Zabpalacsinta, az első számú diétás palacsinta recept, amit minden diétázó legalább egyszer elkészít!
Ez az egészséges palacsinta zablisztből készült. A zabliszt rosttartalmának köszönhetően a zabpalacsinta szénhidráttartalma lassan, fokozatosan szívódik fel, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, nagyon laktató és fele annyi palacsintával is jóllaksz belőle, mint amennyit a hagyományosból meg tudtál enni!
(Mennyit bírtál a hagyományosból? 4-5-öt, ne adj’Isten akár 6-ot is? Na, a zabpalacsintából nem fogsz bírni ennyit enni, max. 2-3-at!)
Mitől olyan jó ez a zabpalacsinta recept?
Első nekifutásra azt gondolnád, hogy diétás palacsintát zabpehelylisztből sütni aztán nem nagy kunszt… Aztán bekevered, elkezded sütni… Az első leragad, szétszakad… Sebaj, gondolod, mindig az elsővel van a legtöbb gond…. Aztán a másodikkal, harmadikkal, negyedikkel ugyanígy jársz (mint én régebben, számtalanszor, amíg ki nem kísérleteztem ezt a receptet).
Közben pedig az a fránya palacsintatészta csak sűrűsödik, sűrűsödik, ész nélkül hígítod a tésztát és a végén dobhatod az egészet a kukába.
Na, ezeket a felesleges köröket és felesleges idegeskedést megspórolhatod magadnak, ha elkészíted ezt a zabpalacsinta receptemet.
Ez a zabpalacsinta recept ugyanis
- nem ragad le,
- nem szakad szét sütés közben,
- szépen feltekerhető,
- laktató,
- egészséges palacsinta, amit gluténmentes zablisztből készítve lisztérzékenyek is ehetnek!
Zabpalacsinta recept:
Zabpalacsinta hozzávalók (10 db átlagos méretű palacsintához):
- 3 db M-es tojás
- 15 gramm Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 15 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt (>>> ITT VESZEM )
- 0,5 liter víz (sima vagy szódavíz) vagy kókusztej
- 1 csipet himalája só
- extra szűz olívaolaj spray vagy kevés olvasztott kókuszolaj a sütéshez
Zabpehelyliszt házilag:
A zabpalacsinta elkészítése:
- A tojásokat felütjük és egy tálban lazán felverjük.
- A tojásokhoz adjuk a negyedannyi édesítőt és a himalája sót, majd belekeverjük a zablisztet.
- A zabpalacsinta tésztát folyamatos kevergetés mellett felöntjük a vízzel/kókusztejjel és csomómentesre keverjük.
- A palacsinta tésztát 5 percig állni hagyjuk, közben felforrósítjuk a palacsintasütőt.
- A felforrósított palacsintasütőt hajszál vékonyan befújjuk olívaolaj spray-vel (vagy szilikonos ecset segítségével vékonyan megkenjük olvasztott kókuszzsírral – fontos, hogy ne az olajjal együtt forrósítsuk fel a palacsintasütőt, hanem csak akkor kenjük meg a zsiradékkal, ha már forró!).
- Egy palacsintához kicsivel több, mint fél levesszedő kanál palacsintatésztát a kiolajozott palacsintasütőbe adagolunk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne.
- Ha a palacsinta egyik oldala megsült (lehet látni, ahogy a szélétől a közepe felé haladva elveszíti a tészta a nyers színét, kb. 2 perc alatt), egy hosszú, lapos kés vagy palacsintás lapát segítségével átfordítjuk a másik oldalára és kb. 2 perc alatt azt is megsütjük.
- Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogy a zabpalacsinta tésztája.
- Frissen fogyasztható, zsírszegény, cukrozatlan kakaóporral, cukormentes mogyorókrémmel, cukormentes lekvárral töltve, kalóriamentes csoki, eper vagy karamell öntettel meglocsolva.
- Ha édesítőszer helyett sót teszel bele, használhatod ezt a receptet diétás hortobágyi palacsintához is vagy a tésztát sűrűbbre készítve (szintén sósan) palacsintatésztában sült csirkemellhez!
Lekvár cukor nélkül: bevált tippek cukormentes, tartósítószermentes házi lekvár készítéséhez!!!
Tipp: egyszerre csak a receptben szereplő egy adagot keverd be, mert dupla (vagy tripla) adagnál már nagyon besűrűsödik, aztán hígíthatod és végül szakadni fog!
Töltsd meg a palacsintát chia magos eperlekvárral! >>> Chia magos eperlekvár recept
100 gramm zabpalacsinta átlagos tápértéke (töltelék nélkül):
- 100 kcal
- 13 g szénhidrát
- 3 g zsír
- 4 g fehérje
1 db zabpalacsinta átlagos tápértéke (10 db 82 g/db súlyú palacsinta esetén, töltelék nélkül):
- 82 kcal,
- 10 g szénhidrát,
- 3 g fehérje,
- 2 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több diétás palacsinta receptet találsz ITT >>> Diétás Palacsinta Receptek
Még több diétás palacsinta töltelék ötletért kattints ide >>> Diétás palacsinta töltelékek
Akik már elkészítették ezt a diétás recepet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!