Korpás kenyér diétás szendvicsekhez

Korpás kenyér, ami nemcsak nyomokban tartalmaz korpát!

Sajnos a mi családunkat sem kerülte el a cukorbetegség. Az okait most hagyjuk, lerágott csont.

A recept szempontjából fontosabb, hogy a cukorproblémákkal küzdő családtagjaim (akik már a sokadik ikszet tapossák) szívesen vesznek korpás kenyeret, mert úgy tudják, hogy az jót tesz a vércukorszintnek. Ezzel nem is vitatkozom, kivéve, ha abban a korpás kenyérben több a fehér liszt, mint a korpa…

Már pedig sajnos jól meg kell nézni, ha az ember kenyeret vesz, mert egyáltalán nem biztos, hogy a pénzedért valódi, vércukorszint barát kenyeret fogsz kapni!

(Update: 2017.06.22-től szigorodtak a kenyerek készítésére vonatkozó előírások, így talán ettől az időponttól a pékségekben is jobb minőségű korpás kenyeret árulnak…)

Nos, ebben a teljes kiőrlésű kenyér receptben bízhatsz! A búzakorpán kívül csak és kizárólag lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó liszteket tartalmaz, így nagyon laktató és garantáltan nem fog a cukrod az egekbe szökni tőle!

Korpás kenyér felszeletelve
Korpás kenyér felszeletelve

Korpás kenyér recept

Hozzávalók 1 db 75 dkg-os korpás kenyérhez

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg búzasikér
  • 5 dkg tönkölykorpa
  • 5 dkg folyékony kókuszolaj
  • 10 dkg natúr joghurt vagy 20 %-os tejföl
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1,5 dkg himalája só
  • 10 dkg magkeverék + a szóráshoz
  • 7 g instant élesztő
  • 1 tojás a kenéshez

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Korpás kenyér szeletelés előtt
Korpás kenyér szeletelés előtt

Elkészítése:

  1. A lisztet, a búzasikért, a tönkölykorpát, az instant élesztőt és a himalája sót egy tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a joghurtot és a langyos vízzel az egészet rugalmas tésztává gyúrjuk.
  3. Megformázzuk és sütőpapírral bélelt kenyér formába tesszük. (Abba a formába, amiben majd sütni fogjuk.)
  4. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Ha megkelt, egy tojást felverünk és lekenjük a tetejét.
  6. Éles késsel 3-4 helyen bevágjuk a tetejét.
  7. Megszórjuk magokkal.
  8. Alaposan lespricceljük vízzel.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
  10. Kenyérsütőgépben is elkészíthető.
Korpás kenyér
Korpás kenyér

Korpás kenyér kalória- és szénhidráttartalma:

  • 100 gramm natúr görög joghurttal készítve 378 kcal és 36,3 g szénhidrátot tartalmaz!
  • 100 gramm 20 %-os tejföllel készítve 388 kcal és 36 g szénhidrátot tartalmaz!

Tipp: Kend meg a kenyeret! >>> DIÉTÁS SZENDVICSKRÉMEK (kattints a linkre!)

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Korpás kenyér
Molnár Mariann fotója
Korpás kenyér - Barna Bodor Éva fotója
Korpás kenyér – Barna Bodor Éva fotója

Vélemény, hozzászólás?