Ági diétás fonott kalács receptje zabpehelylisztből

Print Friendly, PDF & Email

Diétás fonott kalács zabpehelylisztből (vagy zablisztből) cukormentesen!

Pődör-Pogátsa Ágnes kedves olvasóm készítette el Húsvétra a teljes kiőrlésű kalács receptem alapján.

Ági egyszerűen csak a teljes kiőrlésű lisztet cserélte le zabpehelylisztre és nézzétek, milyen gyönyörű kalácska született a kezei között!  Külön dicséret illeti amiatt is, hogy ez volt az első kalács sütése!

Az ötletét és a fotóját természetesen az Ő hozzájárulásával teszem közzé a Blogomon.

Diétás fonott kalács zabpehelylisztből
Diétás fonott kalács zabpehelylisztből – Pődör-Pogátsa Ágnes fotója

Diétás fonott kalács recept zabpehelylisztből

Zabpehelylisztes diétás fonott kalács hozzávalók (1 db nagy vagy 2 db közepes méretű diétás fonott kalácshoz):

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Diétás kalács elkészítése:

  1. A zabpehelylisztet a sóval összekeverjük és tálba tesszük.
  2. A liszt közepébe készítünk egy mélyedést, amibe belerakjuk a tojás és a tej kivételével a szobahőmérsékletű alapanyagokat.
  3. Elkezdjük összekeverni, majd amikor már elkezdett összeállni a tészta, hozzáadjuk a kókusztejet.
  4. Amikor a tészta felvette a kókusztejet, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást+2 tojássárgáját és mindegyiket alaposan beledolgozzuk a tésztába.
  5. Fényes felületű, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
  6. A kidagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.
Teljes kiőrlésű kalács tészta összeállítása
Diétás fonott kalács tészta összeállítása zabpehelylisztből

A kalács formázása:

Teljes kiőrlésű kalács formázása
Diétás kalács formázása
  1. A diétás kalács tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egyforma hosszú, kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük.
  2. A tésztarudakat a végeinél összeragasztjuk.
  3. A hagyományos fonáshoz hasonlóan összefonjuk a kalácsot, csupán annyi az eltérés a hagyományos fonáshoz képest, hogy nem felfelé, hanem lefelé (egymás alá) tesszük a tésztarudakat.
  4. Az összefont kalács végeit összecsípjük és a kalács alá hajtjuk, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. Az összefont kalácsot megkenjük a maradék 1 db felvert tojással, majd a tetejét megszórhatjuk pl. mákkal, szeletelt mandulával…stb. (el is hagyható vagy ízlés szerint más maggal is megszórható).
  6. Diétás fonott kalács zabpehelylisztből
    Diétás fonott kalács zabpehelylisztből, sütés előtt – Pődör-Pogátsa Ágnes fotója
  7. Az összefont kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ötlet: sósan is elkészíthető, édesítő helyett kb. két teáskanál himalája sóval, szezámmaggal megszórva!

Zabpehelyliszt házilag:

Diétás fonott kalács zabpehelylisztből
Diétás fonott kalács zabpehelylisztből, felszeletelve – Pődör-Pogátsa Ágnes fotója

Diétás húsvéti kalács receptek még a Blogon >>>

TOP5 diétás húsvéti kalács recept

Foszlós szénhidrátcsökkentett kalács recept

Tojással töltött teljes kiőrlésű kalács

Kókuszos Dia Wellness kalács

Diétás kalács mandulalisztből

100 gramm diétás kalács átlagos tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma):

  • 298 kcal
  • 25 g szénhidrát
  • 18 g fehérje
  • 19 g zsír

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi 

életmódváltó gasztroblogger

(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Hungary Kft. támogatta.)

 

Vélemény, hozzászólás?