Szénhidrátcsökkentett kalács Dia Wellness -50 %-kal csökkentett szénhidráttartalmú lisztből.
A sztori egyszerű: napok óta fájt a fogam egy kis vajas kalácsra, és ez csak fokozódott, amikor a kislányomnak tízóraira azt csomagoltam.
Így hát nem volt más hátra, mint hogy bedagasszak magamnak egy diétás fonott kalácsot.
A Dia Wellness kalács készítését a Facebook csoportban szinte élőben közvetítettem és sokan kértétek a receptjét, így most közkinccsé teszem! 🙂
A kiindulópont a zöldfűszeres, krémsajtos Ferdinánd tekercsem tésztája volt, mivel anno eredetileg az is fonott kalácsnak készült, csak menet közben krémsajtos csigák lettek belőle. 🙂
Sokat nem változtattam rajta, csupán a szénhidrátcsökkentett liszt és a folyadék mennyisége került korrigálásra, valamint habtejszín helyett most kókuszkrémmel készítettem (mivel nem volt itthon habtejszínem).
Ha kókuszkrém helyett habtejszínnel készítenéd a szénhidrátcsökkentett kalácsot, figyelj arra, hogy apránként add hozzá a vizet/tejet, mert valószínűleg kevesebb folyadékot fog igényelni! Dagasztás közben látod a tészta állagán (nem szabad hígnak lennie).
Szénhidrátcsökkentett kalács recept Dia Wellness lisztből
Szénhidrátcsökkentett kalács hozzávalók
- 30 dkg Dia Wellness -50 % lisztkeverék + 1 dkg a szóráshoz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás+1 tojássárgája
- 1 dl szobahőmérsékletű kókuszkrém vagy cukrozatlan habtejszín
- 1,5 dl langyos víz (tejet ill. növényi tejet is használhatsz)
- 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 1 tojás a kenéshez
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Elkészítése:
- A Dia Wellness lisztet az édesítőszerrel elkeverjük, majd a közepébe egy „gödröt” készítünk.
- A gödörbe belemorzsoljuk az élesztőt, és a tojássárgájával, illetve egész tojással elkevert tejszínt.
- A folyadékot (tejet/vizet) apránként hozzáadva fényes felületű, rugalmas tésztát dagasztunk.
- (Habtejszínnel készítve lehet, hogy nem lesz szükség az összes folyadékra, ezért mindenképp apránként adagold a tésztához!)
- Akkor jó a kalács tészta, ha a felülete fényes, rugalmas, nem terül el, és elválik a tál falától.
- A bedagasztott kalács tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg (nem forró, tehát a sütőbe ne tedd!) helyen kb 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt kalácstésztát attól függően, hogy hogy szeretnénk összefonni, két vagy három, esetleg több egyenlő részre vágjuk, alálisztezünk és összefonjuk.
- (Én két egyenlő részre vágtam és négyes fonással fontam össze, ez alapján a videó alapján >>> Négyes fonás videó )
- Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük a felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
- Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni és utána szeleteljük.
- Diétás reggelire fogyasztható vajjal, cukormentes nutellával vagy cukormentes lekvárral megkenve.
100 g szénhidrátcsökkentett kalács tápértéke:
- 251 kcal,
- 16 g szénhidrát,
- 15 g fehérje,
- 11 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több szénhidrátcsökkentett pékáru recept ITT >>> TOP3 Szénhidrátcsökkentett Pékáru Recept
Több, mint 100 diétás reggeli recept ITT >>> Diétás Reggeli Receptek
Diétás kalács receptek reggelire >>> Diétás kalács receptek
Akik már elkészítették ezt a szénhidrátcsökkentett kalács receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!