Szódabikarbóna használata sütőpor helyett diétás sütikben

Szódabikarbóna használata némileg eltér a sütőporhoz képest. Míg a sütőpor szinte bármilyen tésztába téve működik, a szódabikarbóna használatához szükséges bizonyos alapanyagok megléte a diétás receptben.

Ha most kezdtél diétázni és tanácstalan vagy a szódabikarbóna használata terén vagy eddig mindig keserű vagy fémes ízű lett az általad szódabikarbónával készített süti, figyelj!

Szódabikarbóna használata sütőpor helyett diétás receptekben

Miből van a szódabikarbóna?

Az étkezési szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-bikarbóna) egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. ami savas anyag hatására lebomlik, az eközben keletkező vízgőz és szén-dioxid lazítja a tésztánkat.

A szódabikarbóna hatása, avagy így emeli meg a tésztákat

Szódabikarbóna használatakor egy kis sav és a sütőben a tésztát ért hő hatására – a szódabikarbóna azonnal szén-dioxidot kezd el termelni, és az így létrejövő légbuborékok gyönyörűen megemelik és légiesen könnyűvé teszik a tésztát.

Szódabikarbóna használata sütőpor helyett a diétás süteményekben

  • A szódabikarbóna használata ajánlott habkönnyű diétás piskóta, más diétás sütemények, diétás muffin, vagy diétás linzer készítéséhez, de akár teljes kiőrlésű kenyér sütéséhez is. Ezekben a diétás receptekben a sütőpor helyettesíthető szódabikarbónával, hiszen a sütőpor egyik összetevője az étkezési szódabikarbóna.
  • Ha szódabikarbónát használunk sütőpor helyett, a szódabikarbónából sokkal kevesebb kell, mint a megadott sütőpor mennyiség. (kb. 1/3-a 1/4-e a sütőpor mennyiségének).
  • Szódabikarbóna használata esetén kell, hogy legyen a receptben valamilyen sav, mivel a szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely bármilyen savas tartalommal, például ecettel, frissen facsart citromlével, mézzel (ez csak példa, a méz nem diétás!), tejföllel vagy joghurttal reakcióba lépve széndioxid-buborékokat hoz létre.
  • Természetesen mindig azt a savas anyagot használd a szódabikarbóna mellé, ami illik a recepthez (a citromlé, almaecet szinte mindenbe belepasszol, de ha ír tejet a recept, már nyert ügyed van, mert egy részét helyettesítheted tejföllel, joghurttal).
  • Amikor azonban a tésztánkban nincs valamilyen savas összetevő, használj sütőport, mert savval történő kiegyensúlyozás hiányában rossz, fémes ízű lesz a süteményünk, ami tönkreteheti az egész belefektetett munkánkat.
  • Általában az így, szódabikarbónával helyettesített sütőpor nem 100 %-ig úgy viselkedik, mintha sütőporral készülne a sütemény, ezért amikor összekevered a hozzávalókat, akkor ne nagyon tárold a tésztát, hanem süsd meg azonnal!

Szódabikarbónával készült diétás receptek:

Szódabikarbónás teljes kiőrlésű zsemle recept

Diétás túró rudi torta liszt nélkül

Zablepény recept diétás reggelire

Szódabikarbóna adagolása

A szódabikarbóna használatakor általánosan elmondható, hogy 25 dkg liszt kb. 1 dkg szódabikarbónát igényel a megfelelő térfogat növekedéshez. Ha nem növeli a térfogatát megfelelően a tésztánknak, akkor a sav mennyiségét növeljük, és ne a szódabikarbónáét!

Összességében véve elmondható, hogy a szódabikarbóna használata sütőpor helyett nem bonyolult, de a siker érdekében figyelni kell arra, hogy mindig legyen a tésztában valamilyen savtartalmú anyag, ami segíti a légbuborékok képződését! 

A bejegyzést összeállította:

Szaszkó Reya

diétás gasztroblogger

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi gyógykezelést és a dietetikus tanácsait! 

Készítsd el diétás receptjeimet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítőmi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?