Bulgur elkészítése zsiradék nélkül

Bulgur elkészítése kétféleképpen, de mindenképp zsiradék nélkül.

A bulgur elkészítése nem bonyolult dolog, de ezzel a két módszerrel még gyorsabban varázsolhatsz diétás ebédet az asztalodra!

A bulgur ízre és külsőre is nagyon hasonlít a rizsre, így nem csoda, hogy pillanatok alatt a diétázók kedvencévé válik!

Ha eddig nem ismerted a bulgurt, itt olvass róla bővebben >>> Mi a bulgur? A legfontosabb tudnivalók életmódváltóknak

Könnyedén elkészíthetők belőle a kedvenc bulguros receptek, így a török büfékből ismert paradicsomos bulgur vagy más néven törökrizs, de fogyaszthatjuk egyszerű zöldséges bulgurként (cukkinis bulgur, gombás bulgur, spenótos bulgur…stb.), bulgur salátaként vagy bulgur rizottóként is!

Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Bulgur elkészítése, bulgur főzése, diétás köretek, bulgur köret

Bulgur elkészítése

Bulgur elkészítésének hozzávalói (kb. 4 adaghoz): 

  • 165 gramm (1 pohár) bulgur
  • 3 dl (2 pohár) víz
  • egy nagy csipet himalája só

Bulgur elkészítése, bulgur főzése, diétás köretek, bulgur köret

Bulgur elkészítése – 1. tipp

1. A bulgurt tegyük egy lefedhető edénybe, de még ne fedjük le!

2. A vizet forraljuk fel tűzhelyen vagy aki nem idegenkedik a mikrohullámú sütőtől, az mikróban is felforralhatja (úgy még gyorsabb).

3. A forrásban lévő vizet öntsük rá a bulgurra és fedjük le, majd várjunk 20 percet.

4. 20 perc alatt a bulgur felszívja a nedvességet és megpuhul.

5. Ha megpuhult a bulgur, sózzuk meg.

A kuszkusz bulgur közötti különbségről ITT olvass bővebben!

Bulgur elkészítése – 2. tipp

  1. Tedd a bulgurt egy kis lábasba!
  2. Öntsd rá a hideg vizet!
  3. Tedd rá a fedőt és addig párold amíg a leve el nem tűnik alóla!
  4. Sózd meg és keverd fel az elkészült bulgurt!

Az elkészült bulgur külön ízesítés nélkül is fogyasztható, de még laktatóbb, ha párolt zöldségekkel keverjük össze (zöldséges bulgur).

Fűszerezzük ízlés szerint zöld fűszernövényekkel (a petrezselyem és a menta illik hozzá igazán) és lazítsuk pár csepp extra szűz olivaolajjal!

100 gramm elkészített bulgur tápértéke (fehérje, zsír, kalória és szénhidráttartalma):

  • 114 kcal és
  • 24 g szénhidrát
  • 3,1 g fehérje
  • 0,35 g zsír

Ha szeretnél részletesebben megismerkedni a diétás köretekkel, akkor kattints!!!

>>> DIÉTÁS KÖRETEK KRUMPLI ÉS RIZS HELYETT

Jó étvágyat kívánok! 

Szaszkó Andi

Készítsd el a recepteket, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

„Pontos nagyon a recept, én ez alapján készítettem először és nagyon finom lett.” (Molnár-Szalai Szabina)

További diétás receptek bulgurral

Rakott brokkoli bulgurral

Rakott brokkoli csirkemellel, bulgurral, natúr joghurttal
Rakott brokkoli csirkemellel, bulgurral, natúr joghurttal

Bulgursaláta

Bulgursaláta, bulgur receptek
Bulgursaláta fetával és friss zöldségekkel

Vélemény, hozzászólás?