Diétás kelt tészta készítési praktikák azért, hogy a diétás kenyér, kalács, lekváros bukta, aranygaluska és más diétás sütemény receptek pont ugyanúgy sikerüljenek Neked is, mint ahogyan az a „nagy könyvben meg van írva”!
Többször kaptam már kérdést azzal kapcsolatban, hogy egy élesztős, kelt tésztával készülő receptem nem sikerült annak ellenére, hogy pontosan a diétás receptben megadott mennyiségekkel készült.
Ilyenkor – annak ellenére, hogy nem állok ott senki mellett a konyhában – megpróbálok rájönni, hogy mik azok a pontok, ahol elcsúszhat egy diétás kenyér, kalács vagy aranygaluska sütése és emiatt esetleg lapos, tömör lesz a végeredmény.
Hiszen én mindig mindent pontosan adok meg, grammra kimérem a hozzávalókat, mérem a kelesztési és a sütési időt.
Egy biztos: sosem amiatt van gond a diétás kelt tésztákkal, hogy nem használunk cukrot az élesztő felfuttatásához!
A diétás blogomon lévő kelt tésztás receptek egyikéhez sem használtam eddig cukrot és mindig mindegyik tökéletesen sikerült!
Egyébként a diétás kelt tésztából készült süteményeket, kenyereket mindenki szereti, de a készítésétől sokan tartanak, pedig hidd el, nem olyan nagy ördöngősség! Ha néhány apró szabályt betartasz a készítésénél, hihetetlenül finomságokat tudsz majd Te is készíteni egyedül is! 🙂
Ezeket a praktikákat én is anyukámtól és nagymamámtól tanultam, akik – bár hagyományos hozzávalókból – tökéletes kelt tésztákat készítettek, mióta csak az eszemet tudom. Én pedig a tőlük szerzett tudást átültettem az életmódváltók, diétázók konyhájába! 🙂
5+1 praktika, amire érdemes figyelni a diétás kelt tészta készítésénél:
- Legyenek szobahőmérsékletűek vagy még melegebbek az alapanyagok, de semmiképp ne legyenek forróak! A hideg lisztben, hideg zsiradékkal, hideg folyadékkal (tejjel, vízzel, növényi tejjel) nem fog „beindulni” az élesztő és nem kel meg a tészta. Viszont az sem jó, ha túl forró folyadékot használsz a tésztához, mert azzal „leforrázod”, „megégeted” az élesztőgombákat és szintén egy tömör, kemény tészta lesz a végeredmény. Érdekesség, hogy anyukám, nagymamám a kelt tészta készítéséhez mindig előre gondolkodott: a lisztet, vajat mindig előző este kikészítette, hogy mire a dagasztásra kerül a sor, jól felmelegedjenek (anyukám a lisztet általában a meleg radiátorra tette papírzacskóval együtt).
- Ne legyen hideg a konyhában, ahol a tésztát dagasztod, majd keleszted. Télen vagy hűvös időben a diétás kelt tészta készítése, dagasztása, kelesztése, majd a sütés előtti formázása, töltése közben nem lehet ablakot, ajtót nyitni, nehogy megfázzon a tészta, mert ez szintén egy rugalmatlan, tömör, élvezhetetlen diétás süteményt, pékárut fog eredményezni!
- Az élvezhető diétás kelt tészta egyik titka a megfelelő dagasztás: a langyos folyadékot (tejet, vizet, növényi tejet) több részletben, dagasztás közben adagold a tésztához és addig dagaszd, amíg a tészta felülete fényes nem lesz és a tál falától el nem válik. A jól bedagasztott tészta körül nincsenek a tálban morzsák és nyúlós tésztadarabkák. Nagymamáink, anyukáink régen ezt a műveletet kézzel végezték, ma már elég, ha csak előkapod a robotgépedet és a dagasztó spirál felcsatolásával kb. 10 perc alatt pöpec tésztát dagaszthatsz! 🙂
- A megfelelően bedagasztott tésztát meleg helyen, folpackkal vagy tiszta konyharuhával lefedve kell keleszteni pontosan addig, amíg kb. a duplájára nem nő. Ez általában 35-45 perc alatt történik meg a tészta mennyiségétől függően (0,5 kg lisztből készült a diétás kelt tészta 45 perc alatt megkel). Télen érdemes közel tenni a meleg radiátorhoz vagy pléddel bebugyolálni a tálat.
- Mindig előmelegített sütőben kell sütni a kelt tésztákat.
Diétás kelt tészta teljes kiőrlésű lisztből
Teljes kiőrlésű búzalisztből/tönkölybúza lisztből hasonlóan jó állagú kelt tésztákat készíthetsz, mint fehér lisztből, de számíts arra, hogy a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot (vizet, tejet, növényi tejet) vesz fel.
Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek van sikértartalma, önmagában is megkel, de még jobb eredményt érhetsz el, ha a teljes kiőrlésű liszt egy részét (25 dkg-ból max. 4-5 dkg-ot) búzasikérrel helyettesítesz! Így nemcsak a tésztád állaga lesz szuper, hanem a kész diétás péksütemény szénhidrát tartalmát is csökkented!
Diétás kelt tészta zablisztből, zabpehelylisztből és más gluténmentes lisztekből
A zabpehelyliszt és a zabliszt gluténmentes lisztek, amik önmagukban a sikér (glutén) hiánya miatt egyáltalán nem tudnak megkelni. A zab és más gluténmentes gabonák szerkezete ezt egyáltalán nem teszi lehetővé.
Ezért ha nem vagy gluténérzékeny, és zabpehelylisztből/zablisztből szeretnél diétás kenyeret, lekváros buktát, aranygaluskát vagy más kelt tésztás süteményt sütni, használj búzasikért!
Búzasikér használatával készült például ez a zabpehelylisztes pizza tészta is >>> Zabpehelylisztes pizza tészta recept
A búzasikér használatáról itt olvashatsz bővebben >>> Búzasikér használata
Rossz hír, hogy a búzasikér sajnos nem helyettesíthető más diétás hozzávalókkal, ha pl. gluténérzékenység esetén a célod a hagyományos kelt tészta állag elérése.
Jó sütést! 🙂
Andi
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel? (A témáról bővebben ITT!)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!