Zabliszt zabpehelyliszt különbség – amire mindig is kíváncsi voltál!

Zabliszt zabpehelyliszt különbség: ez az a kérdés, ami minden diétázóban felmerül egy idő után.

Mi a különbség e két hasonló hangzású és kinézetű diétás liszt között?

Melyik diétásabb? A zabliszt vagy zabpehelyliszt?

Van-e különbség a zabliszt és a zabpehelyliszt kalóriatartalma és szénhidráttartalma között?

Másképp kell-e használni e két diétás lisztet a diétás receptekben?

Ezekre a kérdésekre kapsz választ ebből a bejegyzésből.

Zabliszt zabpehelyliszt különbség

A zabliszt zabpehelyliszt különbségének kérdése valószínűleg onnan ered, hogy minkét diétás liszt alapanyaga a zab.

A zabpehelyliszt gyártása, avagy hogy készül a zabpehely és abból a zabpehelyliszt?

A zabszemeket tisztítás és méret szerinti rostálás után gőznyomású üstökben melegítik, majd szárítják, amitől kissé pörkölt ízűek lesznek. Ekkor a régen használt malomkövekhez hasonló hatalmas őrlőkövek között könnyedén eltávolítják a zabszemekről a héját. Ez után különválasztják a darát a pelyvától és a törött szemektől. Az egész darabokat gőzölik (a gőzöléstől keményebbé válnak), majd ezután acélgörgők között átnyomják, így alakul ki az ismert pehely alak.*

Az így gyártott zabpehelyből további őrléssel és szitálással nyerik ki a zabpehelylisztet.

Vagyis a zabpehelyliszt egyenlő az őrölt zabpehellyel.

A zabliszt (teljes kiőrlésű zabliszt, gluténmentes zabliszt) ezzel szemben a nyers zab őrlésével keletkezik, ebben az esetben nincs gőzölés, szárítás.

Zabliszt zabpehelyliszt különbség glikémiás index szempontjából:

A zabliszt glikémiás indexe 55, tehát az alacsony glikémiás tartomány felső határához közelít (még alacsonynak számít).

Kifejezetten a zabpehelyliszt glikémiás indexére vonatkozóan nem találtam adatot, de mivel a tápértékeik hasonlóak, a glikémiás indexük is nagyjából megegyezhet.

Zabpehelylisztes recepteket keresel? Itt rengeteget találsz! >>> Zabpehelyliszt Receptek

Zabliszt zabpehelyliszt különbség tápérték szempontjából:

(Az összehasonlításnál az Éden Prémium Zabpehelyliszt és az Eccofood Teljes Kiőrlésű Zabliszt tápértékeit vettem alapul.)

Átlagos tápérték 100 grammban

Energiatartalom: 

Zabpehelyliszt energiatartalma: 1675 kJ/396 kcal
Zabliszt energiatartalma: 1308 kJ/313 kcal

Zsírtartalom:

Zabpehelyliszt zsírtartalma: 7,6 g/100 g (ebből telített zsírsav: 1,42 g)
Zabliszt zsírtartalma: 5,4 g/100 g (ebből telített zsírsav: 2,1 g)

Szénhidráttartalom:

Zabpehelyliszt szénhidráttartalma: 68,5 g/100 g (ebből cukor: 1,3 g)
Zabliszt szénhidráttartalma: 66,1 g/100 g (ebből cukor: 2,01 g)

Rosttartalom:

Zabpehelyliszt rosttartalma: 9,1 g/100 g
Zabliszt rosttartalma: 5,9 g/100

Fehérjetartalom: 

Zabpehelyliszt fehérjetartalma: 13,5 g/100 g
Zabliszt fehérjetartalma: 13 g/100 g

Sótartalom:

Zabpehelyliszt: 0,02 g/100 g
Zabliszt: < 0,01 g/100 g

Összességében elmondható, hogy a zabpehelyliszt a magasabb rosttartalmú (laktatóbb, vércukorszint kímélőbb), a zabliszt viszont kevesebb kalóriát, kevesebb szénhidrátot és kevesebb zsírt tartalmaz. Ezek a különbségek viszont nem olyan számottevőek, hogy emiatt bármelyiket is ki kellene iktatnunk a diétás étrendünkből! 

Fehérjetartalom és sótartalom szempontjából a zabliszt és a zabpehelyliszt gyakorlatilag egyformák.

Zabliszt zabpehelyliszt különbség szín szempontjából:

Mint azt a képen is láthatjátok, a zabpehelyliszt és a zabliszt egyforma, tört fehér (halvány sárgás) színű.

Zabliszt zabpehelyliszt különbség állag szempontjából:

Szintén jól látható a képen, hogy a zabliszt finomabb szemcséjű, kevésbé csomósodik, mint a zabpehelyliszt.

Zablisztes receptekért kattints! >>> Zablisztes Receptek

Zabliszt zabpehelyliszt különbség íz szempontjából:

Diétás gasztrobloggerként gyakran sütök, főzök mind zabpehelyliszttel, mind zabliszttel.

Számomra nincs érzékelhető különbség e két hasonló diétás lisztből készült ételek íze között, azonban az Olvasóim visszajelzése alapján úgy tűnik, hogy ez ízlés kérdése is. Vannak, akiknek a zabliszt kesernyésebb ízű, mint a zabpehelyliszt.

Érdemes mindenkinek megkóstolni mindkettőt és amelyik jobban ízlik, azt használja, mivel tápérték és felhasználhatóság szempontjából nincs jelentős különbség  a kettő között.

Jó étvágyat a zabpehelylisztes és zablisztes ételekhez! 🙂

Szaszkó Reya 

A bejegyzésben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait! 

*Forrás: http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/0010_1A_Book_adaptalt_02_egyeb_gabonanovenyek_termesztese/ch12s03.html

Print Friendly
 

Vélemény, hozzászólás?