5 trükk, hogy a diétás kelt tészta Neked is jól sikerüljön!

Print Friendly, PDF & Email

Diétás kelt tészta készítési praktikák azért, hogy a diétás kenyér, kalács, lekváros bukta, aranygaluska és más diétás sütemény receptek pont ugyanúgy sikerüljenek Neked is, mint ahogyan az a „nagy könyvben meg van írva”!

Többször kaptam már kérdést azzal kapcsolatban, hogy egy élesztős, kelt tésztával készülő receptem nem sikerült annak ellenére, hogy pontosan a diétás receptben megadott mennyiségekkel készült.

Ilyenkor – annak ellenére, hogy nem állok ott senki mellett a konyhában – megpróbálok rájönni, hogy mik azok a pontok, ahol elcsúszhat egy diétás kenyér, kalács vagy aranygaluska sütése és emiatt esetleg lapos, tömör lesz a végeredmény.

Hiszen én mindig mindent pontosan adok meg, grammra kimérem a hozzávalókat, mérem a kelesztési és a sütési időt.

Egy biztos: sosem amiatt van gond a diétás kelt tésztákkal, hogy nem használunk cukrot az élesztő felfuttatásához!

A diétás blogomon lévő kelt tésztás receptek egyikéhez sem használtam eddig cukrot és mindig mindegyik tökéletesen sikerült!

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel? (A témáról bővebben ITT!)

Egyébként a diétás kelt tésztából készült süteményeket, kenyereket mindenki szereti, de a készítésétől sokan tartanak, pedig hidd el, nem olyan nagy ördöngősség! Ha néhány apró szabályt betartasz a készítésénél, hihetetlenül finomságokat tudsz majd Te is készíteni egyedül is! 🙂

Ezeket a praktikákat én is anyukámtól és nagymamámtól tanultam, akik – bár hagyományos hozzávalókból – tökéletes kelt tésztákat készítettek, mióta csak az eszemet tudom. Én pedig a tőlük szerzett tudást átültettem az életmódváltók, diétázók konyhájába! 🙂

Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek

5+1 praktika, amire érdemes figyelni a diétás kelt tészta készítésénél:

  1. Legyenek szobahőmérsékletűek vagy még melegebbek az alapanyagok, de semmiképp ne legyenek forróak! A hideg lisztben, hideg zsiradékkal, hideg folyadékkal (tejjel, vízzel, növényi tejjel) nem fog „beindulni” az élesztő és nem kel meg a tészta. Viszont az sem jó, ha túl forró folyadékot használsz a tésztához, mert azzal „leforrázod”, „megégeted” az élesztőgombákat és szintén egy tömör, kemény tészta lesz a végeredmény. Érdekesség, hogy anyukám, nagymamám a kelt tészta készítéséhez mindig előre gondolkodott: a lisztet, vajat mindig előző este kikészítette, hogy mire a dagasztásra kerül a sor, jól felmelegedjenek (anyukám a lisztet általában a meleg radiátorra tette papírzacskóval együtt).
  2. Ne legyen hideg a konyhában, ahol a tésztát  dagasztod, majd keleszted. Télen vagy hűvös időben a diétás kelt tészta készítése, dagasztása, kelesztése, majd a sütés előtti formázása, töltése közben nem lehet ablakot, ajtót nyitni, nehogy megfázzon a tészta, mert ez szintén egy rugalmatlan, tömör, élvezhetetlen diétás süteményt, pékárut fog eredményezni!
  3. Az élvezhető diétás kelt tészta egyik titka a megfelelő dagasztás: a langyos folyadékot (tejet, vizet, növényi tejet) több részletben, dagasztás közben adagold a tésztához és addig dagaszd, amíg a tészta felülete fényes nem lesz és a tál falától el nem válik. A jól bedagasztott tészta körül nincsenek a tálban morzsák és nyúlós tésztadarabkák. Nagymamáink, anyukáink régen ezt a műveletet kézzel végezték, ma már elég, ha csak előkapod a robotgépedet és a dagasztó spirál felcsatolásával kb. 10 perc alatt pöpec tésztát dagaszthatsz! 🙂
  4. A megfelelően bedagasztott tésztát meleg helyen, folpackkal vagy tiszta konyharuhával lefedve kell keleszteni pontosan addig, amíg kb. a duplájára nem nő. Ez általában 35-45 perc alatt történik meg a tészta mennyiségétől függően (0,5 kg lisztből készült a diétás kelt tészta 45 perc alatt megkel). Télen érdemes közel tenni a meleg radiátorhoz vagy pléddel bebugyolálni a tálat.
  5. Mindig előmelegített sütőben kell sütni a kelt tésztákat.
diétás kelt tészta
Megfelelően bedagasztott diétás kelt tészta
diétás kelt tészta
Duplájára kelt diétás kelt tészta

Diétás kelt tésztából készült receptjeim közül néhány:

Diétás lekváros bukta

Szénhidrátcsökkentett fonott kalács

Cukkinis répás szénhidrátcsökkentett zsemle

Diétás kifli szénhidrátcsökkentett lisztből

Diétás pizzás csiga

Diétás hamburger zsemle

Diétás kelt tészta teljes kiőrlésű lisztből

Teljes kiőrlésű búzalisztből/tönkölybúza lisztből hasonlóan jó állagú kelt tésztákat készíthetsz, mint fehér lisztből, de számíts arra, hogy a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot (vizet, tejet, növényi tejet) vesz fel.

Mivel a teljes kiőrlésű lisztnek van sikértartalma, önmagában is megkel, de még jobb eredményt érhetsz el, ha a teljes kiőrlésű liszt egy részét (25 dkg-ból max. 4-5 dkg-ot) búzasikérrel helyettesítesz! Így nemcsak a tésztád állaga lesz szuper, hanem a kész diétás péksütemény szénhidrát tartalmát is csökkented!

Diétás aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből

Teljes kiőrlésű magvas zsemle, kifli

Teljes kiőrlésű kalács

Teljes kiőrlésű kifli

Korpás kenyér

Diétás kelt tészta zablisztből, zabpehelylisztből és más gluténmentes lisztekből

A zabpehelyliszt és a zabliszt gluténmentes lisztek, amik önmagukban a sikér (glutén) hiánya miatt egyáltalán nem tudnak megkelni. A zab és más gluténmentes gabonák szerkezete ezt egyáltalán nem teszi lehetővé.

Ezért ha nem vagy gluténérzékeny, és zabpehelylisztből/zablisztből szeretnél diétás kenyeret, lekváros buktát, aranygaluskát vagy más kelt tésztás süteményt sütni, használj búzasikért!

Búzasikér használatával készült például ez a zabpehelylisztes pizza tészta is >>> Zabpehelylisztes pizza tészta recept

A búzasikér használatáról itt olvashatsz bővebben >>> Búzasikér használata

Zabkenyér
Kelesztett zabkenyér zabpehelylisztből és búzasikérből (ZABKENYÉR RECEPTJE ITT!!!)

Rossz hír, hogy a búzasikér sajnos nem helyettesíthető más diétás hozzávalókkal, ha pl. gluténérzékenység esetén a célod a hagyományos kelt tészta állag elérése.

Jó sütést! 🙂

Szaszkó Andi

diétás gasztroblogger

Hasznos infók még a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Vélemény, hozzászólás?