Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Nincs mentségem, imádom a tepertőt! Főleg frissen, de másnaposan vagy harmadnaposan is jöhet, természetesen szénhidrátcsökkentett kenyérrel (így nem hizlal annyira).

Gyerekkoromban nem szenvedtem hiányt belőle, mert a szüleim gyakran vágtak disznót, manapság a társasházban már magamnak sütöm. Diéta ide vagy oda, én erről sosem fogok lemondani! 😉

Magát a pogácsát plusz zsiradék hozzáadása nélkül, csak darált tepertőből készítettem, liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet használtam. Így laktatóbb, zsírszegényebb pogácsa lett a végeredmény, mintha hagyományos módon, sima lisztből, plusz zsír hozzáadásával készítettem volna.

Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

A pogácsa hozzávalói:

  • 18 dkg darált tepertő
  • 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg natúr görög joghurt
  • 1 tojássárgája bele + 1 egész tojás a kenéshez
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl meleg (nem forró) víz
  • 1 csapott evőkanál himalája só
  • fél kávéskanál őrölt bors

A tepertős pogácsa készítése:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg vízbe, elkeverjük és 5-10 percre a radiátorra vagy más meleg helyre félretesszük.
  2. Tálba tesszük a lisztet, a darált tepertőt, a sót, a borsot, és a joghurtban elkevert tojássárgáját.
  3. Hozzáöntjük a vízben elkevert élesztőt (nem baj, ha nem futott fel teljesen, nem is fog cukor nélkül) és sima felületű, egynemű tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd 15 percig pihentetjük.
  5. Ez után kinyújtjuk kb. 1-2 cm vastagra és behajtogatjuk: először minden oldalról a szélét, majd az egészet könyvszerűen félbe.
  6. Ismét letakarjuk 15 percre.
  7. Ezt még kétszer megismételjük. (Ha ragad, nagyon vékonyan alá lehet lisztezni teljes kiőrlésű liszttel.)
  8. Miután megvagyunk az összes hajtogatással és pihentetéssel, minimálisan alálisztezve kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát és a tetejét egy éles késsel kockásra irdaljuk.
  9. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogikat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  10. A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  11. (A kiszaggatásnál fennmaradó részeket gyúrjuk újra össze, ezek az újabb gyúrástól még finomabbak, puhák lesznek sütés után.)
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből kalória és szénhidráttartalma:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tepertős pogácsában 368 kcal és 33 g CH  van.

Jó étvágyat kívánok! 

Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy rendelek ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?