Rántott camembert sajt cukormentes áfonyalekvárral tunkolva, ahogy kell! 😉
Diétás rántott sajtot már nagyon sokszor készítettem, általában light trappistából és 98 %-ban nem szokott kifolyni. A rántott camembert sem folyt ki, bár ilyen sajtot életemben először rántottam.
A kifolyásbiztos rántott camembert sajt „titkai”:
A rántott sajt panírozása:
- liszt nélkül, csak tojással és zsemlemorzsával panírozok (így a panír kevesebb szénhidrátot is tartalmaz, ami egy olajban sült ételnél nagyon fontos!),
- duplán panírozok: tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa,
- a panírozásnál nagyon ügyelek arra, hogy a panír tökéletesen bevonja a sajtot és a széleket, sarkokat alaposan belenyomkodom a zsemlemorzsába, mivel általában ott szokott kifolyni a sütésnél,
- a bepanírozott sajtot nagyon óvatosan fogom meg és teszem félre a sütésig, hogy semmilyen sérülés ne lehessen a paníron (hiszen ezeken a sérüléseken keresztül folyik ki a sajt a sütésnél),
- a bepanírozott sajtot tálcára vagy vágódeszkára téve berakom a fagyasztóba minimum 2 órára (így persze némi előre tervezést igényel az elkészítés, de megéri!),
A rántott sajt sütése:
- mindig forró olajban sütöm, így nem lesz ideje a sajtnak belül megolvadnia, viszont a panír gyorsan megpirul (és annál kevesebb olajat szív fel),
- az olajban sütésnél nagyon óvatosan, lapátkanállal vagy lapos végű csipesszel fordítom meg a sajtokat,
- a sütéshez mindent előre odakészítek a kezem ügyébe, mert nagyon gyorsan kell dolgozni (hiszen a forró olajban gyorsan megsül a rántott sajt),
- 4-5 darabnál többet ne tegyünk a forró kókuszolajba, mert lehűti az olajat és tele fogja magát szívni a panír, és még ki is fog folyni!
Jelen esetben magamnak és nagy muglinak fejenként 2 db cambembert sajtot készítettem el (ebből fejenként 1-1 db-ot ebédre ettünk, a maradékot pedig becsomagoltuk másnap ebédre). Emiatt a mennyiségeket 4 adagra adom meg. (Ha ennél kevesebbet készítesz, akkor arányosan oszd le a mennyiségeket!)
Az is fontos dolog, hogy én a sajt panírozásához mindig több diétás panírt, tojást…stb. készítek ki azért, hogy a dupla panírozás közben ne sérülhessenek meg a sajt falatkák, de panírozás után lemértem a maradékot és a hozzávalóknál a ténylegesen felhasznált mennyiségeket adtam meg.
A tápértéket is ezekkel a mennyiségekkel számoltam.
Rántott camembert sajt recept
Hozzávalók (4 adag):
- 4 db 12 dkg-os camembert sajt (összesen 48 dkg)
- 3 db M-es tojás
- 1 csipet himalája só
- 12 dkg Dia Wellness panírmorzsa
- kókuszolaj a sütéshez
- a tálaláshoz 6 dkg Dia Wellness áfonyalekvár
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Elkészítése:
- A camembert sajtokat 4 cikkre vágjuk.
- A tojásokat felütjük, megsózzuk és felverjük.
- A camembert sajt falatkákat először a sózott tojásba, majd panírmorzsába, majd ezután újra tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk.
- Panírozás közben ügyelünk arra, hogy a tojás mindenhol bevonja a sajtot és alaposan nyomkodjuk bele a panírmorzsába, főleg a szélein és a sarkoknál. (Óvatosan meg is lehet nyomkodni a széleit és sarkokat kézzel.)
- A duplán bepanírozott camembert sajtot óvatos mozdulatokkal (hogy meg ne sérüljön a panír) egy tálcára vagy vágódeszkára egymás mellé (!) tesszük és minimum 2 órára a fagyasztóba rakjuk.
- Sütéskor az kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítjuk (figyelni kell, nehogy megégjen az olaj!) és a fagyasztóból kivett sajtokat gyorsan készre sütjük.
- Forrólevegős fritőzben is süthető, így >>> Rántott sajt forrólevegős fritőzben olaj nélkül
- Frissen, melegen cukormentes áfonyalekvárral és friss salátával tálaljuk.
Diétás köret ötletek a rántott camembert sajthoz >>> Diétás köretek
Diétás rántott ételek, receptek még a Blogon:
Rántott hal sütőben sütve (teljes kiőrlésű panírban)
Rántott cukkini sütőben sütve (zabkorpás panírban)
Rántott csirkemell sütőben sütve (szénhidrátcsökkentett panírban)
100 g diétás rántott camembert sajt átlagos tápértéke (áfonyalekvár és a felszívódó kókuszolaj nélkül):
- 277 kcal,
- 6,9 g szénhidrát,
- 19 g fehérje,
- 18,5 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több diétás ebéd ötletért kattints ide >>> Diétás Ebéd Recept Ötletek
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!