Teljes kiőrlésű kalács cukormentesen, tejmentesen!
Igen, teljesen cukormentes ez a diétás teljes kiőrlésű kalács, még az élesztő felfuttatásához sem használtam cukrot (sőt, fel sem futtattam az élesztőt! 😉 )!
Mert mint azt már nagyon sokszor hangsúlyoztam, a diétás kelt tészta bizony elkészül cukor nélkül is (inkább a liszt a fontosabb).
Íme a bizonyíték, egy nagyon puha, foszlós és egészséges kalács, amit a megfelelő napszakban fogyókúrázók, diétázók is fogyaszthatnak!
Mivel semmilyen különleges vagy extra drága hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Teljes kiőrlésű kalács recept
Teljes kiőrlésű kalács hozzávalók (1 db nagy vagy 2 db közepes méretű diétás fonott kalácshoz):
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg búzasikér
- 2 db egész tojás+2 db tojássárgája+1 egész tojás a kenéshez
- 2 dl kókuszkrém (habtejszínnel helyettesíthető)
- 2 dl kókusztej
- 7 g instant élesztő
- 30 g negyedannyi édesítő (másféle édesítőt használsz? >>> cukorhelyettesítők adagolása)
Elkészítése:
- A teljes kiőrlésű lisztet a sóval összekeverjük és tálba tesszük.
- A teljes kiőrlésű liszt közepébe készítünk egy mélyedést, amibe belerakjuk a tojás és a tej kivételével a szobahőmérsékletű alapanyagokat.
- Elkezdjük összekeverni, majd amikor már elkezdett összeállni a tészta, hozzáadjuk a kókusztejet.
- Amikor a tészta felvette a kókusztejet, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást+2 tojássárgáját és mindegyiket alaposan beledolgozzuk a tésztába.
- Fényes felületű, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
- A kidagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.

A kalács formázása:
- A kalács tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egyforma hosszú, kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük.
- A tésztarudakat a végeinél összeragasztjuk.
- A hagyományos fonáshoz hasonlóan összefonjuk a kalácsot, csupán annyi az eltérés a hagyományos fonáshoz képest, hogy nem felfelé, hanem lefelé (egymás alá) tesszük a tésztarudakat.
- Az összefont kalács végeit összecsípjük és a kalács alá hajtjuk, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Az összefont kalácsot megkenjük a maradék 1 db felvert tojással, majd a tetejét megszórhatjuk pl. mákkal (el is hagyható vagy ízlés szerint más maggal is megszórható).
- Az összefont kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: sósan is elkészíthető, édesítő helyett kb. két teáskanál himalája sóval, szezámmaggal megszórva!
100 gramm kalács tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma):
- 263 kcal
- 24,2 g szénhidrát
- 17,5 g fehérje
- 16,9 g zsír
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek
Még több diétás reggeli recept ötletet találsz ITT >>> Diétás Reggelik
Még több diétás kenyér receptet találsz itt >>> Diétás Kenyér Receptek
Még több teljes kiőrlésű lisztből készült receptet találsz itt >>> Teljes Kiőrlésű Receptek
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:



2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!