Búzasikér használata elengedhetetlen a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták és a zablisztes receptek elkészítésénél (ha nem vagy gluténérzékeny!), ha valóban jóízű, gusztusos diétás péksütire vágysz!
A legkényesebb diétás receptek a kelt tészták és a linzertészták. Sokan hiszik azt, hogy több folyadékkal, több tojással ugyanúgy meg fog kelni kelt tészta vagy nem fog szétszakadni, morzsolódni a linzer tészta, de ez tévedés.
Rengeteg ilyen tésztát készítettem már diétás lisztből és véleményem szerint ha nem kell mellőznöd a glutént az étrendedből, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy búzasikért használsz!
A búzasikér használatához először tudd meg, hogy mi az a búzasikér?
A búzasikér a búzában lévő fehérje, maga a glutén.
Gabonafehérje, amely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadinből — ami a nyúlékonyságért és ragadósságért — és a gluteninből —ami a szilárdságért és ellenállóságért felelős. Persze ezek mellett még található a sikérben más fehérje, zsír, cukor, keményítő és egyéb természetes összetevők.
A búzalisztek minőségét sikértartalmuk függvényében határozzák meg: minél magasabb egy liszt rosttartalma, annál valószínűbb, hogy a sikértartalma alacsony. (Márpedig a fehér liszt helyett használható diétás lisztek legfőbbképp attól diétásak, hogy magas a rosttartalmuk.)
A búzasikér használatával csökken a tésztánk szénhidrát- és nő a fehérjetartalma, javul az állaga, így a diétás receptek egyik alapvető alapanyaga.
A búzasikér egy enyhén sárgás kinézetű, a finomliszthez hasonló por állagú diétás hozzávaló, amit főleg bioboltokban tudsz beszerezni!
Érdekesség: tudtad, hogy a búzasikér fehérjetartalma megegyezik a csirkemell fehérjetartalmával!
A búzasikér használata:
Alapszabály: keverjük a liszthez negyed kilónként 15-20 gramm (kb. 1 evőkanál) búzasikért és a siker garantált!
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
FIGYELMEZTETÉS! A búzasikér használata lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) számára tilos!
Mikor használj búzasikért a szénhidrát csökkentett receptjeidhez?
- Kenyér sütésekor mindenképp ajánlott a búzasikér használata, mivel maga a sikér a felelős a foszlós, levegős, lyukacsos, puha kenyérbélért. Kenyérsütéskor a sikérrel helyettesíthetjük a liszt egy részét is, így csökkentjük a kész kenyér szénhidrát tartalmát és növeljük a fehérjetartalmat. >>> Diétás kenyér receptek
- A zabpelyhes vagy teljes kiőrlésű linzertészta (diétás linzer recept, diétás almás pite, nem élesztős nyújtható tészták) készítésénél mindenképp ajánlom a búzasikér használatát, mert sikér hiányában a tésztát nem fogjuk tudni szépen kinyújtani, szakadni, törni, morzsálódni fog!
- A diétás kelt tészták elképzelhetetlenek búzasikér nélkül: hiányában sem megkelni, sem összeállni nem fog a zablisztből, teljes kiőrlésű lisztből, maglisztből készülő tésztánk.
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
- Gyúrt tészták pl. diétás pogácsa vagy házi diétás leveles tészta készítésekor a könnyebb kezelhetőség érdekében szintén erősen ajánlott a búzasikér használata.
Milyen diétás ételek készítésekor nem szükséges a búzasikér használata?
- Elsősorban a kevert tésztáknál (diétás palacsinta, diétás nokedli, diétás muffin és minden olyan tészta, amit nem kell kinyújtani, elég csak összekeverni és úgy kiadagolni, majd sütni):
- A diétás palacsinta tészta készítésekor elhagyható a búzasikér használata, elegendő, ha a megszokott mennyiséghez képest 1-2 tojással több kerül a diétás palacsinta tésztába (fél liter folyadékhoz 2 helyett 3 tojást számoljunk) (>>> bevált zabpalacsinta recept).
- A nokedli zablisztből történő készítése sem egy nagy ördöngősség. Járjunk el a palacsinta tésztánál leírt módon, tehát a sikért pótolhatjuk egy-két tojással többel! >>> Diétás nokedli recept
- Diétás rántás, habarás készítése: ilyenkor nyugodtan elhagyhatjuk a búzasikért, elegendő a teljes kiőrlésű lisztet vagy a zabpehelylisztet önmagában használni. Ugyanúgy be fogja sűríteni a főzeléket, levest, mintha fehér liszttel rántottuk volna be.
- Diétás rántott hús készítésekor a diétás panír készítéséhez csak akkor szükséges a búzasikér, ha a liszt is zab és a panír morzsa helyett is gluténmentes zsemlemorzsát, vagy zabkorpát használunk. Ilyenkor a biztonság kedvéért tegyünk a lisztbe egy kevés sikért, mert az olajban sütésnél szét fog szakadni a húson (vagy zöldségen, sajton….stb.) a megsült panír (tapasztalat!). (Ha pl. liszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet használunk, akkor már nem kell a sikér.) >>>> Diétás panír ötletek liszt és zsemlemorzsa helyett
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Búzasikér is beszerezhető ITT >>> BÚZASIKÉR RENDELÉSE ITT
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
FIGYELMEZTETÉS! A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakorvos vagy szakképzett dietetikusi tanácsadást!
A búzasikér használata és fogyasztása lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) számára tilos!
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!