Búzasikér használata – a tökéletes diétás kelt tészta titka!

Búzasikér használata elengedhetetlen a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták és a zablisztes receptek elkészítésénél (ha nem vagy gluténérzékeny!), ha valóban jóízű, gusztusos diétás péksütire vágysz!

A legkényesebb diétás receptek a kelt tészták és a linzertészták. Sokan hiszik azt, hogy több folyadékkal, több tojással ugyanúgy meg fog kelni kelt tészta vagy nem fog szétszakadni, morzsolódni a linzer tészta, de ez tévedés.

Rengeteg ilyen tésztát készítettem már diétás lisztből és véleményem szerint ha nem kell mellőznöd a glutént az étrendedből, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy búzasikért használsz!

Búzasikér használata, búzasikér mire jó a diétás receptekben?

A búzasikér használatához először tudd meg, hogy mi az a búzasikér? 

A búzasikér a búzában lévő fehérje, maga a glutén.

Gabonafehérje, amely a gabonamagban levő kétféle növényi fehérjéből áll, a gliadinből — ami a nyúlékonyságért és ragadósságért — és a gluteninből —ami a szilárdságért és ellenállóságért felelős. Persze ezek mellett még található a sikérben más fehérje, zsír, cukor, keményítő és egyéb természetes összetevők.

A búzalisztek minőségét sikértartalmuk függvényében határozzák meg: minél magasabb egy liszt rosttartalma, annál valószínűbb, hogy a sikértartalma alacsony. (Márpedig a fehér liszt helyett használható diétás lisztek legfőbbképp attól diétásak, hogy magas a rosttartalmuk.)

A búzasikér használatával csökken a tésztánk szénhidrát- és nő a fehérjetartalma, javul az állaga, így a diétás receptek egyik alapvető alapanyaga.

A búzasikér egy enyhén sárgás kinézetű, a finomliszthez hasonló por állagú diétás hozzávaló, amit főleg bioboltokban tudsz beszerezni!

Érdekesség: tudtad, hogy a búzasikér fehérjetartalma megegyezik a csirkemell fehérjetartalmával!

A búzasikér használata: 

Alapszabály: keverjük a liszthez negyed kilónként 40-50 gramm búzasikért és a siker garantált!

FIGYELMEZTETÉS! A búzasikér használata lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) számára tilos! 

Mikor használj búzasikért a szénhidrát csökkentett receptjeidhez?  

  • Kenyér sütésekor mindenképp ajánlott a búzasikér használata, mivel maga a sikér a felelős a foszlós, levegős, lyukacsos, puha kenyérbélért. Kenyérsütéskor a sikérrel helyettesíthetjük a liszt egy részét is, így csökkentjük a kész kenyér szénhidrát tartalmát és növeljük a fehérjetartalmat. Diétás kenyér receptek
  • A zabpelyhes vagy teljes kiőrlésű linzertészta (diétás linzer recept, diétás almás pite, nem élesztős nyújtható tészták) készítésénél mindenképp ajánlom a búzasikér használatát, mert sikér hiányában a tésztát nem fogjuk tudni szépen kinyújtani, szakadni, törni, morzsálódni fog!
  • A diétás kelt tészták elképzelhetetlenek búzasikér nélkül: hiányában sem megkelni, sem összeállni nem fog a zablisztből, teljes kiőrlésű lisztből, maglisztből készülő tésztánk.
  • Gyúrt tészták pl. diétás pogácsa vagy házi diétás leveles tészta készítésekor a könnyebb kezelhetőség érdekében szintén erősen ajánlott a búzasikér használata.

Búzasikér használata, búzasikér mire jó a diétás receptekben?

Milyen diétás ételek készítésekor nem szükséges a búzasikér használata? 

  • Elsősorban a kevert tésztáknál (diétás palacsinta, diétás nokedli, diétás muffin és minden olyan tészta, amit nem kell kinyújtani, elég csak összekeverni és úgy kiadagolni, majd sütni):
  • A diétás palacsinta tészta készítésekor elhagyható a búzasikér használata, elegendő, ha a megszokott mennyiséghez képest 1-2 tojással több kerül a diétás palacsinta tésztába (fél liter folyadékhoz 2 helyett 3 tojást számoljunk) (bevált zabpalacsinta recept).
  • A nokedli zablisztből történő készítése sem egy nagy ördöngősség. Járjunk el a palacsinta tésztánál leírt módon, tehát a sikért pótolhatjuk egy-két tojással többel! Diétás nokedli recept
  • Diétás rántás, habarás készítése: ilyenkor nyugodtan elhagyhatjuk a búzasikért, elegendő a teljes kiőrlésű lisztet vagy a zabpehelylisztet önmagában használni. Ugyanúgy be fogja sűríteni a főzeléket, levest, mintha fehér liszttel rántottuk volna be.
  • Diétás rántott hús készítésekor a diétás panír készítéséhez csak akkor szükséges a búzasikér, ha a liszt is zab és a panír morzsa helyett is gluténmentes zsemlemorzsát, vagy zabkorpát használunk. Ilyenkor a biztonság kedvéért tegyünk a lisztbe egy kevés sikért, mert az olajban sütésnél szét fog szakadni a húson (vagy zöldségen, sajton….stb.) a megsült panír (tapasztalat!).  (Ha pl. liszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet használunk, akkor már nem kell a sikér.) Diétás panír ötletek liszt és zsemlemorzsa helyett

Jó sütést, főzést kívánok a búzasikérrel! 

Szaszkó Reya

FIGYELMEZTETÉS! A búzasikér használata lisztérzékenyek (gluténérzékenyek) számára tilos! 

Print Friendly
 

Vélemény, hozzászólás?