Fátyolkalács szénhidrátcsökkentett lisztből
A fátyolkalács receptje nemrég viharként söpört végig a Facebookon, én akkor mégis kimaradtam belőle…. A sors azonban nem engedte, hogy teljesen kimaradjak ebből a szuper receptből, így pár héttel később újra szembejött, de akkor már duplán, egy külföldi és egy magyar gasztroblogon is!
Nem bíztam a dolgot a véletlenre, kelt tésztákhoz való szénhidrátcsökkentett lisztet használtam, ezekkel mindig tökéletesre sikerülnek a diétás kelt tésztáim.
Annyira, hogy ezt a diétás kalácsot például vasárnap délután megsütöttem, hogy másnap reggelire legyen friss kalács, erre még aznap délután lába kelt…
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Fátyolkalács recept
Fátyolkalács hozzávalói (1 darabhoz):
Fátyolkalács tésztájához:
- 30 dkg szénhidrátcsökkentett kelt tészta liszt + 5 dkg a szóráshoz (nálam Zellei Tündi márkájú volt, de Dia Wellness sütőlisztből vagy -50 % lisztből is elkészíthető!)
- 7,5 dkg finomra darált kókuszreszelék
- 2,5 dl kókusztej
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g instant)
- 1 evőkanál (2 dkg) negyedannyi édesítő
- 5 dkg olvasztott vaj (tejérzékenyeknek kókuszolaj )
- 1 db M-es tojás
- egy csipet himalája só
Fátyolkalács töltelékéhez:
- 3 dkg olvasztott vaj (tejérzékenyeknek kókuszolaj)
- 2 evőkanál (4 dkg) negyedannyi édesítőszer
- 2 evőkanál (4 dkg) natúr kakaópor
Fátyolkalács elkészítése szénhidrátcsökkentett lisztből:
- A kalács tészta száraz hozzávalóit egy tálba tesszük, az élesztőt hozzámorzsoljuk.
- A kókusztejet meglangyosítjuk (ne legyen forró!), majd összekeverjük az olvasztott vajjal és a tojással és a száraz hozzávalókhoz adjuk.
- Robotgép dagasztóspiráljával kb. 5 percig dagasztjuk (amíg a tészta sima felületű nem lesz és el nem válik a tál falától), majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 percig meleg helyen kelesztjük.
- Ez után a tésztát enyhén lisztezett szilikonlapra borítjuk és kb. 1 cm vékony, 30*50 cm-es kb. téglalap alakúra nyújtjuk.
- Megkenjük az olvasztott vajjal/kókuszolajjal, majd egyenletesen megszórjuk az édesítőszerrel elkevert kakaóporral.
- A kinyújtott tésztát 6 egyforma széles csíkra vágjuk és a csíkokat egymásra fektetjük, majd a kapott „tésztatornyot” ismét 6 kb. egyforma méretű kockára vágjuk.
- Egy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral, majd a tészta halmokat élére állítva a formába sorakoztatjuk.
- Ez után ismét letakarjuk konyharuhával és hagyjuk további 40 percig kelni.
- Mire eltelik a 40 perc, a kalácstésztánk szépen ki fogja tölteni a sütőformát.
- A kalács tetejét vékonyan megkenjük vajjal, ha belefér a diétánkba, egy teáskanálnyi kókuszvirág cukorral meg is szórhatjuk a tetejét, hogy sütés közben szépen rákaramellizálódjon (elhagyható).
- 175 fokos sütőben, alul-felül sütésen 30 perc alatt meg is sült! 🙂
Tipp: Egy pohár kókusztejjel nagyon-nagyon finom! A kakaót lehet helyettesíteni őrölt fahéjjal, dióval, kókuszreszelékkel vagy más kedvenc fűszerrel is, de akár sósan is elkészíthető pizzaszósszal és sajttal! 🙂
Fátyolkalács lisztből kalória és szénhidráttartalma:
- 100 grammban 422 kcal és 27 g szénhidrát.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Az eredeti recept INNEN származik.
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!