Mi a kuszkusz? A kuszkusz elkészítése, kalória és szénhidráttartalma

Mi a kuszkusz?

A kuszkusz egy Észak-Afrikai (berber) eredetű, közepes glikémiás indexű, egyszerűen elkészíthető, semleges ízű diétás köret rizs helyettesítésére.

Miből van, miből készül a kuszkusz?

A kuszkusz nem egy növény termése vagy magja.

A kuszkusz hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül, amit eredetileg kézzel állítottak elő: a meggőzölt darát kézzel sodorták apró gombócokká, aztán hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon.

FIGYELEM! A kuszkusz NEM GLUTÉNMENTES!

Nálunk leginkább előgőzölt változata kapható, ez sokkal gyorsabban elkészül, mint az “eredeti”.

Miért egészséges a kuszkusz, avagy a kuszkusz fogyasztás előnyei:

  • lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz (a lassú felszívódó szénhidrátokról bővebben ITT!)
  • sok zöldséggel fogyasztva megkönnyíti az emésztést,
  • a benne lévő szelénnek köszönhetően pedig javítja a közérzetet,
  • véd a szabadgyököktől.
  • nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, ami segít helyreállítani a félkész, illetve túlságosan feldolgozott táplálékok fogyasztása következtében felborult folyadékháztartást.

A kuszkusz tápértéke (kalória és szénhidráttartalma, fehérjetartalma, zsírtartalma, glikémiás indexe)

A kuszkusz

  • glikémiás indexe 65, közepes (összehasonlításként  a fehér rizsé 87 – magas , barna rizsé: 55 – közepes, basmati rizsé 58 – közepes),
  • kalóriatartalma: 376 kcal /100 g
  • szénhidráttartalma: 77 g /100 g (lassú felszívódású szénhidrát),
  • fehérjetartalma kiemelkedő, 13 g/100 g
  • zsírtartalma alacsony, 1 g /100 g.

A kuszkusz elkészítése köretnek:

A kuszkusz elkészítése nagyon egyszerű, jóformán elronthatatlan!

A kuszkusz főzést nem igényel, csupán a megfelelő kuszkusz víz arány betartása fontos a pergős állagú diétás kuszkusz köret eléréséhez.

Kuszkusz elkészítése köretnek
Kuszkusz köret

A tökéletes kuszkusz víz arány kuszkusz körethez:

  • Tedd a kuszkuszt egy lefedhető tálba vagy lábasba.
  • Önts bele a tálba 1 bögre (2,5 dl) kuszkuszt, majd öntsd fel 1 bögre (2,5 dl) forrásban lévő vízzel!
  • Sózd meg himalája sóval és azonnal tedd rá a fedőt vagy takard le fóliával. A kuszkusz kb. 10 perc alatt felszívja a vizet és pergős állagú lesz.
  • Ez után adhatod hozzá a kedvenc zöldségeidet, fűszereidet!

A kuszkusz fűszerezése:

A kuszkusz szinte bármivel fűszerezhető, de különösen jól illik hozzá a petrezselyem, a koriander, a menta, a fahéj, a római kömény, a cayenne bors, kurkuma vagy a gránátalma.

Semleges ízének köszönhetően sokféle variációban elkészíthető, édesen vagy sósan.

További diétás köretek krumpli és rizs helyett

Mi a bulgur? (A legfontosabb tudnivalók a bulgurról)

A kuszkusz bulgur közötti különbség

A bulgur elkészítése

Kuszkusz saláta
Kuszkusz saláta hozzávalói

Diétás kuszkusz recept ötletek:

  • kuszkusz saláta
  • tejbekuszkusz
  • zöldséges kuszkusz saláta
  • kuszkusz köret
  • kuszkuszos csirke,
  • gyümölcsös kuszkusz.

A cikket az Interneten található adatok alapján összeállította:

Szaszkó Reya

életmódváltó gasztroblogger

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

Melyik a legfinomabb szénhidrátcsökkentett tészta?

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. és a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?