Szénhidrátcsökkentett tészta tesztet tartottam a minap, hogy megkönnyítsem Számodra a választást a hatalmas kínálatból!
Kiválasztottam a három legnépszerűbb diétás tészta márkát: Dia Wellness tésztát, Diabestar tésztát (-50 % CH) és Rédei szénhidrátcsökkentett tésztát (-50 % CH) választottam ki
A teszt során arra voltam kíváncsi, hogy melyik az a diétás tészta márka a három közül, amelyik színre, ízre és állagra is a legjobban hasonlít a hagyományos tésztákhoz és ezzel együtt az összetétele, a kalória és szénhidráttartalma is megfelel a szénhidrát diéta és lehetőleg a tiszta étkezés alapelveinek is.
(Megjegyzem, hogy a terméktesztet egyetlen gyártó sem támogatta, a véleményem objektív, gasztrobloggerként és egyszerű fogyasztóként az egyéni tapasztalataimon alapul.)
A tesztelés menete: a csomagoláson szereplő leírás pontos betartásával mindegyik márkájú tésztából megfőztem 5-5 dekát.
Mindegyiket megkóstoltam és egy 3 pontos skálán osztályoztam őket (1 pont: leggyengébb, 2 pont közepes, 3 pont: legjobb) szín, íz, állag, összetétel és tápérték szempontjából.
Szénhidrátcsökkentett tészta főzése
1. Először Dia Wellness szénhidrátcsökkentett tésztát főztem ki:
A zacskón szereplő leírás szerint 5 dkg tésztához ötszörös mennyiségű vizet (2,5 dl) forraltam, majd miután a nyers tésztát a sós, forrásban lévő vízbe öntöttem, stopperrel kimérve az időt, újraforrástól számítva 2 percig főztem. Ez után fedővel lefedtem, a tűzhelyről levettem és az előírásnak megfelelően további 10 percig duzzasztottam, majd leszűrtem.
2. Diabestar szénhidrátcsökkentett tészta főzése:
Szintén a zacskón szereplő leírás szerint 5 dkg tésztához tízszeres mennyiségű vizet (0,5 liter) forraltam, majd miután a nyers tésztát a sós, forrásban lévő vízbe öntöttem, stopperrel kimérve az időt, újraforrástól számítva 14 percig főztem. Ez után duzzasztás nélkül leszűrtem.
3. Rédei szénhidrátcsökkentett tészta főzése:
A Diabestar tésztához hasonlóan a zacskón szereplő leírás szerint 5 dkg tésztához tízszeres mennyiségű vizet (0,5 liter) forraltam, majd miután a nyers tésztát a sós, forrásban lévő vízbe öntöttem, stopperrel kimérve az időt, újraforrástól számítva 14 percig főztem. Ez után duzzasztás nélkül leszűrtem.
A szénhidrátcsökkentett tésztákkal kapcsolatos tapasztalatok:
Az elkészített szénhidrátcsökkentett tészták színe:
- A hagyományos tésztákhoz a kifőtt Dia Wellness tészta színe áll a legközelebb, kellemes, halvány sárga színe nagyon gusztusos, gyakorlatilag összetéveszthető a hagyományos, hizlaló tésztákkal.
- A Rédei és a Diabestar tészták színe egyforma, valamivel sötétebb, tompább, egy kissé szürkébe hajló, de még gusztusos színükkel véleményem szerint csak egy hajszállal maradtak le a Dia Wellness tészta mögött.
Pontozás a szín alapján:
- Dia Wellness tészta: 3 pont
- Diabestar tészta: 2 pont
- Rédei tészta: 2 pont
Az elkészített szénhidrátcsökkentett tészták íze, állaga:
- Mindhárom tészta kellemes ízű, mellékíz nélküli, így semmilyen negatívumot nem tudok írni róluk. Kaptak is az ízükre 3-3-3 pontot!
- Állagra azt kell, hogy mondjam, a Dia Wellness tészta hajaz legjobban a hagyományosra, selymes, finom, egyáltalán nem rágós.
- Állag szempontjából a Rédei tészta került a második helyre, mert valamivel rágósabb, mint a Dia Wellness, de még abszolút ehető.
- A Diabestar lett állag szempontjából a bronzérmes. Ez a diétás tészta igazán al dente 😉 , de nem élvezhetetlen!
- A három közül sem főzés közben, sem leszűrve nem ragadt össze egyik sem.
Pontozás íz és állag alapján:
- Dia Wellness tészta: 3+3 pont = 6 pont
- Rédei tészta: 3+2 pont =5 pont
- Diabestar tészta: 3+1 pont = 4 pont
Szénhidrátcsökkentett tészták összetétele:
Dia Wellness tészta összetétele:
- TL50 liszt, lisztkoncentrátum (búza- és kukoricarost, búzafehérje, növényi zsír, teljes kiőrlésű búzaliszt, szójafehérje, enzimek, térfogatnövelőszer: Na-bikarbonát, Na-pirofoszfát, sűrítőanyag: nátrium-karboximetil-cellulóz), tojás, víz
Diabestar tészta összetétele:
- búzaliszt, vitális glutén, zabrost
Rédei tészta összetétele:
- búzaliszt, vitális glutén, zabrost, ivóvíz
- Ami elsőre szembetűnik, hogy mindegyik tészta fehér lisztből (búzalisztből) készült, ez egy mínusz pont mindegyik gyártónak. A Dia Wellness tésztához kis mennyiségben azért teljes kiőrlésű lisztet is használtak, ezt írjuk a javukra!
