Teljes kiőrlésű kifli, amiből nemcsak diétás szendvicset, hanem akár diétás mákosgubát vagy diétás máglyarakást is készíthetsz!
Igazából kenyérnek indult, de közben szembejött velem egy gusztusos házi kifli fotó a Facebook-on. Olyan szép formás kiflik voltak, hogy egyből kedvet kaptam a kiflisütéshez! Persze nálam teljes kiőrlésű lisztből sültek ki.
Hogy miért jobb a teljes kiőrlésű kenyér, kifli, mint a hagyományos lisztből készült?
- laktatóbb, ezért kevesebbel is jól laksz belőle,
- rostjai jót tesznek az emésztésnek,
- lassan emeli meg a vércukorszintet és nem engedi leesni,
- a fehérjetartalma hatszorosa a sima kifliének,
- telis tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Teljes kiőrlésű kifli recept
Teljes kiőrlésű kifli hozzávalók (8 db):
- 25 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 7 g instant élesztő
- 2 evőkanál extraszűz olivaolaj
- 3 dl kézmeleg víz
- 1 teáskanál himalaya só
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Teljes kiőrlésű kifli elkészítése:
- A száraz hozzávalókat (lisztek, búzasikér, élesztő, só) egy tálba tesszük, hozzámérjük az olívaolajat és a langyos vizet apránként hozzáadva egy sima tésztagombóccá gyúrjuk össze addig, amíg már nem ragad.
- Kevés zabpehelyliszttel megszórt szilikonlapon kb. 0,5-1 cm vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát és 8 db körcikkre vágjuk.
- A kifliket egyenként, szorosan feltekerjük a szélesebb részétől kezdve a körcikk csúcsáig, majd – egy kevés helyet hagyva közöttük – egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
- Egy tiszta konyharuhával letakarva 30-40 percig meleg helyen kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és miután a kiflik megkeltek, tepsistül (konyharuha nélkül 😉 ) betoljuk őket fél órára és készre sütjük.
- Akkor jók, ha szépen megbarnult a tetejük, de nem égtek meg.
Reya Tippje 1: ha élesztős, kelt tésztát készítetek, ősztől tavaszig csak csukott ablak mellett, meleg lakásban készítsétek, lehetőleg szobahőmérsékletű vagy annál melegebb alapanyagokból. Így szebben megkel majd a tészta (nyitott ablaknál könnyen megfázik a tészta és nem fog megkelni).
Reya Tippje 2: nem csak reggelire eheted ezt a kiflit! Használd diétás máglyarakáshoz, diétás mákos gubához vagy túróval töltött kiflinek! 🙂
Diétás kifli receptek még a Blogon (kattints rá!):
Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből
1 db teljes kiőrlésű kifli tápértéke (8 egyforma darab esetén):
- 224 kcal
- 35 g CH
- 12 g fehérje,
- 3,5 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:



Szemánné Nyíri Reni véleménye: “Kedvenc kiflim. Nekem nyolc kifli jön ki belőle. Minden nap egyet eszek reggelire aztán a fagyra rakom nehogy tönkremenjen. Tegnap 6 grammos (DW Zero-6, a szerk.) és rizslisztet raktam a zabpehelyliszt mellém Így is nagyon finom és puha. Mindenkinek ajánlom.”

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!