Diétás kalács liszt nélkül, mégis foszlós, puha!

Diétás kalács liszt nélkül, mégis foszlós, puha!

Mindig is szerettem a foszlós, fonott kalácsot. Az egészséges étkezésben sajnos mindig elgyengülök, ha friss, foszlós, fonott kalács kerül a közelembe… Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy kislánykoromban nem ám szeletelve, hanem a fonatokat lazán tépkedve majszoltam el akár egyedül is egy kisebb méretű kalácsot egy jó pohár hideg tejjel.

Ezért is örültem nagyon, amikor megtaláltam Daniella  receptjét, mert így bűntudatmentesen élhettem át újra azokat a régi, számomra kedves pillanatokat! 🙂

Diétás kalács recept

Diétás kalács hozzávalók (dupla adag):

  • 100 g darált mandula
  • 100 g zabkorpa
  • 90 g búzasikér
  • 25 g olvasztott kókuszolaj
  • 250 g 1,5 %-os langyos tej (növényi tejjel helyettesíthető)
  • egy csipet só
  • 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 5 g instant élesztő

Diétás kalács elkészítése

  1. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd a folyadékot apránként hozzáadjuk és a robotgéppel kb. 10 perc alatt egynemű gombóccá dagasztjuk a tésztát, addig, amíg el nem válik a tál falától.
  2. Valamivel lágyabb, mint a búzalisztből készülő kelt tészták.
  3. Ezután 45 percre meleg helyre tesszük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
  4. Kelesztés után kivesszük a tálból, némi búzasikér alászórása után óvatosan átgyúrjuk és három egyenlő részre osztjuk.
  5. A három részt három egyforma hosszú rúddá sodorjuk, majd egyszerűen összefonjuk.
  6. Az eredeti recept szerint ez után egy sütőlapon ismét langyos helyre kell tenni fél órára keleszteni, de nálam – mivel egyidejűleg zsemléket is sütöttem – kinn maradt a konyhapulton a zsemlék elkészültéig és ez alatt az idő alatt kicsit még jobban megkelt.
  7. Egy tojást lazán felverünk és alaposan megkenjük a kalácsot minden oldaláról.
  8. A tetejét megszórjuk egy kevés szeletelt mandulával.
  9. A sütőben 180 fokon kb. fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.
  10. Fantasztikusan finom lett!
Diétás kalács sütés előtt
Diétás kalács sütés előtt

100 g Mandulás diétás kalács tápértéke (1,5 %-os tehéntejjel és kókuszzsírral készítve):

  • 301 kcal
  • 18,5 g CH
  • 21,5 g fehérje
  • 16 g zsír.

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!

Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de

  • nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
  • odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
  • már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
  • változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!

>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Diétás Kalács Receptek még a Blogon:

Ferdinánd kalács (zöldfűszeres, sajtkrémes diétás kalács)

Fátyolkalács (szénhidrátcsökkentett lisztből)

Foszlós szénhidrátcsökkentett kalács

Teljes kiőrlésű kalács

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Vélemény, hozzászólás?