Teljes kiőrlésű kalács cukormentesen, tejmentesen!
Igen, teljesen cukormentes ez a diétás teljes kiőrlésű kalács, még az élesztő felfuttatásához sem használtam cukrot (sőt, fel sem futtattam az élesztőt! 😉 )!
Mert mint azt már nagyon sokszor hangsúlyoztam, a diétás kelt tészta bizony elkészül cukor nélkül is (inkább a liszt a fontosabb).
Íme a bizonyíték, egy nagyon puha, foszlós és egészséges kalács, amit a megfelelő napszakban fogyókúrázók, diétázók is fogyaszthatnak!
Mivel semmilyen különleges vagy extra drága hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Teljes kiőrlésű kalács recept
Teljes kiőrlésű kalács hozzávalók (1 db nagy vagy 2 db közepes méretű diétás fonott kalácshoz):
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg búzasikér
- 2 db egész tojás+2 db tojássárgája+1 egész tojás a kenéshez
- 2 dl kókuszkrém (habtejszínnel helyettesíthető)
- 2 dl kókusztej
- 7 g instant élesztő
- 30 g negyedannyi édesítő (másféle édesítőt használsz? >>> cukorhelyettesítők adagolása)
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Elkészítése:
- A teljes kiőrlésű lisztet a sóval összekeverjük és tálba tesszük.
- A teljes kiőrlésű liszt közepébe készítünk egy mélyedést, amibe belerakjuk a tojás és a tej kivételével a szobahőmérsékletű alapanyagokat.
- Elkezdjük összekeverni, majd amikor már elkezdett összeállni a tészta, hozzáadjuk a kókusztejet.
- Amikor a tészta felvette a kókusztejet, egyenként hozzáadjuk a 2 tojást+2 tojássárgáját és mindegyiket alaposan beledolgozzuk a tésztába.
- Fényes felületű, a tál falától elváló tésztát dagasztunk.
- A kidagasztott tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen egy órán keresztül kelesztjük.

A kalács formázása:
- A kalács tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egyforma hosszú, kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük.
- A tésztarudakat a végeinél összeragasztjuk.
- A hagyományos fonáshoz hasonlóan összefonjuk a kalácsot, csupán annyi az eltérés a hagyományos fonáshoz képest, hogy nem felfelé, hanem lefelé (egymás alá) tesszük a tésztarudakat.
- Az összefont kalács végeit összecsípjük és a kalács alá hajtjuk, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Az összefont kalácsot megkenjük a maradék 1 db felvert tojással, majd a tetejét megszórhatjuk pl. mákkal (el is hagyható vagy ízlés szerint más maggal is megszórható).
- Az összefont kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: sósan is elkészíthető, édesítő helyett kb. két teáskanál himalája sóval, szezámmaggal megszórva!
100 gramm kalács tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma):
- 263 kcal
- 24,2 g szénhidrát
- 17,5 g fehérje
- 16,9 g zsír
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:



2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!