Ropogós csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül

Print Friendly, PDF & Email

Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül.

Egy évvel ezelőtt készítettem ezt a cukormentes csemege uborkát, így elmondhatom, hogy letesztelt recept. Egy év után felbontva is szuper ropogós, nem túl savanyú, kellemesen édeskés diétás savanyúság.

Még a szüleim szigorú mércéjét is kiállta, pedig anyukám nem hitte, hogy lehet uborkát elrakni tartósítószer nélkül! Egyébként a csemege uborka eltevése télire nagyon egyszerű, nincs mitől tartanod, ha eddig idegenkedtél is tőle. Hasonló technikával készül, mint a cukormentes eperlekvár és a cukormentes meggylekvár receptem.

Mivel az általad használt édesítőszeren kívül semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Gondolj arra, hogy boltban cukormentes savanyúságot hiába is keresel és milyen jól fog esni télen egy finom csirkepörkölt és egy diétás nokedli mellé! 🙂

Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül

Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül

Hozzávalók 2 db 1 literes befőttes üveghez:

  • 0,5 liter víz
  • 1,75 dl 10 %-os ecet
  • 2 teáskanál himalája só
  • 1 evőkanál (2 dkg)  Dia Wellness negyedannyi édesítőszer (ha más édesítőt használsz >>> cukorhelyettesítők adagolása )
  • 2 db babérlevél
  • 1 kávéskanálnyi egész bors
  • 1 kávéskanálnyi egész köménymag
  • 1 kávéskanálnyi egész mustármag
  • 1 kávéskanálnyi egész koriandermag
  • 1-1,5 kg kisebb méretű, hibátlan uborka (ezt sajnos nem mértem le tavaly, amikor készítettem)
  • 2 db alaposan elmosott 1 literes befőttes üveg ép, sértetlen, tiszta kupakokkal

Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Elkészítése:

  1. Az uborkát több vízben alaposan megmossuk és a szárát eltávolítjuk.
  2. Az uborkákat állítva, a lehető legszorosabban a befőttes üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üveg lehetőleg megteljen vele.
  3. Minden üvegbe teszünk egy darab babérlevelet, fél-fél kávéskanálnyi egész borsot, egész köménymagot, mustármagot és koriandermagot.
  4. Egy tepsit félig engedünk hideg vízzel, beletesszük az uborkával megtöltött üvegeket, majd felrakjuk a tűzhelyre.
  5. Kis lángon felforraljuk a tepsiben lévő vizet az üvegekkel együtt. Amikor felforrt, ne kapcsoljuk ki a tűzhelyet, had rotyogjon a víz az üvegekkel együtt!
  6. Mielőtt már elkezd rotyogni a víz az uborkás üvegekkel megtöltött tepsiben, elkészítjük a savanyúság levét:
  7. A vizet felforraljuk az édesítőszerrel és a himalája sóval, majd hozzákeverjük az ecetet. (Ez elég büdös ecetszagú lesz, előre szólok! 😉 )
  8. A forrásban lévő savanyúságlevet felváltva, óvatosan az uborkával és fűszerekkel megtöltött üvegekbe öntjük.
  9. Óvatosan, konyharuha segítségével kiemeljük az üvegeket a tepsiből, azonnal rácsavarjuk a kupakot, majd rögtön fejre is állítjuk.
  10. 1-2 percig így hagyjuk fejre állítva az üvegeket, majd az előzőleg már előkészített száraz dunsztba helyezzük őket.
  11. Száraz dunszt: vastag paplant, plédeket készítünk elő olyan helyre, ahol 3-4 napig nem lesznek útba a savanyúságok. Az előzőleg elkészített és fejre állított csemege uborkát a talpára állítva a takarókba bugyoláljuk és 3-4 nap alatt hagyjuk nagyon lassan kihűlni.
  12. Utána tehető a kamrapolcra!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Ropogós csemege uborka recept cukor nélkül
Palotainé Szalontai Éva fotója
 

Vélemény, hozzászólás?