Tökfőzelék diétásan tejföl és fehér liszt nélkül, a hagyományos tökfőzelékhez képest alacsonyabb szénhidráttartalommal, diétás ebédre.
Valójában egy évvel ezelőttig nem tudtam finom, krémes tökfőzeléket készíteni, mivel mindig túl sok vizet öntöttem rá és túl sokáig főztem, így amikor sűrítésre került a sor, nem volt az a rántás mennyiség, ami elég lett volna (már eleve ez sem tette sem diétássá, sem gusztusossá).
Főzelékek sűrítése egészségesebben
Ráadásul a végeredmény jobban hasonlított egy tökszószhoz (“töklotyóhoz”, ahogy nálunk Borsodban mondják), mint egy főzelékhez, így nem is annyira szerettem tökfőzeléket készíteni.
Aztán tavaly nyáron az egyik olvasóm, Erika javasolta, hogy hogyan készítsem másképp a tökfőzeléket, hogy élvezhetőbb legyen a végeredmény. Azóta így készítem, ahogy lejjebb olvashatod és így még a Család tökfőzelék ellenes tagjai is imádják!
Hogyan lett diétás a tökfőzelékem?
- a tök eleve egy diétás zöldség, hiszen 10 dkg-ban csak 30 kcal, 6 g ch és 0 g zsír van,
- a fehér lisztet Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett lisztre cseréltem benne (70 g helyett csak 35 g CH van 100 grammban),
- a 20 %-os joghurtot pedig 10 % zsírtartalmú, natúr görög joghurtra (a joghurtból lehet még zsírszegényebbet használni).
- Megjegyzés: mivel a tök alacsony keményítőtartalmú zöldség, ezért saját magával nem lehet sűríteni, illetve lehet, csak egy vizes, élvezhetetlen plötyi lesz a végeredmény, ezért jobb szénhidrátcsökkentett liszttel sűríteni.
További diétás főzelék receptek a Blogon >>> Diétás Főzelék Receptek

Tökfőzelék diétásan készítve – Recept leírás:
Diétás tökfőzelék hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök (hámozott, magok nélküli súly, mirelitnél kiolvasztva ennyi)
- 5 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
- 10 dkg vöröshagyma
- 5 dkg kókuszolaj
- 2,5 dl víz
- 40 dkg (1 nagy pohár) natúr görög joghurt
- kapor ízlés szerint
- egy-két csepp 20 %-os ecet (elhagyható)
Tökfőzelék diétásan készítése:
- A kókuszolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a kaprot és megfuttatjuk a forró hagymás zsiradékon.
- A kapros-hagymás zsiradékra rátesszük a gyalult tököt (nem kell besózni!) és felöntjük a vízzel.
- Fedő alatt kb. 10 percig rotyogtatjuk.
- Folyamatos keverés mellett rászitáljuk a szénhidrátcsökkentett lisztet, majd 1-2 perc alatt sűrűre főzzük.
- Hozzáadjuk a natúr joghurtot, gyors mozdulatokkal elkeverjük benne és további 1-2 percig főzzük.
- Ecettel ízesítjük (elhagyható, mi így szoktuk).
- Frissen vagy melegítve is finom.
Feltétként ajánlom hozzá:
Zabpelyhes fasírt sütőben sütve
Diétás Stefánia vagdalt
Zabpelyhes egybesült csirkemell fasírt
100 g tökfőzelék diétásan átlagos tápértéke (feltét nélkül):
- 78 kcal,
- 6 g szénhidrát,
- 2 g fehérje,
- 5 g zsír.
Még több diétás ebéd ötletet találsz ITT >>> Diétás Ebéd Receptek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Kft. és a Bijobolt.hu Bio Nagyker és Webáruház támogatta.)

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!