Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Nincs mentségem, imádom a tepertőt! Főleg frissen, de másnaposan vagy harmadnaposan is jöhet.

Gyerekkoromban nem szenvedtem hiányt belőle, mert a szüleim gyakran vágtak disznót, manapság a társasházban már magamnak sütöm. Diéta ide vagy oda, én erről sosem fogok lemondani! 😉

Magát a pogácsát plusz zsiradék hozzáadása nélkül, csak darált tepertőből készítettem, liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet használtam. Így laktatóbb, zsírszegényebb pogácsa lett a végeredmény, mintha hagyományos módon, sima lisztből, plusz zsír hozzáadásával készítettem volna.

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

A pogácsa hozzávalói:

  • 18 dkg darált tepertő
  • 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg natúr görög joghurt
  • 1 tojássárgája bele + 1 egész tojás a kenéshez
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl meleg (nem forró) víz
  • 1 csapott evőkanál himalája só
  • fél kávéskanál őrölt bors

A tepertős pogácsa készítése:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg vízbe, elkeverjük és 5-10 percre a radiátorra vagy más meleg helyre félretesszük.
  2. Tálba tesszük a lisztet, a darált tepertőt, a sót, a borsot, és a joghurtban elkevert tojássárgáját.
  3. Hozzáöntjük a vízben elkevert élesztőt (nem baj, ha nem futott fel teljesen, nem is fog cukor nélkül) és sima felületű, egynemű tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd 15 percig pihentetjük.
  5. Ez után kinyújtjuk kb. 1-2 cm vastagra és behajtogatjuk: először minden oldalról a szélét, majd az egészet könyvszerűen félbe.
  6. Ismét letakarjuk 15 percre.
  7. Ezt még kétszer megismételjük. (Ha ragad, nagyon vékonyan alá lehet lisztezni teljes kiőrlésű liszttel.)
  8. Miután megvagyunk az összes hajtogatással és pihentetéssel, minimálisan alálisztezve kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát és a tetejét egy éles késsel kockásra irdaljuk.
  9. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogikat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  10. A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  11. (A kiszaggatásnál fennmaradó részeket gyúrjuk újra össze, ezek az újabb gyúrástól még finomabbak, puhák lesznek sütés után.)
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Tepertős pogácsa teljes kiőrlésű lisztből kalória és szénhidráttartalma:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tepertős pogácsában 368 kcal és 33 g CH  van.

Jó étvágyat kívánok! 

Reya

Szerezd be a diétádhoz szükséges valamennyi alapanyagot megbízható helyről, elérhető áron a Salátagyár Életmód Shopból! 

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?