Napi zsírbevitel , kalóriaszámlálás, szénhidrátszámolás…
Mindenki hallott már róluk, na de kinek van kedve, ideje méregetni az elfogyasztandó ételeket, és különben is, mindenki tudja, hogy mik a zsíros ételek, amiket egy fogyókúra alatt nem ajánlott fogyasztani… Vagy mégsem?
Ha szóba kerül a zsírszegény diéta, mindenki tudja, miről van szó: mostantól nincs bő olajban sütés, nincs szalonna, kolbász, tepertő és zsíros kenyér.
Aztán egyszer csak kiderül, hogy hiába vontad meg magadtól ezeket a finomságokat (persze a cukor és a fehér lisztes dolgok mellett), mégse fogysz.
Az egészséges életmód alapjai
Az első elkeseredés után érdemes kiszámolni, hogy az álomsúlyodhoz és a napi aktivitásodhoz képest mennyi a napi ajánlott zsírbevitel grammban, és érdemes pár napon/héten át összeírni, hogy mit és mennyit eszel meg egy nap?
(Ezt vezetheted egy füzetben vagy egy kalóriaszámláló applikációban is.)
Nos, ilyenkor szokott jönni a meglepetés, hogy a „zsírszegény diéta” ellenére minden nap jelentősen túlléped a számodra ajánlott napi zsírbeviteledet, így esélytelen, hogy kalóriadeficitbe kerülj és tartósan lefogyj.
Na, de mivel? Hiszen úgy tűnik, hogy nem is eszel zsíros dolgokat (meg a zsír amúgy se hizlal egyesek szerint).
Íme néhány példa, amivel túlzásba viheted a napi zsírbevitelt:
- szalámi,
- kolbász,
- felvágottak,
- virsli,
- olajos tonhalkonzerv,
- bőrrel együtt sült csirkecomb, csirkeszárny
- majonéz (light is),
- sajtok
- tejföl,
- tejszín,
- mascarpone,
- avokádó,
- olívabogyó,
- olajos magvak,
- kókuszreszelék,
- csokoládé (a cukormentes is és az étcsokoládé is!)
- mogyoróvaj,
- cukormentes mogyorókrém.
Néhány, a napi zsírbevitelt „megdobó” élelmiszerről részletesebben:
1. Olajos magvak
Az olajos magvaknak a nevében is benne van, hogy olajosak, így hát amellett, hogy egészségesek, érdemes mértéket tartani belőlük.
Nem a zsemlére szórt szezámmagból vagy szokott lenni általában a zsírkeret túllépése, hanem az elnassolt mogyoró, mandula, kesudió, szotyi, tökmag, mákos vagy diós sütik…stb. a ludasok inkább.
Olajos magvak zsírtartalma (natúr, nem sózott, nem csokis, cukormáz és minden egyéb nélkül /100 g):
- szezámmag: 9 g
- kesudió: 42 g
- lenmag: 42 g
- földimogyoró:47 g
- napraforgómag: 48 g
- tökmag: 51 g
- mandula: 52 g
- pisztácia: 54 g
- törökmogyoró: 64 g
- dió: 65 g
- mák: 38 g
2. Sajtok zsírtartalma
A sajtok magas fehérjetartalmuk miatt jól beilleszthetők az életmódváltók étrendjébe, azonban a zsírtartalmuk nem elhanyagolható, ezért mértéktelen fogyasztása nem ajánlatos.
A dietetikusok szerint a 25 g/100 g alatti zsírtartalmú sajtok tekinthetők sovány (zsírszegény) sajtoknak:
- Gouda sajt zsírtartalma: 17 g
- Cottage cheese zsírtartalma:20 g, light változaté CSAK 2 g!!!!
- Camping (tömlős) sajt zsírtartalma: 20 g
- Pálpusztai sajt zsírtartalma: 21 g
- Mozzarella zsírtartalma 22 g, light változat CSAK 10 g!!!
- Mackó sajt / maci sajt (kocka sajt): 25 g
- Trappista sajt zsírtartalma 45 g /100 g, light változat CSAK 10 g!!!.
