Extra szűz olivaolaj: mire figyelj a vásárláskor?

Extra szűz olívaolaj sütéshez, főzéshez?

Sajnos az utóbbi időben az extra szűz olívaolaj használata kezd háttérbe szorulni a kókuszolaj mellett. Ennek talán az is lehet az oka, hogy ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni a boltok polcain sorakozó olívaolaj fajták között (és itt nem csak a márkára gondolok)!

Ha bemész egy egyszerű hipermarket olaj részlegére, találsz extra szűz olívaolajat (extra vergine), szűz olívaolajat, tiszta olívaolajat, sansa és pomace olívaolaj , valamint orujo olívaolajokat.

Te tudod, hogy ezek között mi a különbség?

Ezt a bejegyzést azért tartottam fontosnak megírni, hogy képbe kerülj az olívaolajokkal, tudd, hogy melyiket érdemes megvenni és ne félj használni a diétás receptjeidhez!

Extra szűz olívaolaj készítése

Kezdjük az alapoktól!

Az olívaolaj az olajfa termésének, az olívabogyónak préseléséből származó olaj.

A legjobb aromájú, tápanyagokban leggazdagabb olívaolaj mechanikus (tehát vegyszeres kezelés nélkül), hidegsajtolás útján szűrés nélkül nyerhető, ez az extra szűz olívaolaj .

A hideg sajtolás során csak nyomást használnak az olívaolaj előállításához, mellőzve az oldószereket, vagy a hőt.

Ennek a natúr sajtolási eljárásnak köszönhetően az extra szűz olívaolaj

  • mentes minden vegyi anyagtól és eljárástól,
  • tartósítószert nem tartalmaz, így
  • az olívaolaj íze megőrzi természetességét és vitamintartalmát.

Érdekesség: tudtad, hogy egy liter olívaolajhoz kb. 7 kg olívabogyót kell leszüretelni, ami egy komplett olajfa termésmennyisége? 

Ez történik az extra szűz olivaolaj préselése után megmaradt olivabogyókkal

Ha az első préselés után kinyerték az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik.

Ekkor keletkezik a szűz olivaolaj, amelynek íze és minősége elmarad az extra szűz olajétól.

A következő fokozat a tiszta olivaolaj, amely a szűz és a finomított olívaolajok keveréke.

Amit soha ne vegyél le a polcról, az a sansa, pomace vagy orujo névvel jelölt olajok! Hogy miért ne? Mert ezeket a többször kipréselt olívamasszából (ún. pogácsából) oldószerrel (vagyis vegyszerrel!) nyerik ki, és szánalmasan alacsony mértékben, csupán 1 %-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat!  (Kb. ahhoz lehet hasonlítani, mintha egy nemes bor helyett kannás/tablettás verziót választanál!)

A mediterrán országokban ezeket már nem is árulják.

Van-e különbség az extra szűz olivaolajok között?

Attól függ, hogy milyen bogyóból sajtolták.

A nem teljesen érett (zöld) olívabogyóból készült extra szűz olivaolaj értékesebb, antioxidáns tartalma magasabb (vagyis egészségesebb, viszont az íze is erőteljesebb, keserűbb és csípősebb), a savtartalma alacsonyabb.

Az érett („fekete”) olívabogyó viszont sokkal több (és enyhébb ízű) olivaolajat ad, alacsonyabb antioxidáns tartalommal (vagyis ez a kevésbé egészséges a zöld bogyóból préselthez képest).

Mire figyelj az olívaolaj kiválasztásakor?

Olívaolaj vásárláskor érdemes figyelni a palackokon a fajta megnevezését, mert ha feltüntetik, biztos lehetsz benne, hogy jó minőségű olajjal van dolgod. (Sajnos az átlagos magyar háziasszony számára elérhető árkategóriákban ilyen olívaolajjal még nem találkoztam.)

(A bogyófajta azért fontos, mert a szőlőfajtákhoz hasonlóan mindegyik olajbogyófajtánál fajtánként eltérhet a benne lévő antioxidáns, más az ízük, illatuk…stb.)

Mindenképpen érdemes odafigyelni a felhasznált olívabogyó fajták arányára, a termőhelyre vagy régióra, valamint a termelőre.

Az olívaolaj származási helye is sokat elárulhat a minőségéről: a világon a legnagyobb olívaolaj termelők Spanyolország és Olaszország, így a spanyol és olasz olívaolajokat mindenképp érdemes megkóstolni!

(A görögök, törökök és arabok szintén alaposan kiveszik a részüket a termelésből és fogyasztásból, de a francia és kaliforniai olajok is említésre méltóak.)

Az olívaolaj hatása

  • Az extra szűz  olivaolaj A- és E-vitamin tartalma rendkívül magas.
  • Megvédi az érrendszert a meszesedéstől és megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben.
  • Erősíti az izomsejteket és segít a trombózis, illetve a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében.
  • Egyes tanulmányok szerint napi néhány evőkanálnyi extra szűz olívaolaj javítja az infarktusbetegek vérképét és csökkenti a férfiak vérnyomását.
  • Az olívaolaj hamar felbomlik az emésztőrendszerben, savcsökkentő hatású, de máj- és epediéta esetén is fogyasztható.
  • Az olívaolaj a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően kiváló immunerősítő.

Az extra szűz olivaolaj használata

Az enyhébb ízű (érett bogyóból préselt) extra szűz olívaolaj ideális

A markáns ízű (zöld olívabogyóból préselt) olívaolajok jól illenek

  • tésztákhoz,
  • húshoz,
  • halhoz és
  • a híres bruschettához.

Olivaolaj sütéshez, főzéshez

Az olívaolaj nemcsak salátákba, hanem sütésre, főzésre is használható.

210 fokon kezd égni (összehasonlításul: a napraforgóolaj 170, a vaj pedig 132 Celsius-fokon) és még többszörös melegítés során sem törik meg, azonban fontos, hogy ne hagyjuk túlmelegedni és szűrjük át!

Sütőben való sütéshez nagyon praktikus az extra szűz olívaolaj spray, amivel jócskán spórolhatsz az elfogyasztott zsírmennyiségen!

Az extra szűz olívaolaj tárolása

Az extra szűz olívaolajat fénytől védve, sötét üvegben vagy sötét helyen és állítva kell tárolni. Ideális tárolási hőmérséklete 14–16°C, maximum 20°C.

Ne tartsd hűtőszekrényben, mert megdermed! Ha mégis beraktad a hűtőbe, akkor használat előtt mindig várd meg, amíg az olívaolaj átveszi a szobahőmérsékletet.

A cikk megírásához felhasználtam az igazioliva.hu és az oliverdi.hu oldalain található információkat is.

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!)

Összeállította:

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!

Összeállítom Neked a személyre szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket és fogyj! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!

Vélemény, hozzászólás?