Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből

Magvas zsemle, és magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből.

Nem egy extra gyors, de nagyon egyszerű diétás recept. Bizony be kell látni, hogy ha a hagyományoshoz hasonlóan puha, és finom teljes kiőrlésű pékárut akarsz enni, bizony rá kell szánni az időt a kelesztésre!

Így lettek ezek a magvas zsemlék és kiflik is extra puhák, nagyon finomak, gyönyörű, szellős tésztájúak.

A rászórt magok ízlés szerint variálhatók, nálam most a tökmagra, szezámmagra és a chia magra esett a választás, de készítheted akár lenmaggal vagy napraforgómaggal is!

Fogyókúrázóknak, életmódváltóknak, szénhidrát diétázóknak tökéletes diétás reggeli szendvicsalap!

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Magvas zsemle, magvas kifli recept

Hozzávalók (10 db-hoz):

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt + 5 dkg a szóráshoz
  • 15 dkg búzasikér
  • 7 g instant élesztő
  • 4 dl meleg (nem forró!) víz
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 dl folyékony kókuszolaj (3,5 dkg) (a kókuszolaj használatának előnyeiről ITT olvashatsz!
  • “fél” tojás a kenéshez
  • magvak a tetejére ízlés szerint

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Magvas zsemle, kifli elkészítése:

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

  1. A szobahőmérsékletű lisztet, instant élesztőt, sót, búzasikért és a folyékony kókuszolajat egy tálba tesszük, majd a vizet apránként hozzáadva robotgéppel összeállítjuk a tésztát.
  2. Nem kell a géppel kidolgozni, épp csak álljon össze a tészta, majd kiöntjük szilikonos nyújtólapra/gyúrótáblára.
  3. A tésztát két kézzel sima, fényes felületűre gyúrjuk, majd egy konyharuhával letakarjuk és egy órán át hagyjuk kelni (közben vigyázunk rá, hogy ne maradjon nyitva ablak, ajtó és ne érhesse hideg levegő).
  4. A megkelt tésztát 10 db kb. egyforma méretű darabra vágjuk.
  5. Mind a 10 darabot átgyúrjuk és gombócokat gömbölyítünk belőlük.
  6. 10-15 percre újra letakarjuk és hagyjuk pihenni.
  7. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
  8. Ha inkább magvas zsemlét szeretnél készíteni, akkor nincs más teendő, mint a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé sorakoztatni, a felvert tojással megkenni és a magvakkal megszórni. (Hagyjunk a nyers zsemlék között helyet a tepsiben, mert eléggé megnőnek sütés közben!)
  9. Ha magvas kiflire vágysz, akkor először is kotord elő a gyerek játékos ládájából a nyújtófát (ahogy én is 😉 ), majd nyújtsd ki a gombócokat kb. 20×13 cm-es négyszögekre!
  10. A kinyújtott tésztát a keskenyebb szélénél fogva két kézzel szorosan tekerd fel, tedd tepsibe, kend meg és szórd meg magvakkal mindegyiket!
  11. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Magvas zsemle, kifli tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma)

100 gramm magvas zsemle, kifli tartalmaz:

  • 223 kcal,
  • 28 g szénhidrátot,
  • 17 g fehérjét,
  • 4,6 g zsírt.

1 db (10 db kb. egyforma súlyú teljes kiőrlésű pékáru esetén)

  • 230 kcal,
  • 29 g szénhidrátot,
  • 17,6 g fehérjét,
  • 4,7 g zsírt.

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Reya Tippje: kb. 5 dkg magot gyúrhatsz a tésztába is, még finomabb lesz a magvas zsemléd, kiflid!

Így néz ki felvágva:

Magvas zsemle, magvas kifli teljes kiőrlésű lisztből

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Magos zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Sípos Piroska fotója –  “Már régóta szemeztem ezzel a recepttel, mert másfél hónapja nem ettem pékárút és már a nyálam csorgott rá. Megjött a liszt is hozzá, így hát végre elkészültek, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel. Féladagot csináltam, teljesen egyedül. Életem első rendes zsemléi, segítség nélkül  Az egyenlő részekre osztás nem ment, de annyira gyönyörűek, hogy én 100% elégedett vagyok  8 db lett. Ha kihűlnek, tuti megy pár a fagyasztóba, hogy később is “friss” legyen.  Meglepően könnyű volt vele dolgozni még úgy is, hogy nem vagyok jártas az ilyesmiben. Amíg sült, megkordult a gyomrom, olyan illata volt már akkor is *-*
Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Magvas zsemle, kifli – Holecskó Trohák Zsuzsa fotója
Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Magvas kiflik – Lovas Jusztina fotója – “Nagyon könnyű vele dolgozni, köszi a receptet! “
Magvas Zsemle
Fehér-Kapitány Tímea fotója
Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
Gyurcsik Fanni fotója
magvas zsemle
Gyurcsics Ildikó magvas zsemléi
Magvas zsemle, kifli
Gyurisné Emese fotója
Magvas zsemle
Metzger Bernadett fotója
Magvas zsemle teljes kiőrlésű lisztből
Horváthné Edit fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?