Házi májkrém – bolti szemetek helyett

Házi májkrém – bolti szemetek helyett

Gyermekkorom  egyik meghatározó uzsonnája a kicsi, aranyszínű fémdobozos májkrém, amit nagymamám mindig egy kis kalapáccsal és egy lemezkéssel bontott ki nekünk. Nem volt ettől finomabb csemege, amikor délután hazaért a piacról (ott árult) és hozta hozzá a tavasz első primőr paradicsomjait is. (Akkor még a primőrnek is volt íze… vagy csak a szép emlékek? Nem tudom…).

Manapság, mióta tudom, hogy miféle huncutságokból készül a májkrém, inkább készítek inkább házi májkrémet. A virsli mellett ez az az étel, amivel mindig riogatnak a jól értesültek: “-Ha látnád, miből készül, meg sem ennéd!”

Hát nem is veszem meg…. Ha nagy ritkán azért mégis megkívánom, akkor vagy felkutatok olyat, amiben sok a máj és kevés a szemét, vagy ha van időm, esetleg maradék sült máj hétvégéről (mint most is), készítek házi májkrémet.

Ezt ajánlom Neked is!

Házi májkrém (diétás, fogyókúrás recept)
Házi májkrém (diétás, fogyókúrás recept)

Házi májkrém recept

Házi májkrém hozzávalók: 

  • 25 dkg csirkemáj
  • 1 nagy fej (10 dkg) vöröshagyma
  • 3 nagy gerezd (10 g) fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál morzsolt majoranna
  • 2 púpos evőkanál hideg kókuszzsír
  • 1 evőkanál cukormentes mustár
  • himalája só

Házi májkrém készítése:

  1. A csirkemájat összeforgatjuk a fűszerekkel, és a cukormentes mustárral, majd egy tepsiben egyenletesen eloszlatjuk.
  2. Rákarikázzuk a vöröshagymát, a fokhagymát és mellé tesszük a hideg kókuszzsírt.
  3. Kb. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt fólia nélkül puhára sütjük.
  4. Ha megpuhult a máj, kivesszük a tepsiből és átrakjuk a turmixgépbe vagy egy olyan edénybe, amiben nem fröccsen szét a turmixolás közben.
  5. Adunk hozzá egy kevés zsírt a tepsiben visszamaradt fűszeres szaftból, de csak annyit, amennyivel krémesre tudjuk turmixolni.
  6. Ha leturmixoltuk, belekeverjük a sót, majd megkóstoljuk.
  7. Ha keveselljük, akkor ilyenkor még ízlés szerint tovább borsozható, esetleg tehetünk még hozzá egy kevés dijoni mustárt is.
  8. Nagyon finom frissen, bármilyen, a diétánkba passzoló kenyérre kenve, sok zöldséggel fogyasztva.
  9. Tároljuk hűtőben, 2-3 napig semmi baja sem lesz!

Reya Tippje: Ha reggelire szeretnéd fogyasztani, érdemes előző este elkészíteni a szendvicset vagy reggel hamarabb kivenni a hűtőből, azért, hogy a benne lévő kókuszzsír megpuhuljon és könnyebben lehessen kenni. (Esetleg a kókuszzsír helyettesíthető extra szűz olivaolajjal, akkor nem keményedik meg annyira.)

Házi májkrém kalória és szénhidráttartalma:

  • 100 gramm 138 kcal és 3,3 g CH

Még több diétás szendvicskrémért kattints ide! >>> Diétás Szendvicskrémek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

 

Házi májkrém recept
Barna Bodor Éva fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?