Korpás kenyér, ami nemcsak nyomokban tartalmaz korpát!
Sajnos a mi családunkat sem kerülte el a cukorbetegség. Az okait most hagyjuk, lerágott csont.
A recept szempontjából fontosabb, hogy a cukorproblémákkal küzdő családtagjaim (akik már a sokadik ikszet tapossák) szívesen vesznek korpás kenyeret, mert úgy tudják, hogy az jót tesz a vércukorszintnek. Ezzel nem is vitatkozom, kivéve, ha abban a korpás kenyérben több a fehér liszt, mint a korpa…
Már pedig sajnos jól meg kell nézni, ha az ember kenyeret vesz, mert egyáltalán nem biztos, hogy a pénzedért valódi, vércukorszint barát kenyeret fogsz kapni!
(Update: 2017.06.22-től szigorodtak a kenyerek készítésére vonatkozó előírások, így talán ettől az időponttól a pékségekben is jobb minőségű korpás kenyeret árulnak…)
Nos, ebben a teljes kiőrlésű kenyér receptben bízhatsz! A búzakorpán kívül csak és kizárólag lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó liszteket tartalmaz, így nagyon laktató és garantáltan nem fog a cukrod az egekbe szökni tőle!
Korpás kenyér recept
Hozzávalók 1 db 75 dkg-os korpás kenyérhez
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg búzasikér
- 5 dkg tönkölykorpa
- 5 dkg folyékony kókuszolaj
- 10 dkg natúr joghurt vagy 20 %-os tejföl
- 2,5 dl langyos víz
- 1,5 dkg himalája só
- 10 dkg magkeverék + a szóráshoz
- 7 g instant élesztő
- 1 tojás a kenéshez
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Elkészítése:
- A lisztet, a búzasikért, a tönkölykorpát, az instant élesztőt és a himalája sót egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a kókuszolajat, a joghurtot és a langyos vízzel az egészet rugalmas tésztává gyúrjuk.
- Megformázzuk és sütőpapírral bélelt kenyér formába tesszük. (Abba a formába, amiben majd sütni fogjuk.)
- Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Ha megkelt, egy tojást felverünk és lekenjük a tetejét.
- Éles késsel 3-4 helyen bevágjuk a tetejét.
- Megszórjuk magokkal.
- Alaposan lespricceljük vízzel.
- 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
- Kenyérsütőgépben is elkészíthető.
Korpás kenyér kalória- és szénhidráttartalma:
- 100 gramm natúr görög joghurttal készítve 378 kcal és 36,3 g szénhidrátot tartalmaz!
- 100 gramm 20 %-os tejföllel készítve 388 kcal és 36 g szénhidrátot tartalmaz!
Tipp: Kend meg a kenyeret! >>> DIÉTÁS SZENDVICSKRÉMEK (kattints a linkre!)
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!