Töltött kalács teljes kiőrlésű lisztből, diétásan!
Eredetileg húsvétra, a sonka mellé készítettem el a családnak (és magamnak) ezt a tojással töltött, sós teljes kiőrlésű kalácsot, de szerintem bármelyik hétköznap eheted!
Nagyon puha, kifejezetten finom diétás kalács, tényleg kevés munka van vele, csak a kelesztési időt kell kivárni (de addig ezerféle dologgal hasznossá teheted magadat!).
Mivel semmilyen különleges vagy extra drága hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
A tojásos tölteléknek köszönhetően a fehérjetartalma is magasabb, ami nem elhanyagolható szempont például egy fogyókúrázó esetében.
A munkahelyi elfoglaltságom és egy-két technikai probléma (elromlott a gépem), csak most tudom feltölteni a receptet, de ez ne akadályozzon meg abban, hogy megsüsd és megkóstold! 🙂
Javaslom, hogy olyankor (pl. hétvégén) állj neki megsütni ezt a kalácsot, amikor tudod, hogy a másnap délelőttöd is szabad, mert ugyan dagasztani nem kell, de a kelesztés igénybe fog venni pár órácskát.
Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek
Töltött kalács recept diétásan
Töltött kalács recept hozzávalók:
- 25 dkg + 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt+2 dkg a szóráshoz
- 10 dkg búzasikér
- 4,5 dl langyos víz
- fél kocka friss élesztő (vagy egy kis csomag – 7 g – instant)
- 1 teáskanál himalája só
- 8 dkg cukormentes mustár
- 4 db kemény tojás
- 1 db tojás a kenéshez
- a tetejére magok ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítése:
1. 25 dkg teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, az élesztőt, a sót és a vizet fakanállal összekeverjük és egy konyharuhával letakarva egy éjszakán keresztül állni hagyjuk.
2. Másnap reggel gyúrjuk össze a maradék 10 dkg teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni. (Amíg kel a tészta, lehet edzeni egy jót, vagy megírni a leckét a gyerekkel, esetleg letudni a többi főzést, szóval ne úgy fogd fel, hogy ez a recept elvesz Tőled egy csomó időt!)
3. Miután megkelt a kenyértészta, kevés teljes kiőrlésű liszttel megszórt szilikon lapon 1 cm vékonyra kinyújtjuk, majd 3 kb. egyforma csíkra vágjuk és megkenjük a mustárral.
4. A keményre főzött tojást apróra vágjuk és megszórjuk vele a mustárral megkent kalács tésztát úgy, hogy a tészta szélei szabadon maradjanak.
5. A csíkok széleit összecsípjük és mindegyikből egy-egy kb. egyforma hosszúságú rudat sodrunk.
6. A tésztarudakat egyszerű fonással összefonjuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük (forma nélkül is süthető, tepsiben).
7. A felvert tojással megkenjük és megszórjuk magokkal.
8. 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
9. Ha kihűlt, szeleteljük.
- Frissen és másnap is finom, puha töltött kalács. Ami nem fogy el, azt szeletelve csomagold folpackba, és bátran fagyaszd le!
- Diétás reggelire fogyasztható, cukorbetegeknek, IR diétázóknak, fogyókúrázóknak (az egyéni szénhidrátkeret figyelembevételével!)
- Önmagában is fogyasztható vagy szendvicsalapként!
Reya Tippje: kalács helyett kenyérként is megsüthető. Ha kenyérként sütnéd, ne vágd háromfelé, hanem egyszerűen nyújtsd ki, kend meg a mustárral, szórd rá a tojást és tekerd fel, mint a kakaós csiga tésztáját!
+1 tipp: töltheted előre megpárolt vagy lepirított zöldségekkel vagy sült csirkemellel, esetleg ezek keverékével is!
Légy kreatív! 😉
Teljes kiőrlésű kalács recept édesen
Foszlós szénhidrátcsökkentett kalács
Teljes kiőrlésű töltött kalács tápértéke:
100 gramm tartalmaz:
- 171 kcal-t,
- 21 g szénhidrátot,
- 14 g fehérjét,
- 3,4 g zsírt.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. és a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!