Mi a bulgur? – A legfontosabb tudnivalók életmódváltóknak!

Mi a bulgur?

A bulgur hántolt, előfőzött, napon szárított durum búzaszem (búzatöret).

Külsőre hasonló, mint rizs vagy a tarhonya, de pergősebb állagú és szinte percek alatt elkészíthető, gluténtartalmú diétás köret.

Kapható világos színű és barna bulgur.

A barna bulgurt a nálunk kevéssé ismert bezostye típusú búzából készítik. Ez sötétebb színű búzafajta és más íze is van, mint a hagyományos világos bulgurnak. A teljes értékú barna bulgur íze enyhén diós aromájú.

Mi a bulgur jótékony hatása, miért jó az életmódváltóknak?

  • A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz.
  • A bulgur gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, melynek köszönhetően tökéletesen eltelít, elősegíti a táplálék gyorsabb emésztését és a vércukorszint egyenletesen tartását (vagyis lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz).
  • A bulgur glikémiás indexe a diétás köretek közül az egyik legalacsonyabb (GI: 48) , így cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyók is beilleszthetik az étrendjükbe (a dietetikus előírását betartva!).
  • A bulgur B-vitamin és vastartalma kiemelkedő, ami hozzájárul a máj, szem, haj és bőr egészségéhez.
  • Bőséges mangántartalma hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A B1-, B2-, B3- és B6-vitamin értékes forrásaként egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat.
Mi a bulgur
Így néz ki a bulgur nyersen

Mi a bulgur legegyszerűbb elkészítési módja?

A bulgur főzéséhez két dolog szükséges: bulgur és víz (na, meg egy lábas 😉 ).

Komolyra fordítva a szót: tegyél egy rész (pl. egy bögre) bulgurt egy lábasba, öntsd fel két rész (pl. két bögre) hideg vízzel, majd fedd le a lábast, és főzd a bulgurt kb. 25 percig, amíg el nem fő alóla a víz. Ez után fűszerezd ízlés szerint!

A bulgur főzése azért is egyszerűbb, mint a rizsé, mert a gyártása során az előfőzése közben kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben a bulgur nem ragad össze.

Milyen diétás ételek készíthetők bulgurból?

A bulgur nemcsak köretként, hanem húsgombócok lazítására, felfújtak készítéséhez is tökéletesen megfelel rizs helyett.

Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért érdemes sok zöldséggel és friss fűszernövényekkel kombinálni.

Tejbebulgur (diétás desszert recept, bulgur édesen)
Tejbe bulgur (bulgur édesen)

Bulgur recept ötletek:

Paradicsomos bulgur, török rizs készítése
Paradicsomos bulgur (török rizs)

Még több diétás köret ötlet életmódváltóknak >>> Diétás köretek krumpli és rizs helyett

Bulgur tápértéke*:

100 g nyers bulgur

  • 325 kcal
  • 69 g szénhidrát,
  • 9 g fehérje,
  • 1 g zsír.

100 g főtt bulgur

  • 83 kcal
  • 19 g szénhidrát,
  • 3 g fehérje,
  • 0 g zsír.

*Forrás: https://kaloriabazis.hu/

A cikket az interneten található adatokból összeállította:

Szaszkó Reya 

életmódváltó gasztroblogger

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

Melyik a legfinomabb szénhidrátcsökkentett tészta?

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?