A kókuszliszt felhasználása sok diétázónak okoz fejtörést, mivel teljesen másképp viselkedik, mint a többi liszt: magas rosttartalma miatt nagyon száraz; úgy szívja a nedvességet, mint egy szivacs.
Ha nem kellő rutinnal vágsz bele a kókuszliszttel történő sütögetésbe, könnyen előfordulhat, hogy a kész süti élvezhetetlen, morzsalékos, fullasztóan száraz lesz.
Emiatt szinte nem telik el úgy hét, hogy ne tenné fel valamelyikőtök azt a kérdést, van-e bevált kenyér, palacsinta, muffin…stb. receptem kókuszlisztből?
Általában ez a kérdés az után merül fel, hogy vettél 2-3 csomag kókuszlisztet és nem tudod, mire és hogyan lehet használni, esetleg kipróbáltad egy az egyben helyettesítve a fehér lisztet, de a végeredmény a kukában landolt.
Nos, ez ügyben hoztam most Nektek egy kis segítséget.
Előrebocsátom, én nem szeretem és nem is használom a kókuszlisztet. Bár egy adalékanyagmentes, nagyon alacsony szénhidráttartalmú diétás lisztről beszélünk, nagyon nehéz dolgozni vele, a végeredmény pedig lutri, hogy jó lesz-e vagy sem?
Próbálkoztam vele, sokszor nem jött össze.
A Blogon olvasható kókuszlisztes receptek 99 %-ban olyan kókuszlisztes sütik, amik más oldalakon megtetszettek és kipróbáltam, majd megosztottam őket.
Emiatt a most következő tanácsokat szuperebbnél szuperebb, kókuszlisztes receptekkel teli külföldi gasztroblogokról szedtem össze (merthogy a magyar gasztroblogokon nem annyira elterjedt ennek az alapanyagnak a használata).
A kókuszliszt felhasználásához először ismerkedj meg magával a kókuszliszttel!
A kókuszliszt őrölt és szárított kókuszhúsból készül. A kókuszhús a kókuszdió azon fehér „húsos” része, mely a héj és a kókusztej között helyezkedik el.
A Kókuszliszt alacsony kalóriatartalmú, szénhidrátszegény, rostban nagyon gazdag, paleo, gluténmentes liszt. Pontosabban őrlemény, ami lisztnek látszik, de valójában egy rost.
A kókuszliszt kcal (kalória) és szénhidráttartalmáról, illetve glikémiás indexéről itt tájékozódhatsz >>>
Diétás lisztek szénhidráttartalma
A kókuszliszt hatása, előnyei:
- gluténmentes,
- alacsony kalóriatartalmú,
- MCT zsírsav tartalma révén segíti az anyagcserét,
- fogyasztásával elkerülhető, megelőzhető a székrekedés,
- segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását,
- kókuszallergia esetén fogyasztása tilos!
A kókuszliszt a gyártási folyamattól függően lehet zsírtalanított vagy teljes zsírtartalmú kókuszliszt.
A kókuszliszt felhasználását befolyásolja, hogy zsírtalanított vagy teljes zsírtartalmú kókuszlisztet használsz!
A zsírtalanított kókuszliszt készítéséhez a kókuszdió zsiradéktartalmát először kipréselik, majd a visszamaradt kókuszpogácsát alacsony hőmérsékleten szárítják és finomra őrlik. Így egy alacsonyabb zsírtartalmú, de aromás, enyhén édeskés ízű, nagyon finom, por állagú liszt jön létre.
A gluténmentes, paleo kókuszliszt liszt külsőre hasonlít a búzalisztre, bár az illata határozottan kókusz illatú.
A teljes zsírtartalmú kókuszliszt előállításakor elmarad a préselési fázis, így a szárítás, majd az őrlés a kókuszhúsban lévő kókuszolajjal együtt történik meg. Így a nem zsírtalanított kókuszliszt tulajdonképpen megegyezik az őrölt kókuszreszelékkel, de finomabb szemcséjű.
A kókuszliszt abban tér el a többi gluténmentes diétás liszttől, hogy egyedülálló módon szívja a nedvességet és a receptben lévő folyadékokat, ezért jelentős mennyiségű tojás, olaj és egyéb nedves összetevők hozzáadását igényli.
A zsíros kókuszliszt kevesebb, a zsírtalanított kókuszliszt több folyadékot szív fel, tehát ha két egyforma receptben csak a kókuszlisztet cseréljük le zsíros kókuszlisztről zsírtalanítottra, a tészta nehezebben fog összeállni és morzsalékosabb lesz.
