Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Nincs mentségem, imádom a tepertőt! Főleg frissen, de másnaposan vagy harmadnaposan is jöhet, természetesen szénhidrátcsökkentett kenyérrel (így nem hizlal annyira).

Gyerekkoromban nem szenvedtem hiányt belőle, mert a szüleim gyakran vágtak disznót, manapság a társasházban már magamnak sütöm. Diéta ide vagy oda, én erről sosem fogok lemondani! 😉

Magát a teljes kiőrlésű pogácsát plusz zsiradék hozzáadása nélkül, csak darált tepertőből készítettem, liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet használtam.

Így laktatóbb, zsírszegényebb diétás tepertős pogácsa lett a végeredmény, mintha hagyományos módon, sima lisztből, plusz zsír hozzáadásával készítettem volna.

Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.

Még több teljes kiőrlésű péksütemény reggelire >>> Teljes kiőrlésű pékáru receptek

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

A teljes kiőrlésű pogácsa hozzávalói:

  • 18 dkg darált tepertő
  • 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 1 tojássárgája bele + 1 egész tojás a kenéshez
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl meleg (nem forró) víz
  • 1 csapott evőkanál himalája só
  • fél kávéskanál őrölt bors

A tepertős pogácsa készítése:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg vízbe, elkeverjük és 5-10 percre a radiátorra vagy más meleg helyre félretesszük.
  2. Tálba tesszük a lisztet, a darált tepertőt, a sót, a borsot, és a joghurtban elkevert tojássárgáját.
  3. Hozzáöntjük a vízben elkevert élesztőt (nem baj, ha nem futott fel teljesen, nem is fog cukor nélkül) és sima felületű, egynemű tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd 15 percig pihentetjük.
  5. Ez után kinyújtjuk kb. 1-2 cm vastagra és behajtogatjuk: először minden oldalról a szélét, majd az egészet könyvszerűen félbe.
  6. Ismét letakarjuk 15 percre.
  7. Ezt még kétszer megismételjük. (Ha ragad, nagyon vékonyan alá lehet lisztezni teljes kiőrlésű liszttel.)
  8. Miután megvagyunk az összes hajtogatással és pihentetéssel, minimálisan alálisztezve kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát és a tetejét egy éles késsel kockásra irdaljuk.
  9. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogikat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  10. A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  11. (A kiszaggatásnál fennmaradó részeket gyúrjuk újra össze, ezek az újabb gyúrástól még finomabbak, puhák lesznek sütés után.)
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Teljes kiőrlésű tepertős pogácsa kalória és szénhidráttartalma:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tepertős pogácsában 368 kcal és 33 g CH  van.

Még több diétás pogácsa receptet találsz ITT >>> Diétás Pogácsa Receptek

Jó étvágyat kívánok! 

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Diétás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Vélemény, hozzászólás?