Szalagos diétás fánk kókuszolajban sütve

Diétás fánk kókuszolajban sütve

Farsangi fánk szezon van, nehogy már kimaradjunk!

A látszat ellenére azonban továbbra is cukor nélkül, szénhidrátcsökkentetten sütöttem a fánkot.

 Öröm ránézni, öröm beleharapni!

Nem is nagyon lehet megkülönböztetni a hagyományostól. Pont ugyanolyan puha, pont ugyanolyan színű, állagú. A kókuszolaj miatt kicsit zsírosabb, mint a sütőben sült társai, de aki a nagymama-féle fánk feelingre vágyik, az másképp nem fogja tudni elkészíteni!

Diétás fánk kókuszolajban sütve
Diétás fánk kókuszolajban sütve

Diétás fánk recept

Diétás fánk hozzávalók (kb. 18 db-hoz):

  • 0,5 kg kelt tésztákhoz való ch csökkentett liszt (nálam Zellei Tündi márkájú)+a szóráshoz
  • 4 dl 1,5 %-os langyos tej (növényi tejjel helyettesíthető)
  • 10 dkg eritrit porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj (kókuszzsírral helyettesíthető)
  • 3 dkg friss élesztő
  • 4 tojás sárgája
  • egy csipet himalaya só
  • a sütéshez kókuszolaj

Diétás fánk készítése:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe és elkeverjük, majd félretesszük (nem baj, ha nem fut fel, csak kezdjen el buborékozni).
  2. A lisztet egy tálba tesszük, hozzákeverjük az eritrit porcukrot.
  3. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejben elkevert élesztőt.
  4. Elkezdjük robotgéppel (a dagasztó spirállal) összekeverni, majd apránként hozzáöntjük a maradék 3 dl langyos tejet és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától és egynemű, szép sima nem lesz a felülete.
  5. Ekkor egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit és a géppel teljesen beledolgozzuk a tésztába.
  6. Ez után a tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen, letakarva 1 órán át a duplájára kelesztjük. 
  7. Ha a tésztánk megkelt, a kelt tészta liszttel vékonyan megszórjuk a gyúrótáblát vagy a szilikonlapot és a tésztát a tálból kiöntjük.
  8. A széleinél megfogva kicsit széthúzgáljuk, hogy egyenletesen vékony, kb. 2-3 cm vastag tésztát kapjunk.
  9. A gyúrótábla (vagy szilikonlap) egyik sarkába kb. 2 evőkanálnyi zabpehelylisztet öntünk és a fánkszaggatót belemártjuk. (Ez azért fontos, hogy a forma ne ragadjon bele a tésztába.)
  10. A fánkokat kiszaggatjuk és a gyúrótáblán félretesszük.
  11. Közben a kókuszolajat feltettük forrósodni, és amíg felforrósodik, addig is kel még a gyúrótáblán a tészta.
  12. Ha kész vagyunk a szaggatással, a fánkokat megfogjuk és kézzel a közepét kilyukasztjuk.
  13. Beletesszük a forró kókuszolajba úgy, hogy amelyik oldala a gyúrótáblán lefelé volt, az olajban az kerüljön felfelé. Így lesz szalagos.
  14. A fánkok mindkét oldalát  pirosra sütjük és papírtörlővel letakart tálcára szedjük.
  15. A tetejét megszórjuk eritrit porcukorral, kínálhatjuk hozzá a nyáron eltett házi cukormentes lekvárunkat.

Reya Tippje 1: a kislányom kedvéért vízfürdő felett olvasztottam fel cukormentes csokit és párat bekentem vele. Úgy is nagyon finom, de vigyázz, mert eléggé meg tudja dobni a ch és a kalória értéket is!

Reya Tippje 2: figyelj arra, hogy a tészta alapanyagai ne legyenek hidegek, sőt, inkább tedd a lisztet zacskóstul a radiátorra egy fél órára, hogy át tudjon melegedni! Így az élesztő jobban tud dolgozni és a fánkok is szép nagyra kelnek. 

Diétás fánk kókuszolajban sütve kalória és szénhidráttartalma:

  • 1 db 182 kcal és 15,5 g CH

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Diétás fánk kókuszolajban sütve - Barna Bodor Éva fotója
Diétás fánk kókuszolajban sütve – Barna Bodor Éva fotója
Diétás fánk, szénhidrátcsökkentett fánk recept kókuszolajban sütve
Diétás fánk kókuszolajban sütve – Kövesdi Enikő fotója –
“Isteni finom lett. Szokatlan módon a családnak is nagyon ízlett, pedig ők ezidáig minden reform ételtől elzárkóztak.”

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?