A kókuszzsír használata sok szempontból előnyösebb, mintha étolajjal sütnél, főznél.
Van is min változtatni, ugyanis kb. az elmúlt 30 év mással sem telt, mint hogy meggyőzzék a háziasszonyokat arról, hogy disznózsír helyett mennyivel jobb megoldás napraforgó olajban sütni a bundás kenyeret, a rántott húst vagy a ropogós sültkrumplit.
Mivel egyre több turpisság derül ki a napraforgó olaj gyártásáról (vegyszerekkel finomítják, tisztítják, kezelik, hogy gusztusosabb legyen) és a benne lévő magas Omega-6 zsírsav tartalom egészségre káros hatásairól (gyulladásokat, így pl. ízületi gyulladást okoz a szervezetben), saját és családod egészsége érdekében az étolajat mindenképp érdemes kókuszzsírra cserélni.
A kókuszzsír használatának előnyei
- A kókuszzsír tisztább, vegyszermentesebb, mint a napraforgó olaj.
- A kókuszzsír többször is felhasználható egymás után, úgy, hogy sütés közben – a napraforgó olajjal ellentétben – nem keletkeznek rákkeltő anyagok.
- A kókuszzsírnak nincs kókusz íze: semleges ízű, szagtalan diétás zsiradék, dermedt állapotban a sertészsírhoz hasonló kinézetű, olvadtan kristálytiszta és átlátszó, akárcsak a napraforgó olaj.
- A bő olajban sütés nem része az egészséges táplálkozásnak, így egy liter kókuszolaj egy átlagos, 3-4 fős családnál egy hónapig is kitart.
- A kókuszzsírtól sütés közben sem lesz olajszagú a lakás
- nagyon előnyös hatása, hogy a vele készült ételek jobban telítenek, így kevesebbet eszünk belőlük.
- A kókuszzsír fogyasztása (MCT zsírsavtartalmának köszönhetően) zsírégető, anyagcsere gyorsító hatást vált ki szervezetünkben.
- Laurinsav tartalmának (mely az anyatejben is megtalálható ) köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
- Magas telített zsírsav tartalma ellenére a kókuszzsír sokkal jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint bármelyik étolaj, vagy részlegesen hidrogénezett növényi zsiradék.
- MCT tartalmának köszönhetően az epesav és a zsírbontó enzimünk, a lipáz hiányában is felszívódik. Ezért jól alkalmazható epebetegség, hasnyálmirigy betegség, gyulladásos bélbetegségek diétájában.
- A kókuszzsír és az állati zsiradékok közt alapvető különbség, hogy csak az állati zsiradékok tartalmaznak koleszterint, ezért koleszterin szegény diéta esetén is bátran alkalmazható a sertészsír kiváltására.
- Akár két évig is eláll egyszerű szobai körülmények között anélkül, hogy megromlana.
A kókuszolaj ára:
Ha az olcsó, vegyi anyagokkal kezelt, kétes eredetű étolajhoz viszonyítjuk az árát, a kókuszolaj valóban drágább: míg a napraforgó olajból egy litert már akár 600 Ft körüli áron megkapunk, addig egy egyliteres, finomított, nem hidrogénezett kókuszzsír ára 2000 Ft körül van.
Ez a megszokott bő olajban sütéshez valóban nem olcsó mulatság, viszont ha figyelembe vesszük, hogy
- sokkal egészségesebb (hosszú távon gyógyszerköltség spórolható vele),
- többször is felhasználható,
- nem büdösíti be a lakást, így télen sem kell szellőztetni a kókuszolajjal sütés-főzés után (így nem hűl ki a lakás, nem kapcsol fel a cirkó, olcsóbb lesz a gázszámla),
- az egészséges táplálkozásnak nem része a bő olajban sütés, nem használunk belőle annyit, már rögtön jobban megéri!
Mire figyelj oda a kókuszzsír vásárlásnál?
- Ne vegyél extra szűz kókuszolajat, mert az kókusz ízű és sütéshez, főzéshez nem használható!
- Ne vegyél papírba csomagolt kókuszzsírt! A papírba csomagolt kókuszzsír nagy valószínűséggel hidrogénezett. (Azért csomagolják papírba, mert a hidrogénezésnek köszönhetően nehezebben olvad fel, a papír pedig olcsóbb csomagolóanyag, mint az üveg vagy a műanyag vödör.)
- A kókuszolaj és a kókuszzsír egy és ugyanaz. 24 Celsius fok felett folyékony („olaj”), 24 Celsius fok alatt szilárd halmazállapotú („zsír”).
-
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
Jó étvágyat a sütéshez, főzéshez kókuszzsírral!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!
A bejegyzés megírásához felhasználtam a ShopBuilder oldalon talált információkat is.
(A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!
Ha jól értelmezem akkor a hidrogénezett kókuszzsír ugyan olyan „rossz” , mint a napraforgó olaj??