Házi májkrém készítése csirkemájból.
Gyermekkorom egyik meghatározó uzsonnája a kicsi, aranyszínű fémdobozos májkrém, amit nagymamám mindig egy kis kalapáccsal és egy lemezkéssel bontott ki nekünk. Nem volt ettől finomabb csemege, amikor délután hazaért a piacról (ott árult) és hozta hozzá a tavasz első primőr paradicsomjait is. (Akkor még a primőrnek is volt íze… vagy csak a szép emlékek? Nem tudom…).
Manapság, mióta tudom, hogy miféle huncutságokból készül a májkrém, inkább készítek inkább házi májkrémet. A virsli mellett ez az az étel, amivel mindig riogatnak a jól értesültek: “-Ha látnád, miből készül, meg sem ennéd!”
Hát nem is veszem meg…. Ha nagy ritkán azért mégis megkívánom, akkor keresek olyat, amiben sok a máj és kevés a nem belevaló dolog, vagy ha van időm, esetleg maradék sült máj hétvégéről (mint most is), készítek házi májkrémet.
Ezt ajánlom Neked is!
Diétás Kenyér Receptek szendvics készítéshez >>> Diétás Kenyér Receptek
Diétás kiflik szendvics készítéshez >>> Diétás kifli receptek
Diétás zsemle receptek szendvics készítéshez >>> Diétás zsemle receptek

Házi májkrém recept
Házi májkrém hozzávalók:
- 25 dkg csirkemáj
- 1 nagy fej (10 dkg) vöröshagyma
- 3 nagy gerezd (10 g) fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 evőkanál morzsolt majoranna
- 2 púpos evőkanál hideg kókuszzsír
- 1 evőkanál cukormentes mustár
- himalája só
Házi májkrém készítése:
- A csirkemájat összeforgatjuk a fűszerekkel, és a cukormentes mustárral, majd egy tepsiben egyenletesen eloszlatjuk.
- Rákarikázzuk a vöröshagymát, a fokhagymát és mellé tesszük a hideg kókuszzsírt.
- Kb. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt fólia nélkül puhára sütjük.
- Ha megpuhult a máj, kivesszük a tepsiből és átrakjuk a turmixgépbe vagy egy olyan edénybe, amiben nem fröccsen szét a turmixolás közben.
- Adunk hozzá egy kevés zsírt a tepsiben visszamaradt fűszeres szaftból, de csak annyit, amennyivel krémesre tudjuk turmixolni.
- Ha leturmixoltuk, belekeverjük a sót, majd megkóstoljuk.
- Ha keveselljük, akkor ilyenkor még ízlés szerint tovább borsozható, esetleg tehetünk még hozzá egy kevés dijoni mustárt is.
- Nagyon finom frissen, bármilyen, a diétánkba passzoló kenyérre kenve, sok zöldséggel fogyasztva.
- Tároljuk hűtőben, 2-3 napig semmi baja sem lesz!
Reya Tippje: Ha reggelire szeretnéd fogyasztani, érdemes előző este elkészíteni a szendvicset vagy reggel hamarabb kivenni a hűtőből, azért, hogy a benne lévő kókuszzsír megpuhuljon és könnyebben lehessen kenni. (Esetleg a kókuszzsír helyettesíthető extra szűz olivaolajjal, akkor nem keményedik meg annyira.)
Házi májkrém kalória és szénhidráttartalma:
- 100 gramm 138 kcal és 3,3 g CH
Még több diétás szendvicskrémért kattints ide! >>> Diétás Szendvicskrémek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!