12 ok a kókuszzsír használata mellett!

Print Friendly, PDF & Email

A kókuszzsír használata sok szempontból előnyösebb, mintha étolajjal sütnél, főznél.

Erről persze még csak az utóbbi időben kezdenek cikkezni az újságok, az internetes oldalak és a fogyókúrás blogok, de szerencsére egyre több emberhez jut el az üzenet.

Van is min változtatni, ugyanis kb. az elmúlt 30 év mással sem telt, mint hogy meggyőzzék a háziasszonyokat arról, hogy disznózsír helyett mennyivel jobb megoldás napraforgó olajban sütni a bundás kenyeret, a rántott húst vagy a ropogós sültkrumplit.

Mivel egyre több turpisság derül ki a napraforgó olaj gyártásáról (vegyszerekkel finomítják, tisztítják, kezelik, hogy gusztusosabb legyen) és a benne lévő magas Omega-6 zsírsav tartalom egészségre káros hatásairól (gyulladásokat, így pl. ízületi gyulladást okoz a szervezetben), saját és családod egészsége érdekében az étolajat mindenképp érdemes kókuszzsírra cserélni.

Kókuszzsír használata sütéshez, főzéshez
Kókuszzsír használata sütéshez, főzéshez

A kókuszzsír használatának előnyei

  1. A kókuszzsír tisztább, vegyszermentesebb, mint a napraforgó olaj.
  2. A kókuszzsír többször is felhasználható egymás után, úgy, hogy sütés közben – a napraforgó olajjal ellentétben – nem keletkeznek rákkeltő anyagok.
  3. A kókuszzsírnak nincs kókusz íze: semleges ízű, szagtalan diétás zsiradék, dermedt állapotban a sertészsírhoz hasonló kinézetű, olvadtan kristálytiszta és átlátszó, akárcsak a napraforgó olaj.
  4. A bő olajban sütés nem része az egészséges táplálkozásnak, így egy liter kókuszolaj egy átlagos, 3-4 fős családnál egy hónapig is kitart.
  5. A kókuszzsírtól sütés közben sem lesz olajszagú a lakás
  6. nagyon előnyös hatása, hogy a vele készült ételek jobban telítenek, így kevesebbet eszünk belőlük.
  7. A kókuszzsír fogyasztása (MCT zsírsavtartalmának köszönhetően) zsírégető, anyagcsere gyorsító hatást vált ki szervezetünkben.
  8. Laurinsav tartalmának (mely az anyatejben is megtalálható ) köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
  9. Magas telített zsírsav tartalma ellenére a kókuszzsír sokkal jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint bármelyik étolaj, vagy részlegesen hidrogénezett növényi zsiradék.
  10. MCT tartalmának köszönhetően az epesav és a zsírbontó enzimünk, a lipáz hiányában is felszívódik. Ezért jól alkalmazható epebetegség, hasnyálmirigy betegség, gyulladásos bélbetegségek diétájában.
  11. A kókuszzsír és az állati zsiradékok közt alapvető különbség, hogy csak az állati zsiradékok tartalmaznak koleszterint, ezért koleszterin szegény diéta esetén is bátran alkalmazható a sertészsír kiváltására.
  12. Akár két évig is eláll egyszerű szobai körülmények között anélkül, hogy megromlana.

A kókuszolaj ára:

Ha az olcsó, vegyi anyagokkal kezelt, kétes eredetű étolajhoz viszonyítjuk az árát, a kókuszolaj valóban drágább: míg a napraforgó olajból egy litert már akár 400 Ft körüli áron megkapunk, addig egy egyliteres, finomított, nem hidrogénezett kókuszzsír ára 1200 Ft körül van.

Ez a megszokott bő olajban sütéshez valóban nem olcsó mulatság, viszont ha figyelembe vesszük, hogy

  • sokkal egészségesebb (hosszú távon gyógyszerköltség spórolható vele),
  • többször is felhasználható,
  • nem büdösíti be a lakást, így télen sem kell szellőztetni a kókuszolajjal sütés-főzés után (így nem hűl ki a lakás, nem kapcsol fel a cirkó, olcsóbb lesz a gázszámla),
  • az egészséges táplálkozásnak nem része a bő olajban sütés, nem használunk belőle annyit, már rögtön jobban megéri!
Kókuszzsír használata, kókuszolaj előnyei
Kókuszzsír használata, kókuszolaj előnyei

Mire figyelj oda a kókuszzsír vásárlásnál?

  • Ne vegyél extra szűz kókuszolajat, mert az kókusz ízű és sütéshez, főzéshez nem használható!
  • Ne vegyél papírba csomagolt kókuszzsírt! A papírba csomagolt kókuszzsír nagy valószínűséggel hidrogénezett. (Azért csomagolják papírba, mert a hidrogénezésnek köszönhetően nehezebben olvad fel, a papír pedig olcsóbb csomagolóanyag, mint az üveg vagy a műanyag vödör.)
  • A kókuszolaj és a kókuszzsír egy és ugyanaz. 24 Celsius fok felett folyékony („olaj”), 24 Celsius fok alatt szilárd halmazállapotú („zsír”).
  • Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek

Jó étvágyat a sütéshez, főzéshez kókuszzsírral! 

Szaszkó Andi

A bejegyzés megírásához felhasználtam a ShopBuilder oldalon talált információkat is.

(A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása  miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

 

Comments

  1. Katalin Németh says:

    Ha jól értelmezem akkor a hidrogénezett kókuszzsír ugyan olyan „rossz” , mint a napraforgó olaj??

     

Vélemény, hozzászólás?