Zablepény recept, amit nevezhetünk zabpelyhes omlettnek, zabos lepénynek is. Bárhogy is nevezzük, ez egy nagyon egyszerű, laktató, meleg diétás reggeli, ami szinte mindenkinek ízlik!
A zabpelyhes reggelikről először mindenkinek a zabkása jut eszünkbe, de nem mindenki szereti ám édessel indítani a napot! Egy idő után viszont unalmassá válik, ha a sós reggeliket szereted és minden reggel szendviccsel és tükörtojással indítod a napot!
Szóval ha valami változatosságra vágysz, készítsd el ezt a zablepény receptet! 10 perc az egész és nem fogsz csalódni benne!
Zablepény recept
Hozzávalók a zablepényhez:
- 5 dkg zabpehely (lisztérzékenyeknek gluténmentes zabpehely)
- 2 tojás
- 0,5 dl víz
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- fél kávéskanál himalája só
- 1 evőkanálnyi kókuszolaj a sütéshez
- töltelékként sonka, sajt (tejérzékenyeknek növényi sajt vagy el is hagyható)!, zöldségek (ízlés szerint más is lehet pl. tonhal konzerv)
Zablepény elkészítése:
- A zabpelyhet, a sót és a szódabikarbónát tányérba tesszük.
- Felütjük a tojásokat és felverjük a fél deci vízzel, majd ráöntjük a zabpehelyre és jól összekeverjük.
3. Egy serpenyőben megolvasztunk és felforrósítunk egy evőkanálnyi kókuszzsírt és ráöntjük a zabos masszát, majd egy kanállal egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben.
4. 3-4 percig közepes lángon sütjük (addig, amíg egy késsel alá tudunk nyúlni és már nem reped el a közepe).
majd egy határozott mozdulattal átfordítjuk (pont úgy, mint egy palacsintát, csak ez vastagabb tészta).
5. Amíg sül a zablepény másik oldala, az egyik felére elkezdjük rápakolni a tölteléket: alulra a sajtszeleteket, hogy a melegtől meg tudjon olvadni. Arra a sonkát és a zöldségeket:
6. Majd a töltelék nélküli részt ráhajtjuk a töltelékes felére:
7. A palacsintás késsel vagy lapátkanállal alányúlunk és kiemeljük arra a tányérra, amelyikről enni fogjuk!
Reya Tippje: Nem szükséges hozzá kenyér vagy más péksütemény, mert a zablepényben lévő zab kellő mennyiségű szénhidrát ahhoz, hogy 3-4 órán keresztül ne éhezz meg!
Kalória és szénhidráttartalma:
A teljes adag
- 412 kcal
- 35 g szénhidrátot
- 21 g fehérjét és
- 22,5 g zsírt tartalmaz.
100 g zablepény
- 179 kcal
- 15 g szénhidrátot
- 9 g fehérjét és
- 9,8 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Akik már elkészítették ezt a diétás reggeli receptet:



2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!