Szénhidrátcsökkentett tészta teszt: ez a legfinomabb diétás tészta

Print Friendly, PDF & Email

Szénhidrátcsökkentett tészta tesztet tartottam a minap, hogy megkönnyítsem Számodra a választást a hatalmas kínálatból!

Kiválasztottam a három legnépszerűbb diétás tészta márkát: Dia Wellness tésztát, Diabestar tésztát (-50 % CH) és Rédei szénhidrátcsökkentett tésztát (-50 % CH) választottam ki

A teszt során arra voltam kíváncsi, hogy melyik az a diétás tészta márka a három közül, amelyik színre, ízre és állagra is a legjobban hasonlít a hagyományos tésztákhoz és ezzel együtt az összetétele, a kalória és szénhidráttartalma is megfelel a szénhidrát diéta és lehetőleg a tiszta étkezés alapelveinek is.

(Megjegyzem, hogy a terméktesztet egyetlen gyártó sem támogatta, a véleményem objektív, gasztrobloggerként és egyszerű fogyasztóként az egyéni tapasztalataimon alapul.)

A tesztelés menete: a csomagoláson szereplő leírás pontos betartásával mindegyik márkájú tésztából megfőztem 5-5 dekát.

Mindegyiket megkóstoltam és egy 3 pontos skálán osztályoztam őket (1 pont: leggyengébb, 2 pont közepes, 3 pont: legjobb) szín, íz, állag, összetétel és tápérték szempontjából.

Szénhidrátcsökkentett tészta főzése

1. Először Dia Wellness szénhidrátcsökkentett tésztát főztem ki:

A zacskón szereplő leírás szerint 5 dkg tésztához ötszörös mennyiségű vizet (2,5 dl) forraltam, majd miután a nyers tésztát a sós, forrásban lévő vízbe öntöttem, stopperrel kimérve az időt, újraforrástól számítva 2 percig főztem. Ez után fedővel lefedtem, a tűzhelyről levettem és az előírásnak megfelelően további 10 percig duzzasztottam, majd leszűrtem.

2. Diabestar szénhidrátcsökkentett tészta főzése:

Szintén a zacskón szereplő leírás szerint 5 dkg tésztához tízszeres mennyiségű vizet (0,5 liter) forraltam, majd miután a nyers tésztát a sós, forrásban lévő vízbe öntöttem, stopperrel kimérve az időt, újraforrástól számítva 14 percig főztem. Ez után duzzasztás nélkül leszűrtem.

3. Rédei szénhidrátcsökkentett tészta főzése:

A Diabestar tésztához hasonlóan a zacskón szereplő leírás szerint 5 dkg tésztához tízszeres mennyiségű vizet (0,5 liter) forraltam, majd miután a nyers tésztát a sós, forrásban lévő vízbe öntöttem, stopperrel kimérve az időt, újraforrástól számítva 14 percig főztem. Ez után duzzasztás nélkül leszűrtem.

Szénhidrátcsökkentett tészta teszt

A szénhidrátcsökkentett tésztákkal kapcsolatos tapasztalatok:

Az elkészített szénhidrátcsökkentett tészták színe:

  • A hagyományos tésztákhoz a kifőtt Dia Wellness tészta színe áll a legközelebb, kellemes, halvány sárga színe nagyon gusztusos, gyakorlatilag összetéveszthető a hagyományos, hizlaló tésztákkal.
  • A Rédei és a Diabestar tészták színe egyforma, valamivel sötétebb, tompább, egy kissé szürkébe hajló, de még gusztusos színükkel véleményem szerint csak egy hajszállal maradtak le a Dia Wellness tészta mögött.

Pontozás a szín alapján:

  • Dia Wellness tészta: 3 pont
  • Diabestar tészta: 2 pont
  • Rédei tészta: 2 pont

Az elkészített szénhidrátcsökkentett tészták íze, állaga:

  • Mindhárom tészta kellemes ízű, mellékíz nélküli, így semmilyen negatívumot nem tudok írni róluk. Kaptak is az ízükre 3-3-3 pontot!
  • Állagra azt kell, hogy mondjam, a Dia Wellness tészta hajaz legjobban a hagyományosra, selymes, finom, egyáltalán nem rágós.
  • Állag szempontjából a Rédei tészta került a második helyre, mert valamivel rágósabb, mint a Dia Wellness, de még abszolút ehető.
  • A Diabestar  lett állag szempontjából a bronzérmes. Ez a diétás tészta igazán al dente 😉 , de nem élvezhetetlen!
  • A három közül sem főzés közben, sem leszűrve nem ragadt össze egyik sem.

Pontozás íz és állag alapján:

  • Dia Wellness tészta: 3+3 pont = 6 pont
  • Rédei tészta: 3+2 pont =5 pont
  • Diabestar tészta: 3+1 pont = 4 pont

Szénhidrátcsökkentett tészták összetétele:

Dia Wellness tészta összetétele:

  • TL50 liszt, lisztkoncentrátum (búza- és kukoricarost, búzafehérje, növényi zsír, teljes kiőrlésű búzaliszt, szójafehérje, enzimek, térfogatnövelőszer: Na-bikarbonát, Na-pirofoszfát, sűrítőanyag: nátrium-karboximetil-cellulóz), tojás, víz

Diabestar tészta összetétele:

  • búzaliszt, vitális glutén, zabrost

Rédei tészta összetétele: 

