Tojással töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből

Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből, diétásan!

Eredetileg húsvétra, a sonka mellé készítettem el a családnak (és magamnak) ezt a tojással töltött, sós teljes kiőrlésű kalácsot, de szerintem bármelyik hétköznap eheted!

Nagyon puha, kifejezetten finom diétás kalács, tényleg kevés munka van vele, csak a kelesztési időt kell kivárni (de addig ezerféle dologgal hasznossá teheted magadat!).

A tojásos tölteléknek köszönhetően a fehérjetartalma is magasabb, ami nem elhanyagolható szempont például egy fogyókúrázó esetében.

A munkahelyi elfoglaltságom és egy-két technikai probléma (elromlott a gépem), csak most tudom feltölteni a receptet, de ez ne akadályozzon meg abban, hogy megsüsd és megkóstold! 🙂

Javaslom, hogy olyankor (pl. hétvégén) állj neki megsütni ezt a kalácsot, amikor tudod, hogy a másnap délelőttöd is szabad, mert ugyan dagasztani nem kell, de a kelesztés igénybe fog venni pár órácskát.

Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből diétásan

Töltött kalács recept diétásan

Töltött kalács recept hozzávalók:

  • 25 dkg + 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt+2 dkg a szóráshoz
  • 10 dkg búzasikér
  • 4,5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál himalája só
  • 8 dkg cukormentes mustár
  • 4 db kemény tojás
  • 1 db tojás a kenéshez
  • a tetejére magok ízlés szerint (elhagyható)

Elkészítése:

1. 25 dkg teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, az élesztőt, a sót és a vizet fakanállal összekeverjük és egy konyharuhával letakarva egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.

2. Másnap reggel gyúrjuk össze a maradék 10 dkg teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni. (Amíg kel a tészta, lehet edzeni egy jót, vagy megírni a leckét a gyerekkel, esetleg letudni a többi főzést, szóval ne úgy fogd fel, hogy ez a recept elvesz Tőled egy csomó időt!)

3. Miután megkelt a kenyértészta, kevés teljes kiőrlésű liszttel megszórt szilikon lapon 1 cm vékonyra kinyújtjuk, majd 3 kb. egyforma csíkra vágjuk és megkenjük a mustárral.

töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből

4. A keményre főzött tojást apróra vágjuk és megszórjuk vele a mustárral megkent kalács tésztát úgy, hogy a tészta szélei szabadon maradjanak.

Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből

5. A csíkok széleit összecsípjük és mindegyikből egy-egy kb. egyforma hosszúságú rudat sodrunk.

Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből

6. A tésztarudakat egyszerű fonással összefonjuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük (forma nélkül is süthető, tepsiben).

Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből

7. A felvert tojással megkenjük és megszórjuk magokkal.

Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből

8. 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből

9. Ha kihűlt, szeleteljük.

  • Frissen és másnap is finom, puha töltött kalács. Ami nem fogy el, azt szeletelve csomagold folpackba, és bátran fagyaszd le!
  • Diétás reggelire fogyasztható, cukorbetegeknek, IR diétázóknak, fogyókúrázóknak (az egyéni szénhidrátkeret figyelembevételével!)
  • Önmagában is fogyasztható vagy szendvicsalapként!

Reya Tippje: kalács helyett kenyérként is megsüthető. Ha kenyérként sütnéd, ne vágd háromfelé, hanem egyszerűen nyújtsd ki, kend meg a mustárral, szórd rá a tojást és tekerd fel, mint a kakaós csiga tésztáját! 

+1 tipp: töltheted előre megpárolt vagy lepirított zöldségekkel vagy sült csirkemellel, esetleg ezek keverékével is! 

Légy kreatív! 😉

Teljes kiőrlésű töltött kalács tápértéke:

100 gramm tartalmaz:

  • 171 kcal-t,
  • 21 g szénhidrátot,
  • 14 g fehérjét,
  • 3,4 g zsírt.

Jó étvágyat kívánok! 

Szaszkó Reya

Teljes kiőrlésű kalács recept édesen:

(a recept leírásáért kattints a címre!)

Teljes kiőrlésű kalács, diétás kalács teljes kiőrlésű lisztből, diétás kalács recept, diétás húsvéti kalács

 

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?