Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül.
Egy évvel ezelőtt készítettem ezt a cukormentes csemege uborkát, így elmondhatom, hogy letesztelt recept. Egy év után felbontva is szuper ropogós, nem túl savanyú, kellemesen édeskés diétás savanyúság.
Még a szüleim szigorú mércéjét is kiállta, pedig anyukám nem hitte, hogy lehet uborkát elrakni tartósítószer nélkül! Egyébként a csemege uborka eltevése télire nagyon egyszerű, nincs mitől tartanod, ha eddig idegenkedtél is tőle. Hasonló technikával készül, mint a cukormentes eperlekvár és a cukormentes meggylekvár receptem.
Mivel az általad használt édesítőszeren kívül semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges hozzá, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Gondolj arra, hogy boltban cukormentes savanyúságot hiába is keresel és milyen jól fog esni télen egy finom csirkepörkölt és egy diétás nokedli mellé! 🙂
Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül
Hozzávalók 2 db 1 literes befőttes üveghez:
- 0,5 liter víz
- 1,75 dl 10 %-os ecet
- 2 teáskanál himalája só
- 1 evőkanál (2 dkg) Dia Wellness negyedannyi édesítőszer (ha más édesítőt használsz >>> cukorhelyettesítők adagolása )
- 2 db babérlevél
- 1 kávéskanálnyi egész bors
- 1 kávéskanálnyi egész köménymag
- 1 kávéskanálnyi egész mustármag
- 1 kávéskanálnyi egész koriandermag
- 1-1,5 kg kisebb méretű, hibátlan uborka (ezt sajnos nem mértem le tavaly, amikor készítettem)
- 2 db alaposan elmosott 1 literes befőttes üveg ép, sértetlen, tiszta kupakokkal
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Elkészítése:
- Az uborkát több vízben alaposan megmossuk és a szárát eltávolítjuk.
- Az uborkákat állítva, a lehető legszorosabban a befőttes üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üveg lehetőleg megteljen vele.
- Minden üvegbe teszünk egy darab babérlevelet, fél-fél kávéskanálnyi egész borsot, egész köménymagot, mustármagot és koriandermagot.
- Egy tepsit félig engedünk hideg vízzel, beletesszük az uborkával megtöltött üvegeket, majd felrakjuk a tűzhelyre.
- Kis lángon felforraljuk a tepsiben lévő vizet az üvegekkel együtt. Amikor felforrt, ne kapcsoljuk ki a tűzhelyet, had rotyogjon a víz az üvegekkel együtt!
- Mielőtt már elkezd rotyogni a víz az uborkás üvegekkel megtöltött tepsiben, elkészítjük a savanyúság levét:
- A vizet felforraljuk az édesítőszerrel és a himalája sóval, majd hozzákeverjük az ecetet. (Ez elég büdös ecetszagú lesz, előre szólok! 😉 )
- A forrásban lévő savanyúságlevet felváltva, óvatosan az uborkával és fűszerekkel megtöltött üvegekbe öntjük.
- Óvatosan, konyharuha segítségével kiemeljük az üvegeket a tepsiből, azonnal rácsavarjuk a kupakot, majd rögtön fejre is állítjuk.
- 1-2 percig így hagyjuk fejre állítva az üvegeket, majd az előzőleg már előkészített száraz dunsztba helyezzük őket.
- Száraz dunszt: vastag paplant, plédeket készítünk elő olyan helyre, ahol 3-4 napig nem lesznek útba a savanyúságok. Az előzőleg elkészített és fejre állított csemege uborkát a talpára állítva a takarókba bugyoláljuk és 3-4 nap alatt hagyjuk nagyon lassan kihűlni.
- Utána tehető a kamrapolcra!
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, SEGÍTEK!
Ha szeretnél végre tényleg lefogyni és az elért súlyodat hosszú távon meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!