Diétás kalács liszt nélkül, mégis foszlós, puha!

Print Friendly, PDF & Email

Diétás kalács liszt nélkül, mégis foszlós, puha!

Mindig is szerettem a foszlós, fonott kalácsot. Az egészséges étkezésben sajnos mindig elgyengülök, ha friss, foszlós, fonott kalács kerül a közelembe… Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy kislánykoromban nem ám szeletelve, hanem a fonatokat lazán tépkedve majszoltam el akár egyedül is egy kisebb méretű kalácsot egy jó pohár hideg tejjel.

Ezért is örültem nagyon, amikor megtaláltam Daniella  receptjét, mert így bűntudatmentesen élhettem át újra azokat a régi, számomra kedves pillanatokat! 🙂

Diétás Kalács
Diétás kalács

Diétás kalács recept

Diétás kalács hozzávalók (dupla adag):

  • 100 g darált mandula
  • 100 g zabkorpa
  • 90 g búzasikér
  • 25 g olvasztott kókuszolaj
  • 250 g 1,5 %-os langyos tej (növényi tejjel helyettesíthető)
  • egy csipet só
  • 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 5 g instant élesztő

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Diétás kalács elkészítése

  1. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a folyadékot apránként hozzáadjuk és a robotgéppel kb. 10 perc alatt egynemű gombóccá dagasztjuk a tésztát, addig, amíg el nem válik a tál falától.
  2. Valamivel lágyabb, mint a búzalisztből készülő kelt tészták.
  3. Ezután 45 percre meleg helyre tesszük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
  4. Kelesztés után kivesszük a tálból, némi búzasikér alászórása után óvatosan átgyúrjuk és három egyenlő részre osztjuk.
  5. A három részt három egyforma hosszú rúddá sodorjuk, majd egyszerűen összefonjuk.
  6. Az eredeti recept szerint ez után egy sütőlapon ismét langyos helyre kell tenni fél órára keleszteni, de nálam – mivel egyidejűleg zsemléket is sütöttem – kinn maradt a konyhapulton a zsemlék elkészültéig és ez alatt az idő alatt kicsit még jobban megkelt.
  7. Egy tojást lazán felverünk és alaposan megkenjük a kalácsot minden oldaláról.
  8. A tetejét megszórjuk egy kevés szeletelt mandulával.
  9. A sütőben 180 fokon kb. fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.
  10. Fantasztikusan finom lett!
Diétás kalács sütés előtt
Diétás kalács sütés előtt

Diétás Kalács Receptek még a Blogon:

Ferdinánd kalács (zöldfűszeres, sajtkrémes diétás kalács)

Fátyolkalács (szénhidrátcsökkentett lisztből)

Foszlós szénhidrátcsökkentett kalács

Teljes kiőrlésű kalács

100 g Mandulás diétás kalács tápértéke (1,5 %-os tehéntejjel és kókuszzsírral készítve):

  • 301 kcal
  • 18,5 g CH
  • 21,5 g fehérje
  • 16 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

 

Vélemény, hozzászólás?