Teljes kiőrlésű kifli házilag

Teljes kiőrlésű kifli, amiből nemcsak diétás szendvicset, hanem akár diétás mákosgubát vagy diétás máglyarakást is készíthetsz!

Igazából kenyérnek indult, de közben szembejött velem egy gusztusos házi kifli fotó a Facebook-on. Olyan szép formás kiflik voltak, hogy egyből kedvet kaptam a kiflisütéshez! Persze nálam teljes kiőrlésű lisztből sültek ki.

Hogy miért jobb a teljes kiőrlésű kenyér, kifli, mint a hagyományos lisztből készült?

  • laktatóbb, ezért kevesebbel is jól laksz belőle,
  • rostjai jót tesznek az emésztésnek,
  • lassan emeli meg a vércukorszintet és nem engedi leesni,
  • a fehérjetartalma hatszorosa a sima kifliének,
  • telis tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Teljes kiőrlésű kifli
Teljes kiőrlésű kifli

Teljes kiőrlésű kifli recept

Teljes kiőrlésű kifli hozzávalók (8 db): 

  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 7 g instant élesztő
  • 2 evőkanál extraszűz olivaolaj
  • 3 dl kézmeleg víz
  • 1 teáskanál himalaya só

A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai

Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?

Teljes kiőrlésű kifli elkészítése:

  1. A száraz hozzávalókat (lisztek, búzasikér, élesztő, só) egy tálba tesszük, hozzámérjük az olívaolajat és a langyos vizet apránként hozzáadva egy sima tésztagombóccá gyúrjuk össze addig, amíg már nem ragad.
  2. Kevés zabpehelyliszttel megszórt szilikonlapon kb. 0,5-1 cm vastag, kör alakúra nyújtjuk a tésztát és 8 db körcikkre vágjuk.
  3. A kifliket egyenként, szorosan feltekerjük a szélesebb részétől kezdve a körcikk csúcsáig, majd – egy kevés helyet hagyva közöttük – egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  4. Egy tiszta konyharuhával letakarva 30-40 percig meleg helyen kelesztjük.
  5. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és miután a kiflik megkeltek, tepsistül (konyharuha nélkül 😉 ) betoljuk őket fél órára és készre sütjük.
  6. Akkor jók, ha szépen megbarnult a tetejük, de nem égtek meg.

Reya Tippje 1: ha élesztős, kelt tésztát készítetek, ősztől tavaszig csak csukott ablak mellett, meleg lakásban készítsétek, lehetőleg szobahőmérsékletű vagy annál melegebb alapanyagokból. Így szebben megkel majd a tészta (nyitott ablaknál könnyen megfázik a tészta és nem fog megkelni). 

Reya Tippje 2: nem csak reggelire eheted ezt a kiflit! Használd diétás máglyarakáshoz, diétás mákos gubához vagy túróval töltött kiflinek! 🙂

Diétás kifli receptek még a Blogon (kattints rá!): 

Lenmaglisztes kifli

Magvas zsemle, kifli teljes kiőrlésű lisztből

1 db teljes kiőrlésű kifli tápértéke (8 egyforma darab esetén):

  • 224 kcal
  • 35 g CH
  • 12 g fehérje,
  • 3,5 g zsír.

Jó étvágyat kívánok!

Reya

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Teljes kiőrlésű kifli recept
Palotainé Szalontai Éva fotója
Teljes kiőrlésű kifli - Barkóczi-Boldrin Titanilla fotója
Teljes kiőrlésű kifli – Barkóczi-Boldrin Titanilla fotója
Teljes kiőrlésű kifli - Hudy Anita fotója
Teljes kiőrlésű kifli – Hudy Anita fotója

Szemánné Nyíri Reni véleménye: “Kedvenc kiflim. Nekem nyolc kifli jön ki belőle. Minden nap egyet eszek reggelire aztán a fagyra rakom nehogy tönkremenjen. Tegnap 6 grammos (DW Zero-6, a szerk.) és rizslisztet raktam a zabpehelyliszt mellém Így is nagyon finom és puha. Mindenkinek ajánlom.”

Teljes kiőrlésű kifli - Barna Bodor Éva fotója
Teljes kiőrlésű kifli – Barna Bodor Éva fotója – “Jó a tészta, könnyű vele dolgozni.”

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?