Uborkasaláta cukor nélkül.
Nincs is finomabb nyáron egy diétás csirkepörkölt + diétás nokedli páros, esetleg egy diétás tojásos nokedli mellé egy finom uborkasalátánál.
Mivel önmagában az uborka kalóriatartalma elenyésző, 12 kcal/100 g, ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy az uborkasaláta ne lenne diétás, ráadásul mivel semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé is tartozik..
Van viszont egy dolog, amivel elronthatod a kedvenc uborkasalátádat, ez pedig a cukor.
Cukor helyett készítsd édesítőszerrel az uborkasaláta levét, a különbséget senki nem fogja észrevenni! 🙂
Mutatom, hogy én hogy szoktam készíteni:

Ecetes uborkasaláta cukor nélkül
Hozzávalók (kb. 2-3 személyre):
- 2 db kígyóuborka (60 dkg, besózva, kicsavarva 0,5 kg)
- 2 dkg himalája só
- 4 dkg vöröshagyma
Uborkasaláta lé hozzávalók:
- 3 dl hideg víz
- 1 csapott kávéskanál (3 g) Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 kávéskanál 20 %-os ecet
- egy csipet himalája só
Ecetes uborkasaláta elkészítése cukor nélkül:
- A kígyóuborkát megmossuk, a végeit levágjuk.
- A kígyóuborkát uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk és a legyalult uborkához keverjük.
- A himalája sót rászórjuk az uborkára és a hagymára, majd alaposan összerázogatjuk, hogy mindenhová egyformán jusson belőle.
- A besózott uborkát 10 percig állni hagyjuk.
- Amíg áll, elkészítjük az uborkasaláta levét.
Uborkasaláta lé:
- A vizet beízesítjük az ecettel, a sóval és az édesítőszerrel.
- A közben levet eresztett uborkát kézzel kifacsarjuk és az uborkasaláta lébe tesszük.
- Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét egy késhegynyi őrölt borssal és pirospaprikával és ha belefér a napi zsír keretünkbe, akkor a tetejére tehetünk natúr görög joghurtot vagy zsírszegény tejfölt.
További ecetes saláta ötletek diétás ebéd mellé:
Ecetes cékla cukor nélkül, édesítőszerrel
Ropogós csemege uborka cukor nélkül
100 g cukormentes uborkasaláta átlagos tápértéke:
- 9 kcal,
- 1,5 g szénhidrát,
- 0,6 g fehérje,
- 0 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!