A kókuszliszt felhasználása a kókuszlisztes süti receptekben
Ha még nem vagy elég rutinos a kókuszliszt használatában, akkor célszerű a már mások által kipróbált és bevált kókuszlisztes recepteket elkészíteni.
Többek között ezeket a külföldi blogokat ajánlom (angol tudás vagy Google fordító szükséges hozzájuk), ahol nagyon sok kipróbált kókuszlisztes receptet találsz:
The Coconut Mama
Drop the Sugar
All Day I Dream About Food
FONTOS! Használat előtt gondoskodni kell arról, hogy a kókuszlisztet keverd át és így eltávolítsd belőle a csomókat!
Ha egyedül kísérleteznél a kókuszliszt felhasználásával, és önálló recepteket hoznál létre, akkor a kókuszliszt felhasználását javaslom a panírozással vagy a kókuszlisztes kókuszgolyóval kezdeni.
Panírozásnál használj ugyanannyi kókuszlisztet, mint hagyományos lisztet!
A kókuszgolyó azért is jó kezdetnek, mert a készítésénél. apránként tudod a folyadékot adagolni a kókuszliszthez addig, amíg megfelelően össze nem áll a tészta.
A kókuszliszt használható diétás fasirtokba is áztatott zsemle, kenyér vagy zsemlemorzsa helyett.
Ha már rutinosabb vagy a kókuszliszt felhasználásában, akkor jöhet
- a kókuszlisztes muffin,
- a kókuszlisztes brownie,
- a kókuszlisztes keksz,
- a kókuszlisztes piskóta,
- a kókuszlisztes palacsinta,
- kókuszlisztes gofri vagy más kevert tészta.
Milyen arányban helyettesíthetem a szokásos lisztet kókuszliszttel?
Erre sajnos nincs egyértelmű válasz, bármennyire is szeretnénk.
Ha kókuszliszttel sütsz, figyelj arra, hogy a folyadék és a kókuszliszt a receptben egyenlő arányú legyen. Ez azt jelenti, hogy két evőkanál kókuszliszthez két evőkanál vizet használj! A víz helyett használhatsz kókuszolajat is, ez attól függ, mennyire fér bele a diétádba!
A legjobb eredmény elérése érdekében ajánlott a receptben szereplő teljes lisztmennyiség körülbelül 20 százalékát helyettesíteni kókuszliszttel.
Ha egy ¼ csésze kókuszlisztet helyettesítesz a receptben, akkor hozzá kell adnod további ¼ csésze vizet vagy más folyadékot (olaj, tojásfehérje) is.
A teljes lisztmennyiség egy részének kókuszliszttel történő helyettesítésével csökken a készétel szénhidráttartalma és a glikémiás indexe.
Ha már kitapasztaltad ennek a speciális gluténmentes lisztnek a viselkedését, jöhet a kenyér kókuszlisztből!
Ha bevállalós vagy, kókuszlisztet nemcsak édes, hanem sós diétás ételekhez is használhatsz, pl. fasírtba kenyér helyett, vagy főzelékek, mártások sűrítésére.
Sós ételekhez mindig csak zsírtalanított kókuszlisztet használj, mert annak elvileg nem érezhető annyira a kókusz íze (én éreztem – vagy csak nem a megfelelő kókuszlisztet használtam)! A kókuszízt jól semlegesítik a különféle intenzív ízű fűszerek, pl. a fokhagyma.
Hogy használd a kókuszlisztet, ha nem szereted a kókusz ízét?
Ha nem szereted a kókusz ízét, de mégis vonzó számodra a kókuszliszt alacsony szénhidráttartalma, akkor azt tudom tanácsolni Neked, hogy hogy az édes kókuszlisztes süti receptekbe használj kakaóport, őrölt fahéjat, hogy elnyomja a kókusz ízét.
A sós diétás ételekben jól elfedi a kókusz ízét a fokhagyma por.
Játssz bátran a fűszerekkel és ízesítőkkel, és azt hiszem, meg fogja találni akkor is élvezheti a végeredmény.
Ha pedig szereted a kókusz ízét, akkor tovább fokozhatod kókusztejjel, vagy kókuszkrémmel (tej és tejszín helyett)!
Jó sütögetést kívánok kókuszliszttel!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
Kókuszliszt és más diétás alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Kókuszlisztes Süti Receptjeim a Blogon >>>
Kókuszlisztes Muffin Recept
Kókuszlisztes Brownie Recept (sütőtökös)
Kókuszlisztes Brownie Recept (avokádós)
Diétás banánkenyér kókuszliszttel
A bejegyzés megírásához felhasználtam az ezeken az oldalakon található információkat:
https://draxe.com/coconut-flour-nutrition/#
https://alldayidreamaboutfood.com/low-carb-basics-baking-with-coconut-flour/

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!