Zabpalacsinta: palacsinta zablisztből – nem szakad, nem ragad le

Zabpalacsinta, az első számú diétás palacsinta recept, amit minden diétázó legalább egyszer elkészít!

Ez az egészséges palacsinta zablisztből készült. A zabliszt rosttartalmának köszönhetően a zabpalacsinta szénhidráttartalma lassan, fokozatosan szívódik fel, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, nagyon laktató és fele annyi palacsintával is jóllaksz belőle, mint amennyit a hagyományosból meg tudtál enni!

(Mennyit bírtál a hagyományosból? 4-5-öt, ne adj’Isten akár 6-ot is? Na, a zabpalacsintából nem fogsz bírni ennyit enni, max. 2-3-at!)

Mitől olyan jó ez a zabpalacsinta recept?

Első nekifutásra azt gondolnád, hogy palacsintát sütni aztán nem nagy kunszt… Aztán bekevered, elkezded sütni… Az első leragad, szétszakad… Sebaj, gondolod, mindig az elsővel van a legtöbb gond…. Aztán a másodikkal, harmadikkal, negyedikkel ugyanígy jársz (mint én régebben, számtalanszor, amíg ki nem kísérleteztem ezt a receptet).

Közben pedig az a fránya palacsintatészta csak sűrűsödik, sűrűsödik, ész nélkül hígítod a tésztát és a végén dobhatod az egészet a kukába.

Na, ezeket a felesleges köröket és felesleges idegeskedést megspórolhatod magadnak, ha elkészíted ezt a zabpalacsinta receptemet.

Ez a zabpalacsinta recept ugyanis

  • nem ragad le,
  • nem szakad szét sütés közben,
  • szépen feltekerhető,
  • laktató,
  • egészséges palacsinta, amit gluténmentes zablisztből készítve lisztérzékenyek is ehetnek!

A zabpalacsintát a diétának megfelelő töltelékkel ehetik fogyókúrázók, IR diétázók, cukorbetegek, Candida diétázók is (az egyéni szénhidrátkeret figyelembevételével)!

Zabpalacsinta recept, diétás palacsinta zablisztből

Zabpalacsinta recept: 

Zabpalacsinta hozzávalók (10 db átlagos méretű palacsintához):

  • 3 db M-es tojás
  • 15 gramm stevia eritrit keverék
  • 15 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt
  • 0,5 liter víz (sima vagy szódavíz) vagy kókusztej
  • 1 csipet himalája só
  • extra szűz olívaolaj spray vagy kevés olvasztott kókuszolaj a sütéshez

A zabpalacsinta elkészítése:

  1. A tojásokat felütjük és egy tálban lazán felverjük.
  2. A tojásokhoz adjuk a stevia eritrit keveréket és a himalája sót, majd belekeverjük a zablisztet.
  3. A zabpalacsinta tésztát folyamatos kevergetés mellett felöntjük a vízzel/kókusztejjel és csomómentesre keverjük.
  4. A palacsinta tésztát 5 percig állni hagyjuk, közben felforrrósítjuk a palacsintasütőt.
  5. A felforrósított palacisntasütőt hajszál vékonyan befújjuk olívaolaj spray-vel (vagy szilikonos ecset segítségével vékonyan megkenjük olvasztott kókuszzsírral – fontos, hogy ne az olajjal együtt forrósítsuk fel a palacsintasütőt, hanem csak akkor kenjük meg a zsiradékkal, ha már forró!).
  6. Egy palacsintához kicsivel több, mint fél levesszedő kanál palacsintatésztát a kiolajozott palacsintasütőbe adagolunk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne.
  7. Ha a palacsinta egyik oldala megsült (lehet látni, ahogy a szélétől a közepe felé haladva elveszíti a tészta a nyers színét, kb. 2 perc alatt), egy hosszú, lapos kés vagy palacsintás lapát segítségével átfordítjuk a másik oldalára és kb. 2 perc alatt azt is megsütjük.
  8. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogy a zabpalacsinta tésztája.
  9. Frissen fogyasztható, zsírszegény, cukrozatlan kakaóporral, cukormentes mogyorókrémmel, cukormentes lekvárral töltve, kalóriamentes csoki, eper vagy karamell öntettel meglocsolva.

Lekvár cukor nélkül: bevált tippek cukormentes, tartósítószermentes házi lekvár készítéséhez!!!

Zabpalacsinta, diétás palacsinta zabpehelylisztből

Reya Tippje: egyszerre csak a receptben szereplő egy adagot keverd be, mert dupla (vagy tripla) adagnál már nagyon besűrűsödik, aztán hígíthatod és végül szakadni fog!

Töltsd meg a palacsintát chia magos eperlekvárral! >>> Chia magos eperlekvár recept 

Tápérték adatok 100 grammban (töltelék nélkül):

  • 89 kcal
  • 12,3 g szénhidrát
  • 3,2 g zsír
  • 4,9 g fehérje

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Akik már elkészítették ezt a diétás recepet:

Zabpalacsinta, diétás palacsinta zabpehelylisztből
Zabpalacsinta – Szabó Istvánné fotója
Zabpalacsinta, diétás palacsinta zabpehelylisztből
Zabpalacsinta – Tóth Éva fotója
Zabpalacsinta recept
Zabpalacsinta – Kolozs Viktória fotója – “Hónapok óta nem ettem palacsintát….de ma megsütöttem életem első zabpehelylisztes palcsiját! <3
Nagyon finom uzsonna volt :)”

Diétás palacsinta receptek még a Blogon:

(a recept leírásáért kattints a címére!)

Palacsinta liszt nélkül, krémsajtból

palacsinta liszt nélkül, lisztmentes palacsinta

Almás zabpelyhes amerikai palacsinta

Almás zabpelyhes amerikai palacsinta
Almás zabpelyhes amerikai palacsinta

Zabkorpa palacsinta

Zabkorpa palacsinta túróval töltve
Zabkorpa palacsinta túróval töltve

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?