Ferdinánd kalács diétásan, zöldfűszeres sajtkrémmel, a sós diétás reggelik kedvelőinek.
Ez a recept még egy húsvéti próbasütés eredménye. Igazából fonott kalácsnak készült és édesnek (cukormentes mogyorókrémmel terveztem). Hogy hogyan lett az édes, cukormentes nutellás fonott kalácsból sós, sajtkrémes tekercs tortaformában? 🙂
A veresi piacon gyönyörű medvehagymát kaptam, ekkor döntöttem úgy, hogy inkább sós csigákat sütök ebből a foszlós kalácstésztából és a medvehagymát belekeverem.
A végeredmény egy enyhén sós, és nagyon puha, extra foszlós, szénhidrátcsökkentett Ferdinánd kalács lett, amiből jó pár napra megvolt a laktató diétás reggelink! Az egész családnak nagyon ízlett, annál is inkább, mert nem lehetett észrevenni rajta, hogy egészségesebb lisztből készült! 😉

Ferdinánd kalács diétásan, zöldfűszeres sajtkrémmel
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához, 16 darabhoz):
- 25 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt+ a szóráshoz
- 1 db M-es egész tojás + 1 db a kenéshez
- 1 tojás sárgája
- 1 dl cukormentes habtejszín (30 %-os) (nálam Lidl-s)
- 0,5 dl langyos tej vagy növényi tej
- 2 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál himalája só
- Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, hogy a tészta jobban meg tudjon kelni és minél puhább, foszlósabb lehessen!
Az általam használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
A Ferdinánd kalács töltelékéhez:
- 1 csokor friss medvehagyma apróra vágva (bármilyen zöldfűszerrel helyettesíthető, vagy el is hagyható)
- 3 evőkanál (kb. 10 dkg) félzsíros krémsajt
- 1 teáskanál himalája só
A Ferdinánd kalács elkészítése:
- A lisztet és a sót tálba tesszük és elkeverjük.
- A közepébe készítünk egy mélyedést, amibe beletesszük a tejjel és az 1 tojással+1 tojássárgájával előzőleg elkevert (nem kell felverni!) tejszínt, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- Robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes felületű, egynemű tésztát nem kapunk, olyat, ami elválik a tál falától. Ez kb. 10 perces dagasztást jelent.
- Ha elkészültünk a tésztával, letakarjuk egy tiszta konyharuhával (én még egy plédet is szoktam teríteni rá) és egy órára félretesszük meleg helyre kb. kétszeresére megkelni.
- Ha megkelt a tészta, a lisztkeverékkel vékonyan megszórjuk a gyúrótáblát (vagy szilikonlapot), majd a tésztát 1 cm vékony téglalappá finom mozdulatokkal kinyújtjuk.
- A krémsajtot összekeverjük az apróra vágott medvehagymával és a sóval, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát.
- A krémsajttal megkent kalács tésztát a lehető legszorosabbra feltekerjük, majd kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
- A tortaformát vagy tepsit (de lehet külön-külön is sütni) kibéleljük sütőpapírral, majd a csigákat szorosan egymás mellé helyezzük (így szépen összefognak sülni).
- A maradék 1 tojást enyhén felverjük és egy ecsettel a csigák tetejét és oldalát bekenjük vele.
- 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha az oldalánál is látszik, hogy megpirult és már nem ragad hozzá a sütőpapírhoz.

A zöldfűszeres, krémsajtos Ferdinánd kalács kalória és szénhidráttartalma:
- 16 db csiga esetén (1,5 %-os tehéntejjel készítve) 1 db csiga 99 kcal, 6,3 g CH.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!