Mi a bulgur?
A bulgur hántolt, előfőzött, napon szárított durum búzaszem (búzatöret).
Külsőre hasonló, mint rizs vagy a tarhonya, de pergősebb állagú és szinte percek alatt elkészíthető, gluténtartalmú diétás köret.
Kapható világos színű és barna bulgur.
A barna bulgurt a nálunk kevéssé ismert bezostye típusú búzából készítik. Ez sötétebb színű búzafajta és más íze is van, mint a hagyományos világos bulgurnak. A teljes értékú barna bulgur íze enyhén diós aromájú.
Mi a bulgur jótékony hatása, miért jó az életmódváltóknak?
- A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz.
- A bulgur gazdag élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, melynek köszönhetően tökéletesen eltelít, elősegíti a táplálék gyorsabb emésztését és a vércukorszint egyenletesen tartását (vagyis lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz).
- A bulgur glikémiás indexe a diétás köretek közül az egyik legalacsonyabb (GI: 48) , így cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyók is beilleszthetik az étrendjükbe (a dietetikus előírását betartva!).
- A bulgur B-vitamin és vastartalma kiemelkedő, ami hozzájárul a máj, szem, haj és bőr egészségéhez.
- Bőséges mangántartalma hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A B1-, B2-, B3- és B6-vitamin értékes forrásaként egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat.

A kuszkusz bulgur közötti különbségről ITT olvass bővebben!
Mi a bulgur legegyszerűbb elkészítési módja?
A bulgur főzéséhez két dolog szükséges: bulgur és víz (na, meg egy lábas 😉 ).
Komolyra fordítva a szót: tegyél egy rész (pl. egy bögre) bulgurt egy lábasba, öntsd fel két rész (pl. két bögre) hideg vízzel, majd fedd le a lábast, és főzd a bulgurt kb. 25 percig, amíg el nem fő alóla a víz. Ez után fűszerezd ízlés szerint!
A bulgur főzése azért is egyszerűbb, mint a rizsé, mert a gyártása során az előfőzése közben kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben a bulgur nem ragad össze.
Milyen diétás ételek készíthetők bulgurból?
A bulgur nemcsak köretként, hanem húsgombócok lazítására, felfújtak készítéséhez is tökéletesen megfelel rizs helyett.
Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért érdemes sok zöldséggel és friss fűszernövényekkel kombinálni.

Bulgur recept ötletek:
- bulgur köret (így készül: bulgur elkészítése köretnek )
- bulgur saláta (tabulé) pl. fetás bulgursaláta
- paradicsomos bulgur (török rizs , így készül: paradicsomos bulgur (török rizs diétás gyros tálhoz)
- zöldséges bulgur
- zöldséges csirkés bulgur
- bulgur egytálételek
- töltött káposzta bulgurral rizs helyett
- édes bulgur receptek, pl. tejbe bulgur – bulgur édesen elkészítve
- bulgur koch, bulgur felfújt (rizskoch-hoz hasonlóan)
- diétás rakott ételekben rizs helyett használható (pl. rakott brokkoli csirkemellből, bulgurral )

Még több diétás köret ötlet életmódváltóknak >>> Diétás köretek krumpli és rizs helyett
Bulgur tápértéke*:
100 g nyers bulgur
- 325 kcal
- 69 g szénhidrát,
- 9 g fehérje,
- 1 g zsír.
100 g főtt bulgur
- 83 kcal
- 19 g szénhidrát,
- 3 g fehérje,
- 0 g zsír.
*Forrás: https://kaloriabazis.hu/
A cikket az interneten található adatokból összeállította:
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
Melyik a legfinomabb szénhidrátcsökkentett tészta?
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!