Ropogós csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül

Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül.

Egy évvel ezelőtt készítettem ezt a cukormentes csemege uborkát, így elmondhatom, hogy letesztelt recept. Egy év után felbontva is szuper ropogós, nem túl savanyú, kellemesen édeskés diétás savanyúság.

Még a szüleim szigorú mércéjét is kiállta, pedig anyukám nem hitte, hogy lehet uborkát elrakni tartósítószer nélkül! Egyébként a csemege uborka eltevése télire nagyon egyszerű, nincs mitől tartanod, ha eddig idegenkedtél is tőle. Hasonló technikával készül, mint a cukormentes eperlekvár és a cukormentes meggylekvár receptem.

Gondolj arra, hogy boltban cukormentes savanyúságot hiába is keresel és fogyókúrázóként, cukorbetegként vagy inzulinrezisztenciásként milyen jól fog esni télen egy finom csirkepörkölt és egy diétás nokedli mellé! 🙂

Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül

Csemege uborka recept cukor és tartósítószer nélkül

Hozzávalók 2 db 1 literes befőttes üveghez:

  • 0,5 liter víz
  • 1,75 dl 10 %-os ecet
  • 2 teáskanál himalája só
  • 1 evőkanál (2 dkg) negyedannyi édesítőszer (ha más édesítőt használsz >>> cukorhelyettesítők adagolása )
  • 2 db babérlevél
  • 1 kávéskanálnyi egész bors
  • 1 kávéskanálnyi egész köménymag
  • 1 kávéskanálnyi egész mustármag
  • 1 kávéskanálnyi egész koriandermag
  • 1-1,5 kg kisebb méretű, hibátlan uborka (ezt sajnos nem mértem le tavaly, amikor készítettem)
  • 2 db alaposan elmosott 1 literes befőttes üveg ép, sértetlen, tiszta kupakokkal

Elkészítése:

  1. Az uborkát több vízben alaposan megmossuk és a szárát eltávolítjuk.
  2. Az uborkákat állítva, a lehető legszorosabban a befőttes üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üveg lehetőleg megteljen vele.
  3. Minden üvegbe teszünk egy darab babérlevelet, fél-fél kávéskanálnyi egész borsot, egész köménymagot, mustármagot és koriandermagot.
  4. Egy tepsit félig engedünk hideg vízzel, beletesszük az uborkával megtöltött üvegeket, majd felrakjuk a tűzhelyre.
  5. Kis lángon felforraljuk a tepsiben lévő vizet az üvegekkel együtt. Amikor felforrt, ne kapcsoljuk ki a tűzhelyet, had rotyogjon a víz az üvegekkel együtt!
  6. Mielőtt már elkezd rotyogni a víz az uborkás üvegekkel megtöltött tepsiben, elkészítjük a savanyúság levét:
  7. A vizet felforraljuk az édesítőszerrel és a himalája sóval, majd hozzákeverjük az ecetet. (Ez elég büdös ecetszagú lesz, előre szólok! 😉 )
  8. A forrásban lévő savanyúságlevet felváltva, óvatosan az uborkával és fűszerekkel megtöltött üvegekbe öntjük.
  9. Óvatosan, konyharuha segítségével kiemeljük az üvegeket a tepsiből, azonnal rácsavarjuk a kupakot, majd rögtön fejre is állítjuk.
  10. 1-2 percig így hagyjuk fejre állítva az üvegeket, majd az előzőleg már előkészített száraz dunsztba helyezzük őket.
  11. Száraz dunszt: vastag paplant, plédeket készítünk elő olyan helyre, ahol 3-4 napig nem lesznek útba a savanyúságok. Az előzőleg elkészített és fejre állított csemege uborkát a talpára állítva a takarókba bugyoláljuk és 3-4 nap alatt hagyjuk nagyon lassan kihűlni.
  12. Utána tehető a kamrapolcra!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?