó is gyártja ezt a fajta édesítőt, nagy különbségek nincsenek a termékeik között. A csomagoláson lévő összetételt itt is mindig el kell olvasni, mert van olyan gyártó, akinek ugyanolyan csomagolással két ilyen terméke is van, azonban az egyik olcsóbb, mesterséges édesítőszerrel dúsított. (Mindig csak azt vedd meg, amiben eritriten és stevián kívül semmilyen más anyag nincs!)

Az édesítőszerek adagolásáról itt olvashatsz >>> Cukorhelyettesítők adagolása

Negyedannyi cukorhelyettesítők
Néhány negyedannyi édesítőszer márka

Jó sütést! 🙂 

Szaszkó Reya

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik a szakképzett orvosi és dietetikusi tanácsadást!)

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?