Mi az a smoothie?
A smoothie a friss vagy fagyasztott gyümölcsökből és/vagy zöldségekből, valamilyen folyadékból (víz, tej, növényi tej..stb.) és jégből készített egészséges turmixok angol elnevezése. Vagyis a smoothie magyarul zöldség- vagy gyümölcsturmixot jelent.
A zöldségturmixok (vagyis zöld turmixok) általában tartalmaznak valamilyen zöld levelet: spenótot, kelkáposztát…stb., a gyümölcsturmixokban pedig előszeretettel párosulnak a kedvenc gyümölcseink banánnal, annak édes íze miatt (más kérdés, hogy a banán szénhidráttartalma és glikémiás indexe miatt – főleg leturmixolva – nem épp vércukorszint barát).
Ezek az egészséges turmixok nagyon divatosak manapság, az egészségtudatosan étkezők étrendjének részévé váltak.
A smoothie készítés nem véletlenül olyan népszerű: pár perc alatt annyi zöldséget és/vagy gyümölcsöt turmixolhatsz le és készíthetsz belőlük egészséges, diétás italokat, amennyit megenni egy étkezés alatt lehetetlen. Így egy pohár smoothie-val egy főétkezésként megevett salátában lévő tápanyagok többszörösét viheted be.
A smoothie-t nemcsak pohárból ihatod, hanem készíthetsz smoothie tálat is, ha a sűrű turmixot egy müzlistálkába kiöntöd, zöldségekkel, diétás gyümölcsökkel, magvakkal kidíszíted és jóízűen bekanalazod!

A smoothie készítéshez csak egy jó turmixgépre vagy egy smoothie készítő gépre van szükséged és persze a fantáziádra, hogy minél többféle zöldségből, gyümölcsből minél ízletesebb és vitamindúsabb turmixokat készíts!
A legfinomabb diétás üdítők
Fogyás smoothieval
A smoothiek általában nem tartalmaznak sem hozzáadott cukrot, sem édesítőszert, így ésszerű keretek között, a felhasznált zöldségek, gyümölcsök szénhidráttartalmától függően beilleszthető az egészséges fogyókúrába és diétás étrendbe akár egy kisétkezésként (diétás tízóraira vagy uzsonnára) is.
Fogyókúra esetén érdemes figyelni arra, hogy miből készítesz smoothie-t.
- Amit mindenképp ajánlok, az az, hogy használj a smoothie-d ízesítésére friss zöldfűszereket (mentát, bazsalikomot, citromfüvet…stb.), fahéjat, vagy egy kevés mogyoróvajat.
- Érdemes a smoothie-ba chia magot, vagy zabpelyhet keverni, hogy laktatóbb legyen és a plusz rostoknak köszönhetően lassabban szívódjon fel a szénhidráttartalma.
- Nekem az egyik kedvencem a Dia Wellness kollagénes sport rost, ami egyrészt plusz rosttartalom (előnyeiről feljebb írtam), másrészt óvja a bőrödet, ízületeidet is. (Beszerezhető ITT >>> Dia Wellness termékek rendelése )
- Szintén érdemes a smoothie-ba az ízével harmonizáló (vagy ízesítetlen) fehérjeport keverni. Ez szintén lassítja a szénhidrátok felszívódását és laktatóbbá teszi a turmixodat.
- Ha szeretnéd tovább fokozni a smoothie-d fogyasztó hatását, folyadékként használj lefőzött, kihűtött zöld teát vagy kókuszvizet, ami még jobban felpörgeti az anyagcserédet és a zsírégetést!
Ahogy azt feljebb említettem, a banán használata kevésbé szerencsés a magas szénhidráttartalma és a turmixolás által még magasabb glikémiás indexe miatt (helyette használhatsz avokádót), viszont a diétás gyümölcsökből: almából, körtéből, eperből, málnából, ribizliből, grapefruitból…stb., továbbá zöld levelekből, uborkából, zellerszárból bátran kreálhatsz finomabbnál finomabb diétás turmixokat!
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
+1 Tipp: érdemes mindig pár csepp frissen facsart citromlevet is adni a smoothie-hoz azért, hogy ha nem iszod meg egyből az egészet, ne barnuljon meg!
Most, hogy már tisztában vagy azzal, hogy mi az a smoothie, kattints diétás smoothie receptekért és indulhat a smoothie készítés! >>> Diétás smoothie receptek
Egészségedre!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!