Szódabikarbóna használata némileg eltér a sütőporhoz képest. Míg a sütőpor szinte bármilyen tésztába téve működik, a szódabikarbóna használatához szükséges bizonyos alapanyagok megléte a diétás receptben.
Ha most kezdtél diétázni és tanácstalan vagy a szódabikarbóna használata terén vagy eddig mindig keserű vagy fémes ízű lett az általad szódabikarbónával készített süti, figyelj!
Miből van a szódabikarbóna?
Az étkezési szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-bikarbóna) egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. ami savas anyag hatására lebomlik, az eközben keletkező vízgőz és szén-dioxid lazítja a tésztánkat.
A szódabikarbóna hatása, avagy így emeli meg a tésztákat
Szódabikarbóna használatakor egy kis sav és a sütőben a tésztát ért hő hatására – a szódabikarbóna azonnal szén-dioxidot kezd el termelni, és az így létrejövő légbuborékok gyönyörűen megemelik és légiesen könnyűvé teszik a tésztát.
Szódabikarbóna használata sütőpor helyett a diétás süteményekben
- A szódabikarbóna használata ajánlott habkönnyű diétás piskóta, más diétás sütemények, diétás muffin, vagy diétás linzer készítéséhez, de akár teljes kiőrlésű kenyér sütéséhez is. Ezekben a diétás receptekben a sütőpor helyettesíthető szódabikarbónával, hiszen a sütőpor egyik összetevője az étkezési szódabikarbóna.
- Ha szódabikarbónát használunk sütőpor helyett, a szódabikarbónából sokkal kevesebb kell, mint a megadott sütőpor mennyiség. (kb. 1/3-a 1/4-e a sütőpor mennyiségének).
- Szódabikarbóna használata esetén kell, hogy legyen a receptben valamilyen sav, mivel a szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely bármilyen savas tartalommal, például ecettel, frissen facsart citromlével, mézzel (ez csak példa, a méz nem diétás!), tejföllel vagy joghurttal reakcióba lépve széndioxid-buborékokat hoz létre.
- Természetesen mindig azt a savas anyagot használd a szódabikarbóna mellé, ami illik a recepthez (a citromlé, almaecet szinte mindenbe belepasszol, de ha ír tejet a recept, már nyert ügyed van, mert egy részét helyettesítheted tejföllel, joghurttal).
- Amikor azonban a tésztánkban nincs valamilyen savas összetevő, használj sütőport, mert savval történő kiegyensúlyozás hiányában rossz, fémes ízű lesz a süteményünk, ami tönkreteheti az egész belefektetett munkánkat.
- Általában az így, szódabikarbónával helyettesített sütőpor nem 100 %-ig úgy viselkedik, mintha sütőporral készülne a sütemény, ezért amikor összekevered a hozzávalókat, akkor ne nagyon tárold a tésztát, hanem süsd meg azonnal!
Szódabikarbónával készült diétás receptek:
Szódabikarbónás teljes kiőrlésű zsemle recept
Diétás túró rudi torta liszt nélkül
Zablepény recept diétás reggelire
Szódabikarbóna adagolása
A szódabikarbóna használatakor általánosan elmondható, hogy 25 dkg liszt kb. 1 dkg szódabikarbónát igényel a megfelelő térfogat növekedéshez. Ha nem növeli a térfogatát megfelelően a tésztánknak, akkor a sav mennyiségét növeljük, és ne a szódabikarbónáét!
Összességében véve elmondható, hogy a szódabikarbóna használata sütőpor helyett nem bonyolult, de a siker érdekében figyelni kell arra, hogy mindig legyen a tésztában valamilyen savtartalmú anyag, ami segíti a légbuborékok képződését!
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
A bejegyzést összeállította:
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi gyógykezelést és a dietetikus tanácsait!
Készítsd el diétás receptjeimet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!