Eperdarabos eperlekvár cukor nélkül, tartósítószermentesen!

Eperlekvár cukor nélkül, tartósítószer nélkül?

Anyáink, nagyanyáink a fejüket fogják a cukormentes eperlekvár hallatán, amiben ráadásul semmilyen mesterséges tartósítószer sincs! Hát még ha meghallják, hogy ennek a diétás lekvárnak a megfőzése nem egy egész napos, izzasztó program, hanem összvissz kb. fél óra alatt megvan!

Én évek óta így készítem az eperlekvárt (nem is veszünk boltit soha) és még egyetlen egyszer sem romlott meg vagy penészedett meg, pedig van, ami már két éve készült! A módszert még Nóritól tanultam, azóta is hálás vagyok neki, hogy megismertetett a pektinnel!

De hogyan lehetséges ez?

Nos, van pár titok, amit itt mindig fellapozhatsz! >>> Lekvár cukor nélkül – bevált tippek cukormentes lekvár főzéséhez

Eperlekvár cukor nélkül, cukormentes eperlekvár készítése

Eperlekvár cukor nélkül recept

Hozzávalók:

  • 1 kg érett eper
  • 10 dkg negyedannyi édesítő (stevia eritrit keverék)
  • 15 gramm pektin (bioboltokban kapható)
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

Ha Te más fajta édesítőt használsz, a cukorhelyettesítők adagolásáról itt olvashatsz >>> Cukorhelyettesítők adagolása

Eperlekvár cukor nélkül történő elkészítése:

Eperlekvár cukor nélkül - cukormentes eperdzsem készítése

 Eperlekvár cukor nélkül – cukormentes eperdzsem készítése

  1. Az üvegeket, a lábast, a szedőkanalat és az ép, sérülésmentes kupakokat forró, mosószeres vízben elmosogatjuk, alaposan elöblítjük.
  2. A üvegeket egy tepsi hideg vízbe állítjuk és kis lángra feltesszük a tűzhelyre – ezzel tovább sterilizáljuk az üvegeket és megelőzzük, hogy a forró lekvár hatására elpattanjon a lekváros üveg!
  3. Miközben a lekváros üvegek a tepsiben melegednek, a kicsumázott, folyó víz alatt kétszer megmosott epret egy lábasba tesszük.
  4. A lábasba tett epret botmixerrel leturmixoljuk úgy, hogy nagyobb eperdarabok is maradjanak benne.
  5. Bekapcsoljuk a tűzhelyet és felforraljuk a leturmixolt epret.
  6. Ha a leturmixolt eper felforrt, hozzáöntjük a pektinnel elkevert édesítőszert és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük.
  7. Gyakori kevergetés mellett további 15 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet. (A citromlé kiemeli a friss gyümölcs ízét és színét és hozzájárul ahhoz, hogy a lekvár tovább elálljon. – Citromsavval helyettesíthető!)
  8. Közben az üvegek alatt a tepsiben már forr a víz, és az üvegek is átmelegedtek.
  9. A lekvárt kiszedjük az üvegekbe úgy, hogy egyszerre csak egy kanál lekvárt teszünk minden üvegbe és addig folytatjuk ezt, amíg minden üveg teljesen megtelik. (Közben nem vesszük le a tűzhelyről a forrásban lévő lekvárt.)
  10. Kikészítünk egy tiszta konyharuhát.
  11. A lekvárosüvegeket a szájuknál fogva egyenként kiemeljük a tepsiben lévő forrásban lévő vízből és jó szorosan rácsavarjuk a kupakokat, és egy másik kiterített konyharuhára azonnal fejre állítjuk.
  12. Miután minden üveget megtöltöttünk, lezártunk és fejre állítottunk, kialakítjuk a száraz dunsztot: egy jó vastag plédet több rétegbe hajtogatva leterítünk úgy, hogy a tetejét és a széleit majd rá tudjuk hajtani az üvegekre.
  13. A plédre terítünk egy konyharuhát és a megtöltött lekváros üvegeket talpukra állítva rásorakoztatjuk.
  14. Jó alaposan bebugyoláljuk és 2-3 napig hagyjuk nagyon lassan kihűlni.

Eperlekvár cukor nélkül, cukormentes eperlekvár készítése

+1 Reya Tipp: ezt a lekvárt érdemes akkora üvegekbe tölteni, amiből gyorsan elfogy, mert tartósítószer hiányában a felbontott lekvár maximum egy hétig áll el (hűtőben)! 

Ja, és a felbontásukhoz majd egy erős férfikéz lesz szükséges! 🙂

Mihez eheted ezt a cukormentes eperlekvárt?

Tápérték adatok:

100 g kész lekvár tartalmaz:

  • 33 kcal-t,
  • 7,75 g szénhidrátot,
  • 0,9 g fehérjét,
  • 0 g zsírt.

Jó befőzést kívánok! 

Szaszkó Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. és a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)

Akik elkészítették már ezt a diétás receptet:

Eperlekvár cukor nélkül
Eperlekvár cukor nélkül – Ujhelyiné Balkay Andrea fotója
eperlekvár cukor nélkül
Kerepesi Réka Kitti fotója – “Pont tegnap készítettem el.
Köszönöm tökéletes lett! “
Eperlekvár cukor nélkül
Eperlekvár cukor nélkül – Rockenstein Éva fotója – “Azt hiszem az évre végeztem a lekvárfőzéssel. Eper🍓 cseresznye🍒 és barack🍑 lett .
Mindig az alábbi recept volt az alap 😊 . Idén volt először, hogy pektint használtam és eritritet. Az eper olyan jól sikerült, hogy a férjem a baracknál is beleegyezett a cukormentesítésbe pedig Ő nagy MUGLI😂 és a baracklekvár a kedvence ❤. Így lett idén minden lekvár diétás 😊
Szuper recept elronthatatlan!!!

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?