Rozsos kenyér recept, aminek a hozzávalóit bedobod a kenyérsütőbe, bekapcsolod a gépet és pár óra múlva már veheted is ki a frissen sült diétás kenyeret anélkül, hogy a kezedet „bepiszkítottad” volna!
A teljes kiőrlésű lisztet most teljes kiőrlésű rozsliszttel kevertem, aminek köszönhetően nagyon finom, puha lett a kenyér bélése.
A rozslisztről itt olvass bővebben >>> Fehér liszt helyett használható diétás lisztek
Rozsos kenyér recept
Hozzávalók (1 db 1 kg-os kenyérhez):
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg búzasikér
- 12,5 dkg natúr görög joghurt
- 5 dkg (1 kocka) élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál himalája só
Elkészítése:
- A kenyérsütő üstjének aljába öntjük a langyos vizet és belemorzsoljuk az élesztőt.
- Összekeverjük a liszteket a búzasikérrel és a sóval, majd ezt a keveréket a kenyérsütő üstjébe öntjük.
- Végül a joghurtot is az üstbe tesszük, majd a kenyérsütő tetejét lezárjuk és teljes kiőrlésű programra kapcsolva sorsára hagyjuk.
- Finom, puha, nem túl sötét színű kenyér lesz a végeredmény, amit a család minden tagja szeretni fog!
100 g rozsos kenyér tartalmaz:
- 236 kcal,
- 33 g szénhidrát,
- 16 g fehérje,
- 3 g zsír.
+1 Olvasói Tipp:
Lilla javasolta, hogy ha nincs kenyérsütő géped, keverd össze az alapanyagokat, dagaszd míg el nem válik az edény falától. Egy tiszta konyharuhával letakarva keleszd 1 órát, majd formázd meg és tedd sütőpapírral bélelt, fedeles tűzálló edénybe!
Letakarva keleszd ismét 1 órát!
Sütés előtt érdemes megspriccelni a kenyeret és az edény tetejét, valamint bevagdalni a kenyeret, hogy ne repedjen meg.
230 fokra előmelegített sütőben 230 süsd harminc percig, majd vedd le az edény tetejét és süsd a kérgét pirosra! (A sütési hőfok és idő sütőfüggő.)
Köszönjük Lillának a tippet! 🙂
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!