Teljes kiőrlésű kalács (tejmentes diétás kalács recept)

Teljes kiőrlésű kalács cukormentesen, tejmentesen!

Igen, teljesen cukormentes ez a diétás teljes kiőrlésű kalács, még az élesztő felfuttatásához sem használtam cukrot (sőt, fel sem futtattam az élesztőt! 😉 )!

Mert mint azt már nagyon sokszor hangsúlyoztam, a diétás kelt tészta bizony elkészül cukor nélkül is (inkább a liszt a fontosabb).

Íme a bizonyíték, egy nagyon puha, foszlós és egészséges kalács, amit a megfelelő napszakban fogyókúrázók, IR diétázók és cukrosok is fogyaszthatnak!

Teljes kiőrlésű kalács, diétás kalács teljes kiőrlésű lisztből, diétás kalács recept, diétás húsvéti kalács
Teljes kiőrlésű kalács

Teljes kiőrlésű kalács recept

Teljes kiőrlésű kalács hozzávalók (1 db nagy vagy 2 db közepes méretű diétás fonott kalácshoz):

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg búzasikér
  • 2 db egész tojás+2 db tojássárgája+1 egész tojás a kenéshez
  • 2 dl kókuszkrém
  • 2 dl kókusztej
  • 7 g instant élesztő
  • 30 g negyedannyi édesítő (másféle édesítőt használsz? >>> cukorhelyettesítők adagolása)

Elkészítése:

  1. A teljes kiőrlésű lisztet a sóval összekeverjük és tálba tesszük.
  2. A teljes kiőrlésű liszt közepébe készítünk egy mélyedést, amibe belerakjuk a tojás és a tej kivételével a szobahőmérsékletű alapanyagokat.
  3. Elkezdjük összekeverni, majd amikor már elkezdett összeállni a tészta, hozzáadjuk a kókusztejet.
  4. Amikor a tészta felvette a kókusztejet, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást+2 tojássárgáját és mindegyiket alaposan beledolgozzuk a tésztába.
  5. Fényes felületű, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
  6. A kidagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.
Teljes kiőrlésű kalács tészta összeállítása
Teljes kiőrlésű kalács tészta összeállítása

A kalács formázása:

Teljes kiőrlésű kalács formázása
Teljes kiőrlésű kalács formázása
  1. A kalács tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egyforma hosszú, kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük.
  2. A tésztarudakat a végeinél összeragasztjuk.
  3. A hagyományos fonáshoz hasonlóan összefonjuk a kalácsot, csupán annyi az eltérés a hagyományos fonáshoz képest, hogy nem felfelé, hanem lefelé (egymás alá) tesszük a tésztarudakat.
  4. Az összefont kalács végeit összecsípjük és a kalács alá hajtjuk, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. Az összefont kalácsot megkenjük a maradék 1 db felvert tojással, majd a tetejét megszórhatjuk pl. mákkal (el is hagyható vagy ízlés szerint más maggal is megszórható).
  6. Az összefont kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Teljes kiőrlésű kalács, diétás kalács recept, diétás húsvéti kalács
Teljes kiőrlésű kalács felszeletelve

Reya Tippje: sósan is elkészíthető, édesítő helyett kb. két teáskanál himalája sóval, szezámmaggal megszórva!

100 gramm kalács tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma):

  • 263 kcal
  • 24,2 g szénhidrát
  • 17,5 g fehérje
  • 16,9 g zsír

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Teljes kiőrlésű kalács, diétás kalács recept
Teljes kiőrlésű kalács – Nádházi Mária fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?