Mi a bulgur? – A legfontosabb tudnivalók a kedvenc köretedről!

Mi a bulgur?

Hántolt, előfőzött, napon szárított durum búzaszem (búzatöret).

Külsőre hasonló, mint rizs vagy a tarhonya, de pergősebb állagú és szinte percek alatt elkészíthető, gluténtartalmú (!!!) diétás köret.

Kapható belőle világos színű és barna is.

A teljes értékű barna bulgur íze enyhén diós aromájú.

A bulgur jótékony hatása, avagy miért jó az életmódváltóknak?

  • A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan korpát és csírát is tartalmaz.
  • Élelmi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, melynek köszönhetően tökéletesen eltelít, elősegíti a táplálék gyorsabb emésztését és a vércukorszint egyenletesen tartását (vagyis lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz).
  • Glikémiás indexe a diétás köretek közül az egyik legalacsonyabb (GI: 48) , így cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyók is beilleszthetik az étrendjükbe (a dietetikus előírását betartva!).
  • B-vitamin és vastartalma kiemelkedő, ami hozzájárul a máj, szem, haj és bőr egészségéhez.
  • Bőséges mangántartalma hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A B1-, B2-, B3- és B6-vitamin értékes forrásaként egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat.

Mi a bulgur

A bulgur legegyszerűbb elkészítési módja

Tegyél egy rész (pl. egy bögre) bulgurt egy lábasba, öntsd fel két rész (pl. két bögre) hideg vízzel, majd fedd le a lábast, és főzd kb. 25 percig, amíg el nem fő alóla a víz. Ez után fűszerezd ízlés szerint!

Tejbebulgur (diétás desszert recept, bulgur édesen)

Bulgur recept ötletek:

Nemcsak köretként, hanem húsgombócok lazítására, felfújtak készítéséhez is tökéletesen megfelel rizs helyett.

Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért érdemes sok zöldséggel és friss fűszernövényekkel kombinálni.

Még több diétás köret ötlet életmódváltóknak >>> Diétás köretek krumpli és rizs helyett

100 g nyers bulgur átlagos tápértéke*:

  • 325 kcal
  • 69 g szénhidrát,
  • 9 g fehérje,
  • 1 g zsír.

100 g főtt bulgur átlagos tápértéke*:

  • 83 kcal
  • 19 g szénhidrát,
  • 3 g fehérje,
  • 0 g zsír.

*Forrás: https://kaloriabazis.hu/

A cikket az interneten található adatokból összeállította:

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

Melyik a legfinomabb szénhidrátcsökkentett tészta?

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

 

Vélemény, hozzászólás?