Szénhidrátcsökkentett, sajtkrémes Ferdinánd kalács

Ferdinánd kalács diétásan, zöldfűszeres sajtkrémmel, a sós diétás reggelik kedvelőinek.

Ez a recept még egy húsvéti próbasütés eredménye. Igazából fonott kalácsnak készült és édesnek (cukormentes mogyorókrémmel terveztem). Hogy hogyan lett az édes, cukormentes nutellás fonott kalácsból sós, sajtkrémes tekercs tortaformában? 🙂

A veresi piacon gyönyörű medvehagymát kaptam, ekkor döntöttem úgy, hogy inkább sós csigákat sütök ebből a foszlós kalácstésztából és a medvehagymát belekeverem.

A végeredmény egy enyhén sós, és nagyon puha, extra foszlós, szénhidrátcsökkentett Ferdinánd kalács lett, amiből jó pár napra megvolt a laktató diétás reggelink! Az egész családnak nagyon ízlett, annál is inkább, mert nem lehetett észrevenni rajta, hogy egészségesebb lisztből készült! 😉

Ferdinánd kalács zöldfűszeres sajtkrémmel töltve
Ferdinánd kalács zöldfűszeres sajtkrémmel töltve

Ferdinánd kalács diétásan, zöldfűszeres sajtkrémmel

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához, 16 darabhoz):

  • 25 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt+ a szóráshoz
  • 1 db M-es egész tojás + 1 db a kenéshez
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl cukormentes habtejszín (30 %-os) (nálam Lidl-s)
  • 0,5 dl langyos tej vagy növényi tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál himalája só
  • Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, hogy a tészta jobban meg tudjon kelni és minél puhább, foszlósabb lehessen!

Az általam használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

A Ferdinánd kalács töltelékéhez:

  • 1 csokor friss medvehagyma apróra vágva (bármilyen zöldfűszerrel helyettesíthető, vagy el is hagyható)
  • 3 evőkanál (kb. 10 dkg) félzsíros krémsajt
  • 1 teáskanál himalája só

A Ferdinánd kalács elkészítése:

  1. A lisztet és a sót tálba tesszük és elkeverjük.
  2. A közepébe készítünk egy mélyedést, amibe beletesszük a tejjel és az 1 tojással+1 tojássárgájával előzőleg elkevert (nem kell felverni!) tejszínt, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. Robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes felületű, egynemű tésztát nem kapunk, olyat, ami elválik a tál falától. Ez kb. 10 perces dagasztást jelent.
  4. Ha elkészültünk a tésztával, letakarjuk egy tiszta konyharuhával (én még egy plédet is szoktam teríteni rá) és egy órára félretesszük meleg helyre kb. kétszeresére megkelni.
  5. Ha megkelt a tészta, a lisztkeverékkel vékonyan megszórjuk a gyúrótáblát (vagy szilikonlapot), majd a tésztát 1 cm vékony téglalappá finom mozdulatokkal kinyújtjuk.
  6. A krémsajtot összekeverjük az apróra vágott medvehagymával és a sóval, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát.
  7. A krémsajttal megkent kalács tésztát a lehető legszorosabbra feltekerjük, majd kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
  8. A tortaformát vagy tepsit (de lehet külön-külön is sütni) kibéleljük sütőpapírral, majd a csigákat szorosan egymás mellé helyezzük (így szépen összefognak sülni).
  9. A maradék 1 tojást enyhén felverjük és egy ecsettel a csigák tetejét és oldalát bekenjük vele.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha az oldalánál is látszik, hogy megpirult és már nem ragad hozzá a sütőpapírhoz.
Ferdinánd kalács zöldfűszeres sajtkrémmel töltve
Ferdinánd kalács zöldfűszeres sajtkrémmel töltve

A zöldfűszeres, krémsajtos Ferdinánd kalács kalória és szénhidráttartalma:

  • 16 db csiga esetén (1,5 %-os tehéntejjel készítve) 1 db csiga 99 kcal, 6,3 g CH.

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!

Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de

  • nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
  • odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
  • már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
  • változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!

>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Vélemény, hozzászólás?