Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből

Magvas zsemle, és magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből.

Nem egy extra gyors, de nagyon egyszerű diétás recept. Bizony be kell látni, hogy ha a hagyományoshoz hasonlóan puha, és finom teljes kiőrlésű pékárut akarsz enni, bizony rá kell szánni az időt a kelesztésre!

Így lettek ezek a magvas zsemlék és kiflik is extra puhák, nagyon finomak, gyönyörű, szellős tésztájúak.

A rászórt magok ízlés szerint variálhatók, nálam most a tökmagra, szezámmagra és a chia magra esett a választás, de készítheted akár lenmaggal vagy napraforgómaggal is!

IR diétázóknak, cukrosoknak, fogyókúrázóknak tökéletes diétás reggeli szendvicsalap!

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Magvas zsemle, magvas kifli recept

Hozzávalók (10 db-hoz):

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt + 5 dkg a szóráshoz
  • 15 dkg búzasikér
  • 7 g instant élesztő
  • 4 dl meleg (nem forró!) víz
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 dl folyékony kókuszolaj (3,5 dkg) (a kókuszolaj használatának előnyeiről ITT olvashatsz!
  • “fél” tojás a kenéshez
  • magvak a tetejére ízlés szerint

Magvas zsemle, kifli elkészítése:

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

  1. A szobahőmérsékletű lisztet, instant élesztőt, sót, búzasikért és a folyékony kókuszolajat egy tálba tesszük, majd a vizet apránként hozzáadva robotgéppel összeállítjuk a tésztát.
  2. Nem kell a géppel kidolgozni, épp csak álljon össze a tészta, majd kiöntjük szilikonos nyújtólapra/gyúrótáblára.
  3. A tésztát két kézzel sima, fényes felületűre gyúrjuk, majd egy konyharuhával letakarjuk és egy órán át hagyjuk kelni (közben vigyázunk rá, hogy ne maradjon nyitva ablak és ne érhesse hideg levegő).
  4. A megkelt tésztát 10 db kb. egyforma méretű darabra vágjuk.
  5. Mind a 10 darabot átgyúrjuk és gombócokat gömbölyítünk belőlük.
  6. 10-15 percre újra letakarjuk és hagyjuk pihenni.
  7. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
  8. Ha inkább magvas zsemlét szeretnél készíteni, akkor nincs más teendő, mint a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé sorakoztatni, a felvert tojással megkenni és a magvakkal megszórni. (Hagyjunk a nyers zsemlék között helyet a tepsiben, mert eléggé megnőnek sütés közben!)
  9. Ha magvas kiflire vágysz, akkor először is kotord elő a gyerek játékos ládájából a nyújtófát (ahogy én is 😉 ), majd nyújtsd ki a gombócokat kb. 20×13 cm-es négyszögekre!
  10. A kinyújtott tésztát a keskenyebb szélénél fogva két kézzel szorosan tekerd fel, tedd tepsibe, kend meg és szórd meg magvakkal mindegyiket!
  11. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Magvas zsemle, kifli tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma)

100 gramm magvas zsemle, kifli tartalmaz:

  • 223 kcal,
  • 28 g szénhidrátot,
  • 17 g fehérjét,
  • 4,6 g zsírt.

1 db (10 db kb. egyforma súlyú teljes kiőrlésű pékáru esetén)

  • 230 kcal,
  • 29 g szénhidrátot,
  • 17,6 g fehérjét,
  • 4,7 g zsírt.

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Reya Tippje: kb. 5 dkg magot gyúrhatsz a tésztába is, még finomabb lesz a magvas zsemléd, kiflid!

Így néz ki felvágva:

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Magvas zsemle, kifli – Rábainé Holecskó Krisztina fotója – “Nagyon finomak! Én már csak a te receptjeidből készült finomságokat eszem: cukkinis sárgarépás zsemle, méregtelenítő lenmagos kenyér…stb.”
Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Magvas zsemle, kifli – Holecskó Trohák Zsuzsa fotója
Magvas zsemle teljes kiőrlésű lisztből
Magvas zsemle teljes kiőrlésű lisztből – Barnóczki-Sütő Valéria fotója
Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Magvas kiflik – Lovas Jusztina fotója – “Nagyon könnyű vele dolgozni, köszi a receptet! “
Magvas Zsemle
Fehér-Kapitány Tímea fotója
Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Gyurcsik Fanni fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?