Diétás sajtos pogácsa, mindenki kedvence diétásan.
Diétás pogácsánk alacsonyabb szénhidrát és zsírtartalommal, mintha hagyományos recept alapján készült volna.
A hagyományos recept egyébként az Anyukám receptkönyvéből származik, azt alakítottam át zsírszegényebbre és csökkentett szénhidráttartalmúra.
Sima liszt helyett Dia Wellness Sütőlisztet és Zéró 6-ot használtam, zsíros tejföl helyett pedig zsírszegény natúr joghurtot (20 %-os helyett 3,5 %-osat, nagy különbség!). Tovább csökkenti a zsírtartalmat, hogy a tésztába nem tettem tojássárgáját, ami egyébként puhábbá, foszlósabbá tette volna a pogit, de szem előtt tartottam, hogy mégiscsak alakbarát sajtos pogácsa a cél.
Aggodalomra semmi ok, így is nagyon finom, puha lett!
Nem mondom, hogy nem lehetett volna még tovább csökkenteni a szénhidráttartalmát, például DW 50 %-os lisztkeverékkel, de mivel vendégségbe készült (magunknak nem sütök csak úgy, mert családilag – a Férjem és én – felfaljuk mindet, az meg aztán abszolút nem alakbarát 😉 ) tutira akartam menni mind állagban, mind pedig ízben.
A vendégségben aztán én is ettem belőle néhány szemet, ennyi pont elég is volt.
A hónapok óta tartó pogácsaéhségem megszűnt, legközelebb kb. fél-egy év múlva szánom rá újra magamat a sütésére (hacsak nem szól közbe ismét valamilyen vendégség).
Diétás sajtos pogácsa recept
Diétás sajtos pogácsa hozzávalók:
- 35 dkg Dia Wellness sütőliszt + 2 dkg a szóráshoz
- 15 dkg Dia Wellness Zéró 6 lisztkeverék
- 18 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 27 dkg zsírszegény natúr joghurt
- 2 dkg só
- 1 dl 1,5 %-os tej (növényi tejjel helyettesíthető)
- 1 csg (7 g) instant élesztő
- 1 db tojás a kenéshez
- 3*5 dkg reszelt light trappista sajt (2*5 dkg a hajtogatáshoz, 5 dkg a a tetejére)
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett liszt, beszerezhető ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Elkészítése:
- Egy tálba tesszük a liszteket, a vajat/margarint, a natúr joghurtot, a sót, az élesztőt és a tejet (ügyelve, hogy a só és az élesztő ne kerüljön közvetlenül egymás mellé).
- A hozzávalókat robotgép dagasztó karjával egynemű tésztává összedolgozzuk (nem kell fényesre dagasztani, csak a lényeg, hogy egy nagy tésztagombóc legyen belőle, amiben az összes hozzávaló egyformán oszlik el).
- Az így összegyúrt tésztát egy konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztát enyhén meglisztezett felületen kb. 2 cm vékonyra nyújtjuk és megszórjuk 5 dkg light reszelt sajttal, majd egyszerűen feltekerjük és letakarva további 15 percig pihentetjük.
- Az újabb pihentetési idő után ismét kinyújtjuk, majd sajttal megszórjuk a tésztát és újra feltekerjük, letakarva 15 percig ismét pihentetjük.
- A pihentetés után a tésztát 3 cm vékonyra kinyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kb. 3-4 cm távolságra egymástól.
- A tojást villával felverjük, majd mindegyik pogácsa tetejét megkenjük és csipetnyi reszelt light trappista sajtot teszünk rájuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha a tetején a sajt aranysárgára sült).
100 g diétás sajtos pogácsa átlagos tápértéke:
- 271 kcal,
- 18 g szénhidrát,
- 14 g fehérje,
- 14 g zsír.
Ha nem tudod, mennyi fér bele ebből a pogácsából, ha fogyni szeretnél,
- ha életmódot szeretnél váltani, de nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- ha már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, és sose sikerül lefogyni,
- esetleg inspirációra van szükséged, hogy mit ehetsz salátán és csirkemellen kívül, ami laktató, finom és diétás egyszerre, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Hungary Kft. támogatta.)
Még több diétás sós süti recept ITT >>> Diétás Sós Sütemények
Még több diétás pogácsa receptet találsz ITT >>> Diétás Pogácsa Receptek
Több száz diétás reggeli ötlet, recept ITT >>> DIÉTÁS REGGELI RECEPTEK
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!