Magvas zsemle, és magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből.
Nem egy extra gyors, de nagyon egyszerű diétás recept. Bizony be kell látni, hogy ha a hagyományoshoz hasonlóan puha, és finom teljes kiőrlésű pékárut akarsz enni, bizony rá kell szánni az időt a kelesztésre!
Így lettek ezek a magvas zsemlék és kiflik is extra puhák, nagyon finomak, gyönyörű, szellős tésztájúak.
A rászórt magok ízlés szerint variálhatók, nálam most a tökmagra, szezámmagra és a chia magra esett a választás, de készítheted akár lenmaggal vagy napraforgómaggal is!
Fogyókúrázóknak, életmódváltóknak, szénhidrát diétázóknak tökéletes diétás reggeli szendvicsalap!
Mivel semmilyen különleges vagy extra drága hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Magvas zsemle, magvas kifli recept
Hozzávalók (10 db-hoz):
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt + 5 dkg a szóráshoz
- 15 dkg búzasikér
- 7 g instant élesztő
- 4 dl meleg (nem forró!) víz
- 1,5 teáskanál só
- 0,5 dl folyékony kókuszolaj (3,5 dkg) (a kókuszolaj használatának előnyeiről ITT olvashatsz!
- “fél” tojás a kenéshez
- magvak a tetejére ízlés szerint
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Magvas zsemle, kifli elkészítése:
- A szobahőmérsékletű lisztet, instant élesztőt, sót, búzasikért és a folyékony kókuszolajat egy tálba tesszük, majd a vizet apránként hozzáadva robotgéppel összeállítjuk a tésztát.
- Nem kell a géppel kidolgozni, épp csak álljon össze a tészta, majd kiöntjük szilikonos nyújtólapra/gyúrótáblára.
- A tésztát két kézzel sima, fényes felületűre gyúrjuk, majd egy konyharuhával letakarjuk és egy órán át hagyjuk kelni (közben vigyázunk rá, hogy ne maradjon nyitva ablak, ajtó és ne érhesse hideg levegő).
- A megkelt tésztát 10 db kb. egyforma méretű darabra vágjuk.
- Mind a 10 darabot átgyúrjuk és gombócokat gömbölyítünk belőlük.
- 10-15 percre újra letakarjuk és hagyjuk pihenni.
- Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
- Ha inkább magvas zsemlét szeretnél készíteni, akkor nincs más teendő, mint a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé sorakoztatni, a felvert tojással megkenni és a magvakkal megszórni. (Hagyjunk a nyers zsemlék között helyet a tepsiben, mert eléggé megnőnek sütés közben!)
- Ha magvas kiflire vágysz, akkor először is kotord elő a gyerek játékos ládájából a nyújtófát (ahogy én is 😉 ), majd nyújtsd ki a gombócokat kb. 20×13 cm-es négyszögekre!
- A kinyújtott tésztát a keskenyebb szélénél fogva két kézzel szorosan tekerd fel, tedd tepsibe, kend meg és szórd meg magvakkal mindegyiket!
- 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Magvas zsemle, kifli tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma)
100 gramm magvas zsemle, kifli tartalmaz:
- 223 kcal,
- 28 g szénhidrátot,
- 17 g fehérjét,
- 4,6 g zsírt.
1 db (10 db kb. egyforma súlyú teljes kiőrlésű pékáru esetén)
- 230 kcal,
- 29 g szénhidrátot,
- 17,6 g fehérjét,
- 4,7 g zsírt.
Reya Tippje: kb. 5 dkg magot gyúrhatsz a tésztába is, még finomabb lesz a magvas zsemléd, kiflid!
Így néz ki felvágva:
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:













2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!