Himalája só hatása: miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Himalája só hatása, összetétele, használata – és hogy mire jó, miért jobb, mint a hagyományos konyhasó, arról fogunk most “beszélgetni”!

Himalája sót már szinte minden diétázó – talán Te is – használsz a sütéshez, főzéshez, de 10-ből 9-en nem tudnak annál többet róla, mint hogy egészségesebb, mint a hagyományos konyhasó.

Évek óta, szinte minden diétás receptemben használom a himalája sót, ezért úgy gondoltam, hogy mesélek egy kicsit a himalája só hatásáról, arról, hogy hogyan járul hozzá a tartós, egészséges fogyáshoz és az egészségedhez!

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a hagyományos konyhasó  mennyivel, miben másabb, netán rosszabb, mint a rózsaszín himalája só?

Himalája só hatása, himalája só hatása, himalája só összetétele

​Himalája só hatása, összetétele, használata – mire jó, miért jobb, ha rózsaszín himalája sót használsz hagyományos konyhasó helyett?

Mi teszi a himalája sót „csoda sóvá”?

A himalája só azokból az időkből származik, amikor a Föld ökoszisztémája még érintetlen volt.
A 250 millió évvel ezelőtt kiszáradt tengerek és sós vizű tavak megkristályosodott tengeri sóágyai az évezredek során mélyen a Himalája-hegység mélyére kerültek, megvédve a környezetszennyezéstől és megtartva természetes környezetét, tápanyagait.

Így a himalája kristálysó 250 millió évig érintetlen maradt és ezt a 250 millió éve érintetlen, szennyeződésektől mentes tiszta sót manapság is kézzel bányásszák. Ennek is köszönhető a himalája só hatása.

Himalája só összetétele

  • A himalája só összetétele: 85,62 % nátrium klorid, 14,38 % egyéb nyomelem.
  • A himalája só 84 féle, az emberi élethez nélkülözhetetlen ásványi anyagot és elektrolitot tartalmaz, természetes kialakulásának köszönhetően a szervezet számára lehető legoptimálisabb összetételben.
  • Ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a himalája só (a mennyiség szerinti csökkenő sorrendben): szulfát, magnézium, kalcium, kálium, hidrogén-karbonát, bromid, borát, stroncium és fluorid.
  • A magas nátrium klorid tartalom ellenére, a nagyobb kristályszerkezetből adódóan a himalája só nátriumtartalma negyede a hagyományos konyhasóénak, ami szintén hozzájárul a himalája só hatásaihoz.

A himalája só jódtartalma

A himalája só természetes jódban gazdag egészséges só, így nincs szükség arra, hogy pluszban jódozzák.

Magas jódtartalma miatt pajzsmirigy alulműködéssel küzdőknek a himalája só fogyasztása nem ajánlott! 

A himalája só hatása a testünk működésére és a fogyókúrára:

•    normalizálja a vércukorszintet,
•    szabályozza a vérnyomást,
•    erősíti a csont szerkezetét,
•    megelőzi az izomgörcsöket,
•    támogatja az anyagcsere megfelelő működését,

•    javítja a tápanyagok felszívódását a bélrendszeren keresztül,
•    segít fenntartani az izomtónust és az izomerőt,
•    szabályozza a sejtek víztartalmát,
•    rendszeres fogyasztása enyhíti a migrént,
•    hozzájárul a szervezet pH egyensúlyának és a hormonrendszer egyensúlyának megtartásához,
•    fokozza a belekben a hasznos tápanyagok felszívódását,
•    segíti a méregtelenítést, a nehézfémek kiürülését a szervezetből,
•    fokozza a libidót,
•    csökkenti az öregedés jeleit.

Tengeri só vs. rózsaszín himalája só közötti különbség

Annak ellenére, hogy a himalája só a hegyekből jön, ugyanúgy tengeri sónak számít, mivel sós víztömegből (sós tengervízből, sós tavak vizéből) származik. A himalája só azonban a tengeri só legtisztább formája.

Himalája só hatása, himalája só hatása, himalája só összetétele

Miért jobb a himalája só, mint a hagyományos konyhasó?

Azért, mert a hagyományos konyhasót a gyártás során

  • a nátrium kloridot leszámítva megfosztják valamennyi ásványi anyagtól,
  • a megmaradt nátrium kloridot is pluszban vegyszerekkel – alumíniummal, ammóniával – fehérítik, finomítják, csomósodásgátló szerekkel kezelik és hőkezelik, amivel az értékes tápanyagok csíráját is kiölik belőlük).
  • A jódozott só esetében pedig nem természetes, hanem szintetikus, mesterségesen előállított jódot adnak a nátrium kloridhoz.
  • A konyhasó gyártása során felhasznált vegyszerek hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, így a himalája só hatása megkérdőjelezhetetlen az asztali sóval szemben.

(Elgondolkodtató, hogy vajon a sózás árt többet az egészségünknek, vagy a konyhasó gyártásához felhasznált vegyszerek?)

Himalája só használata, avagy mire jó a himalája só?

  • sütésre, főzésre (ételek ízesítésére és a sótömbökön való olajmentes sütésre, grillezésre)
  • arcra bőrradírként,
  • inhalálásra, sós öblögetésre (enyhíti az allergiát és az arcüreggyulladás tüneteit),
  • fürdősóként használva segíti a bőr egészségének megőrzését, csökkenti az izom és ízületi fájdalmakat,
  • levegő tisztítására (himalája sólámpákkal)

Sózzunk tehát himalája sóval!

Szaszkó Reya

A bejegyzésben foglalt adatok és információk nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait! 

A cikk összeállításához felhasználtam az alábbi forrásokat:

http://www.himalayanlivingsalt.com/

http://fitlife.tv/12-incredible-things-that-happen-when-you-swap-table-salt-for-himalayan-sea-salt/?t=draxe

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?