- A szénhidráttartalmat mindhárom esetben plusz fehérjével és rostokkal csökkentették. A Dia Wellness tészta esetében sajnos ezekhez a fehérjékhez és rostokhoz adtak némi térfogatnövelőt és sűrítőanyagot is, ami szintén levon az értékéből egy pontot.
- A Diabestar és a Rédei tészta esetében pozitívum, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak és tojásmentesek. Mivel a tojásmentesség a szénhidrát diétában nem szempont, az adalékanyag mentesség meg manapság elvárható, ezért ezekért plusz pontot tőlem nem kaptak.
Pontozás összetétel alapján:
- Dia Wellness tészta: 1 pont
- Rédei tészta: 2 pont
- Diabestar tészta: 2 pont
Szénhidrátcsökkentett tészták átlagos tápértéke 100 grammban (a csomagoláson feltüntetett adatok alapján):
Kalóriatartalom:
- Rédei tészta: 333 kcal/100 g (2 pont)
- Diabestar tészta: 333 kcal/100 g (2 pont)
- Dia Wellness tészta: 241 kcal/100 g (3 pont)
Kalóriában (az azonos összetétel miatt) a Rédei és a Diabestar azonos. A Dia Wellness tészta kevesebb kalóriát tartalmaz. Ez pozitív.
Szénhidráttartalom (ebből cukor):
- Rédei tészta: 36,7 g (2,29 g) (2 pont)
- Diabestar tészta: 36,7 g (2,29 g) (2 pont)
- Dia Wellness tészta: 33,9 g (3 pont)
A Rédei és a Diabestar tészták szénhidráttartalma azonos. A Dia Wellness tészta egy hajszálnyival kevesebb szénhidrátot tartalmaz, ami szintén a javára billenti a mérleget.
Fehérjetartalom:
- Rédei tészta: 30,2 g/100 g (3 pont)
- Diabestar tészta: 30,2 g/100 g (3 pont)
- Dia Wellness tészta: 15,2 g/100 g (2 pont)
A Rédei tészta és a Diabestar tészta fehérjetartalma azonos, a Dia Wellness tésztáénak duplája.
Rosttartalom:
- Rédei tészta: 21,7 g /100 g (2 pont)
- Diabestar tészta: 21,7 g/100 g (2 pont)
- Dia Wellness tészta: 33 g/100 g (3 pont)
A Rédei és a Diabestar tészta rosttartalma megegyezik. A Dia Wellness tészta rosttartalma magasabb, emiatt laktatóbb is, ami nagyon fontos a diétás ételeknél (nem leszünk egy óra múlva éhesek tőle).
Zsírtartalom (ebből telített):
- Rédei tészta: 2,45 g (0,47 g) (3 pont)
- Diabestar tészta: 2,45 g (0,47 g) (3 pont)
- Dia Wellness tészta: 5,0 g/100 g (2 pont)
A Rédei és a Diabestar tészta zsírtartalma megegyezik. A Dia Wellness tészta zsírtartalma kétszerese a Diabestarnak és a Rédeinek. (Ezzel jár az alacsony szénhidráttartalom.)
Összpontozás tápérték alapján:
- Dia Wellness tészta: 13 pont
- Diabestar tészta: 12 pont
- Rédei tészta: 12 pont
A szénhidrátcsökkentett tészta tesztelés végeredménye
- Összességében mindhárom szénhidrátcsökkentett tészta egyszerűen, könnyen elkészíthető, szénhidrát diétába illeszthető.
- Sem a főzés során, sem a tálalásnál nem ragadtak össze.
- Mindhárom finom, jó állagú diétás tészta, de a legjobban a Dia Wellness Tészta emlékeztet a hagyományos tészta állagára, színére, ízére.
- A tápértékek esetében nincsenek nagy különbségek, de hajszálnyival a Dia Wellness márkájú tésztáé a kedvezőbb.
Dia Wellness tészta beszerezhető ITT >>> Dia Wellness termékek rendelése
A pontozás végeredménye:
1. helyezett: Dia Wellness tészta: 23 pont
2. helyezett: Rédei tészta: 21 pont
3. helyezett: Diabestar tészta: 20 pont
Dia Wellness Tészta ára: 250 g 675 Ft (2700 Ft/kg)
Rédei Szénhidrátcsökkentett Tészta ára: 250 g 417 Ft (1668 Ft/kg)
Diabestar Tészta ára: 200 g 377 Ft (1885 Ft/kg)
(Az árak 2017. márciusi átlag adatok)
A teszt során szerzett tapasztalataimból azt a következtetést vontam le, hogy a jelenleg kapható és népszerű szénhidrátcsökkentett tészták között jelentős minőségi vagy tápértékbeli különbség nincs.
Hogyan számoljuk ki a főtt tészta szénhidráttartalmát?
Diétás Tészta Receptek a Blogon >>> Diétás Tészta Receptek
Diétás Tésztaszósz Receptek
Még több hasznos életmódtippet találsz ITT >>> Diéta Tippek
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger
A bejegyzésben szereplő adatok, információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi gyógykezelést és a szakképzett dietetikus tanácsait!
A cikkben bemutatott tésztamárkák fogyasztása gluténérzékenyeknek szigorúan tilos!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!