Himalája só hatása, összetétele, használata – és hogy mire jó, miért jobb, mint a hagyományos konyhasó, arról fogunk most „beszélgetni”!
Himalája sót már szinte minden diétázó – talán Te is – használsz a sütéshez, főzéshez, de 10-ből 9-en nem tudnak annál többet róla, mint hogy egészségesebb, mint a hagyományos konyhasó.
Évek óta, szinte minden diétás receptemben használom a himalája sót, ezért úgy gondoltam, hogy mesélek egy kicsit a himalája só hatásáról, arról, hogy hogyan járul hozzá a tartós, egészséges fogyáshoz és az egészségedhez!
Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a hagyományos konyhasó mennyivel, miben másabb, netán rosszabb, mint a rózsaszín himalája só?
Himalája só hatása, összetétele, használata – mire jó, miért jobb, ha rózsaszín himalája sót használsz hagyományos konyhasó helyett?
Mi teszi a himalája sót „csoda sóvá”?
A himalája só azokból az időkből származik, amikor a Föld ökoszisztémája még érintetlen volt.
A 250 millió évvel ezelőtt kiszáradt tengerek és sós vizű tavak megkristályosodott tengeri sóágyai az évezredek során mélyen a Himalája-hegység mélyére kerültek, megvédve a környezetszennyezéstől és megtartva természetes környezetét, tápanyagait.
Így a himalája kristálysó 250 millió évig érintetlen maradt és ezt a 250 millió éve érintetlen, szennyeződésektől mentes tiszta sót manapság is kézzel bányásszák. Ennek is köszönhető a himalája só hatása.
Himalája só összetétele
- A himalája só összetétele: 85,62 % nátrium klorid, 14,38 % egyéb nyomelem.
- A himalája só 84 féle, az emberi élethez nélkülözhetetlen ásványi anyagot és elektrolitot tartalmaz, természetes kialakulásának köszönhetően a szervezet számára lehető legoptimálisabb összetételben.
- Ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a himalája só (a mennyiség szerinti csökkenő sorrendben): szulfát, magnézium, kalcium, kálium, hidrogén-karbonát, bromid, borát, stroncium és fluorid.
- A magas nátrium klorid tartalom ellenére, a nagyobb kristályszerkezetből adódóan a himalája só nátriumtartalma negyede a hagyományos konyhasóénak, ami szintén hozzájárul a himalája só hatásaihoz.
A himalája só jódtartalma
A himalája só természetes jódban gazdag egészséges só, így nincs szükség arra, hogy pluszban jódozzák.
Magas jódtartalma miatt pajzsmirigy alulműködéssel küzdőknek a himalája só fogyasztása nem ajánlott!
A himalája só hatása a testünk működésére és a fogyókúrára:
• normalizálja a vércukorszintet,
• szabályozza a vérnyomást,
• erősíti a csont szerkezetét,
• megelőzi az izomgörcsöket,
• támogatja az anyagcsere megfelelő működését,
• javítja a tápanyagok felszívódását a bélrendszeren keresztül,
• segít fenntartani az izomtónust és az izomerőt,
• szabályozza a sejtek víztartalmát,
• rendszeres fogyasztása enyhíti a migrént,
• hozzájárul a szervezet pH egyensúlyának és a hormonrendszer egyensúlyának megtartásához,
• fokozza a belekben a hasznos tápanyagok felszívódását,
• segíti a méregtelenítést, a nehézfémek kiürülését a szervezetből,
• fokozza a libidót,
• csökkenti az öregedés jeleit.
Tengeri só vs. rózsaszín himalája só közötti különbség
Annak ellenére, hogy a himalája só a hegyekből jön, ugyanúgy tengeri sónak számít, mivel sós víztömegből (sós tengervízből, sós tavak vizéből) származik. A himalája só azonban a tengeri só legtisztább formája.
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
Miért jobb a himalája só, mint a hagyományos konyhasó?
Azért, mert a hagyományos konyhasót a gyártás során
- a nátrium kloridot leszámítva megfosztják valamennyi ásványi anyagtól,
- a megmaradt nátrium kloridot is pluszban vegyszerekkel – alumíniummal, ammóniával – fehérítik, finomítják, csomósodásgátló szerekkel kezelik és hőkezelik, amivel az értékes tápanyagok csíráját is kiölik belőlük).
- A jódozott só esetében pedig nem természetes, hanem szintetikus, mesterségesen előállított jódot adnak a nátrium kloridhoz.
- A konyhasó gyártása során felhasznált vegyszerek hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, így a himalája só hatása megkérdőjelezhetetlen az asztali sóval szemben.
(Elgondolkodtató, hogy vajon a sózás árt többet az egészségünknek, vagy a konyhasó gyártásához felhasznált vegyszerek?)
Himalája só használata, avagy mire jó a himalája só?
- sütésre, főzésre (ételek ízesítésére és a sótömbökön való olajmentes sütésre, grillezésre)
- arcra bőrradírként,
- inhalálásra, sós öblögetésre (enyhíti az allergiát és az arcüreggyulladás tüneteit),
- fürdősóként használva segíti a bőr egészségének megőrzését, csökkenti az izom és ízületi fájdalmakat,
- levegő tisztítására (himalája sólámpákkal)
Még több diétás sós keksz és rágcsálnivaló recept ITT >>> Diétás Sós Sütemények
Összeállította:
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
A bejegyzésben foglalt adatok és információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!
A cikk összeállításához felhasználtam az alábbi forrásokat:
http://www.himalayanlivingsalt.com/
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!