Diétás fánk kókuszolajban sütve
Farsangi fánk szezon van, nehogy már kimaradjunk belőle! ???
A látszat ellenére azonban továbbra is cukor nélkül, szénhidrátcsökkentetten sütöttem a fánkot, amire öröm ránézni, öröm beleharapni!
Nem is nagyon lehet megkülönböztetni a hagyományostól. Pont ugyanolyan puha, pont ugyanolyan színű, állagú. A kókuszolaj miatt kicsit zsírosabb, mint a sütőben sült társai, de aki a nagymama-féle fánk feelingre vágyik, az másképp nem fogja tudni elkészíteni!
Diétás fánk recept
Diétás fánk hozzávalók (kb. 18 db-hoz):
- 0,5 kg kelt tésztákhoz való ch csökkentett liszt (nálam Zellei Tündi márkájú, de Dia Wellness Sütőlisztből vagy -50 %-ból is elkészíthető)+a szóráshoz
- 4 dl 1,5 %-os langyos tej (növényi tejjel helyettesíthető)
- 10 dkg eritrit porcukor
- 10 dkg olvasztott vaj (kókuszzsírral helyettesíthető)
- 3 dkg friss élesztő
- 4 tojás sárgája
- egy csipet himalaya só
- a sütéshez kókuszolaj
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Diétás fánk készítése:
- Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe és elkeverjük, majd félretesszük (nem baj, ha nem fut fel, csak kezdjen el buborékozni).
- A lisztet egy tálba tesszük, hozzákeverjük az eritrit porcukrot.
- Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejben elkevert élesztőt.
- Elkezdjük robotgéppel (a dagasztó spirállal) összekeverni, majd apránként hozzáöntjük a maradék 3 dl langyos tejet és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától és egynemű, szép sima nem lesz a felülete.
- Ekkor egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit és a géppel teljesen beledolgozzuk a tésztába.
- Ez után a tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen, letakarva 1 órán át a duplájára kelesztjük.
- Ha a tésztánk megkelt, a kelt tészta liszttel vékonyan megszórjuk a gyúrótáblát vagy a szilikonlapot és a tésztát a tálból kiöntjük.
- A széleinél megfogva kicsit széthúzgáljuk, hogy egyenletesen vékony, kb. 2-3 cm vastag tésztát kapjunk.
- A gyúrótábla (vagy szilikonlap) egyik sarkába kb. 2 evőkanálnyi zabpehelylisztet öntünk és a fánkszaggatót belemártjuk. (Ez azért fontos, hogy a forma ne ragadjon bele a tésztába.)
- A fánkokat kiszaggatjuk és a gyúrótáblán félretesszük.
- Közben a kókuszolajat feltettük forrósodni, és amíg felforrósodik, addig is kel még a gyúrótáblán a tészta.
- Ha kész vagyunk a szaggatással, a fánkokat megfogjuk és kézzel a közepét kilyukasztjuk.
- Beletesszük a forró kókuszolajba úgy, hogy amelyik oldala a gyúrótáblán lefelé volt, az olajban az kerüljön felfelé. Így lesz szalagos.
- A fánkok mindkét oldalát pirosra sütjük és papírtörlővel letakart tálcára szedjük.
- A tetejét megszórjuk eritrit porcukorral, kínálhatjuk hozzá a nyáron eltett házi cukormentes lekvárunkat.
Reya Tippje 1: a kislányom kedvéért vízfürdő felett olvasztottam fel cukormentes csokit és párat bekentem vele. Úgy is nagyon finom, de vigyázz, mert eléggé meg tudja dobni a ch és a kalória értéket is!
Reya Tippje 2: figyelj arra, hogy a tészta alapanyagai ne legyenek hidegek, sőt, inkább tedd a lisztet zacskóstul a radiátorra egy fél órára, hogy át tudjon melegedni! Így az élesztő jobban tud dolgozni és a fánkok is szép nagyra kelnek.
Diétás fánk kókuszolajban sütve kalória és szénhidráttartalma:
- 1 db 182 kcal és 15,5 g CH
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!