  • búzaliszt, vitális glutén, zabrost, ivóvíz
  • Ami elsőre szembetűnik, hogy mindegyik tészta fehér lisztből (búzalisztből) készült, ez egy mínusz pont mindegyik gyártónak. A Dia Wellness tésztához kis mennyiségben azért teljes kiőrlésű lisztet is használtak, ezt írjuk a javukra!
  • A szénhidráttartalmat mindhárom esetben plusz fehérjével és rostokkal csökkentették. A Dia Wellness tészta esetében sajnos ezekhez a fehérjékhez és rostokhoz adtak némi térfogatnövelőt és sűrítőanyagot is, ami szintén levon az értékéből egy pontot.
  • A Diabestar és a Rédei tészta esetében pozitívum, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak és tojásmentesek. Mivel a tojásmentesség a szénhidrát diétában nem szempont, az adalékanyag mentesség meg manapság elvárható, ezért ezekért plusz pontot tőlem nem kaptak.

Pontozás összetétel alapján:

  • Dia Wellness tészta: 1 pont
  • Rédei tészta: 2 pont
  • Diabestar tészta: 2 pont

Szénhidrátcsökkentett tészták átlagos tápértéke 100 grammban (a csomagoláson feltüntetett adatok alapján):

Kalóriatartalom:

  • Rédei tészta: 333 kcal/100 g (2 pont)
  • Diabestar tészta: 333 kcal/100 g (2 pont)
  • Dia Wellness tészta: 241 kcal/100 g (3 pont)

Kalóriában (az azonos összetétel miatt) a Rédei és a Diabestar azonos. A Dia Wellness tészta kevesebb kalóriát tartalmaz. Ez pozitív.

Szénhidráttartalom (ebből cukor):

  • Rédei tészta: 36,7 g (2,29 g) (2 pont)
  • Diabestar tészta: 36,7 g (2,29 g) (2 pont)
  • Dia Wellness tészta: 33,9 g (3 pont)

A Rédei és a Diabestar tészták szénhidráttartalma azonos. A Dia Wellness tészta egy hajszálnyival kevesebb szénhidrátot tartalmaz, ami szintén a javára billenti a mérleget.

Fehérjetartalom:

  • Rédei tészta: 30,2 g/100 g (3 pont)
  • Diabestar tészta: 30,2 g/100 g (3 pont)
  • Dia Wellness tészta: 15,2 g/100 g (2 pont)

A Rédei tészta és a Diabestar tészta fehérjetartalma azonos, a Dia Wellness tésztáénak duplája.

Rosttartalom:

  • Rédei tészta: 21,7 g /100 g (2 pont)
  • Diabestar tészta: 21,7 g/100 g (2 pont)
  • Dia Wellness tészta: 33 g/100 g (3 pont)

A Rédei és a Diabestar tészta rosttartalma megegyezik. A Dia Wellness tészta rosttartalma magasabb, emiatt laktatóbb is, ami nagyon fontos a diétás ételeknél (nem leszünk egy óra múlva éhesek tőle).

Zsírtartalom (ebből telített):

  • Rédei tészta: 2,45 g (0,47 g) (3 pont)
  • Diabestar tészta: 2,45 g (0,47 g) (3 pont)
  • Dia Wellness tészta: 5,0 g/100 g (2 pont)

A Rédei és a Diabestar tészta zsírtartalma megegyezik. A Dia Wellness tészta zsírtartalma kétszerese a Diabestarnak és a Rédeinek. (Ezzel jár az alacsony szénhidráttartalom.)

Összpontozás tápérték alapján:

  • Dia Wellness tészta: 13 pont
  • Diabestar tészta: 12 pont
  • Rédei tészta: 12 pont

Szénhidrátcsökkentett tészta teszt

A szénhidrátcsökkentett tészta tesztelés végeredménye

  • Összességében mindhárom szénhidrátcsökkentett tészta egyszerűen, könnyen elkészíthető, szénhidrát diétába illeszthető.
  • Sem a főzés során, sem a tálalásnál nem ragadtak össze.
  • Mindhárom finom, jó állagú diétás tészta, de a legjobban a Dia Wellness Tészta emlékeztet a hagyományos tészta állagára, színére, ízére.
  • A tápértékek esetében nincsenek nagy különbségek, de hajszálnyival a Dia Wellness márkájú tésztáé a kedvezőbb.

Dia Wellness tészta beszerezhető ITT >>> Dia Wellness termékek rendelése

A pontozás végeredménye:

1. helyezett: Dia Wellness tészta: 23 pont

2. helyezett: Rédei tészta: 21 pont

3. helyezett: Diabestar tészta: 20 pont

Dia Wellness Tészta ára: 250 g 675 Ft (2700 Ft/kg)

Rédei Szénhidrátcsökkentett Tészta ára: 250 g 417 Ft (1668 Ft/kg)

Diabestar Tészta ára: 200 g 377 Ft (1885 Ft/kg)

(Az árak 2017. márciusi átlag adatok)

A teszt során szerzett tapasztalataimból azt a következtetést vontam le, hogy a jelenleg kapható és népszerű szénhidrátcsökkentett tészták között jelentős minőségi vagy tápértékbeli különbség nincs.

Hogyan számoljuk ki a főtt tészta szénhidráttartalmát?

Diétás Tészta Receptek a Blogon >>> Diétás Tészta Receptek

Diétás Tésztaszósz Receptek

Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó, gasztroblogger

A bejegyzésben szereplő adatok, információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!

A cikkben bemutatott tésztamárkák fogyasztása gluténérzékenyeknek szigorúan tilos!  

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

 

Vélemény, hozzászólás?