Diétás fonott kalács zabpehelylisztből (vagy zablisztből) cukormentesen!
Pődör-Pogátsa Ágnes kedves olvasóm készítette el Húsvétra a teljes kiőrlésű kalács receptem alapján.
Ági egyszerűen csak a teljes kiőrlésű lisztet cserélte le zabpehelylisztre és nézzétek, milyen gyönyörű kalácska született a kezei között! Külön dicséret illeti amiatt is, hogy ez volt az első kalács sütése!
Az ötletét és a fotóját természetesen az Ő hozzájárulásával teszem közzé a Blogomon.

Diétás fonott kalács recept zabpehelylisztből
Zabpehelylisztes diétás fonott kalács hozzávalók (1 db nagy vagy 2 db közepes méretű diétás fonott kalácshoz):
- 35 dkg zabpehelyliszt vagy zabliszt ( ITT KAPHATÓ )
- 15 dkg búzasikér
- 2 db egész tojás+2 db tojássárgája+1 egész tojás a kenéshez
- 2 dl kókuszkrém (habtejszínnel helyettesíthető)
- 2 dl kókusztej
- 7 g instant élesztő
- 30 g negyedannyi édesítő (másféle édesítőt használsz? >>> cukorhelyettesítők adagolása)
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Diétás kalács elkészítése:
- A zabpehelylisztet a sóval összekeverjük és tálba tesszük.
- A liszt közepébe készítünk egy mélyedést, amibe belerakjuk a tojás és a tej kivételével a szobahőmérsékletű alapanyagokat.
- Elkezdjük összekeverni, majd amikor már elkezdett összeállni a tészta, hozzáadjuk a kókusztejet.
- Amikor a tészta felvette a kókusztejet, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást+2 tojássárgáját és mindegyiket alaposan beledolgozzuk a tésztába.
- Fényes felületű, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
- A kidagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.

A kalács formázása:

- A diétás kalács tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egyforma hosszú, kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük.
- A tésztarudakat a végeinél összeragasztjuk.
- A hagyományos fonáshoz hasonlóan összefonjuk a kalácsot, csupán annyi az eltérés a hagyományos fonáshoz képest, hogy nem felfelé, hanem lefelé (egymás alá) tesszük a tésztarudakat.
- Az összefont kalács végeit összecsípjük és a kalács alá hajtjuk, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Az összefont kalácsot megkenjük a maradék 1 db felvert tojással, majd a tetejét megszórhatjuk pl. mákkal, szeletelt mandulával…stb. (el is hagyható vagy ízlés szerint más maggal is megszórható).
-
Diétás fonott kalács zabpehelylisztből, sütés előtt – Pődör-Pogátsa Ágnes fotója - Az összefont kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ötlet: sósan is elkészíthető, édesítő helyett kb. két teáskanál himalája sóval, szezámmaggal megszórva!
Zabpehelyliszt házilag:

Diétás húsvéti kalács receptek még a Blogon >>>
TOP5 diétás húsvéti kalács recept
Foszlós szénhidrátcsökkentett kalács recept
Tojással töltött teljes kiőrlésű kalács
Kókuszos Dia Wellness kalács
Diétás kalács mandulalisztből
100 gramm diétás kalács átlagos tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma):
- 298 kcal
- 25 g szénhidrát
- 18 g fehérje
- 19 g zsír
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Hungary Kft. támogatta.)

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!