A sajtkrémekre általában jellemző, hogy minél kenhetőbbek, annál zsírosabbak, de meglepő módon ennek a cikknek az összeállításakor több olyan ömlesztett sajtkrémről is olvastam, amik light felirattal rendelkeznek és bőven 25 g alatt van a 100 grammra eső zsírtartalma, emiatt – mértékkel fogyasztva – jól beilleszthetők a zsírszegény diétába.
3. Hentesáruk:
Azt hiszem, ezt nem is kell ragozni.
A virsliről és a párizsiról mindig is keringtek városi legendák, hogy mi mindent darálnak bele, de egy biztos: zsírt azt dögivel!
Mesélek egy saját példát:
Amikor elkezdtem a makróimat (az általam elfogyasztott ételek tápanyagtartalmát) vezetni, akkor vettem észre, hogy pl. reggelire 3 db virsli simán elviszi az amúgy nekem az átlagnál valamivel magasabban megállapított napi zsírszükségletem (53 g) nagy részét (39 g zsír van a kedvenc sertésvirslimben, ha 3 db-ot eszek belőle – ez nálam egy adag).
És akkor még nem is ettem hozzá diétás kenyeret vagy light majonézt, ráadásul én a mikróban ráolvasztott sajttal szeretem a virslit… Nos, egy ilyen reggeli után ha kereten belül akarok maradni, akkor igencsak nehéz dolgom van…. 🙂
Emiatt például virslit már nem is eszek, ha fogyni akarok, bármennyire is szeretem.
Lássuk, miben mennyi zsír van (100 grammban):
- füstölt kolbász (25 g zsír) ,
- virsli (sertés virsli 26 g, de van alacsonyabb zsírtartalmú is,márkától függően, az 16-18 g/100 g. Baromfivirsli csak 13 g, de az nem olyan finom, mint a sertés – szerintem 😉 ),
- párizsi (18 g zsír),
- bacon (sült bacon 43 g – engem meglepett, azt hittem, hogy a sültben kevesebb zsír van, de nem 🙁 , nyers füstölt-főtt bacon 24 g),
- szalámifélék (paprikás szalámi 42 g, téliszalámi 47 g, csemege szalámi 47 g)
4. Majonéz
- Majonéz zsírtartalma: 68 g
- Light majonéz: 25-30 g között változó, de ez sem kevés.
- A házi majonéz sem jobb zsírtartalom szempontjából, hiszen a hagyományos recept szerint (ahogy én anno szakács gyakorlaton tanultam) 1 tojássárgájához 1 ek. mustár és 3 dl olaj szükséges… és ebből azért nem lesz olyan sok… (A házi majonéz max. amiatt jobb választás, mert cukormentes és nincs benne semmilyen adalékanyag.)
Szóval érdemes csínján bánni a majonézzel, ha kordában szeretnéd tartani a napi zsírbeviteledet és fogyni szeretnél.
Kerülendő nemcsak a virslihez, köretekhez evett majonéz, hanem a majonézes saláták is.
5. Tejföl
20 %-os tejföl (20 g) helyett natúr görög joghurt (10 g), vagy 12 %-os tejföl (12 g), haladóknak zsírszegény natúr joghurt (0,1-3,5 %-ig) vagy skyr a napi zsírbevitel korlátozása érdekében.
6. Tejszínes ételek, édességek
Tény, hogy egy cukormentes tejszínhabos süti sokkal alakbarátabb, mint a cukorral készült, de legyél tisztában azzal, hogy a tejszínes ételek nem segítik a fogyókúrádat és túlzásba viheted vele a napi zsírbeviteledet!
Ugyanígy számolni kell azzal, hogy az ebédre elfogyasztott tejszínes szószos tészta pl. egy carbonara spagetti (sokszor jól megpakolva sajttal) már nem a diétás kategória sajnos, készüljön bármilyen teljes kiőrlésű vagy szénhidrátcsökkentett tésztával, és ez sajnos akkor is igaz, ha a hagyományos tejszínt növényi tejszínnel próbálod helyettesíteni.
- habtejszín,
- főzőtejszín,
- mandulatejszín
- kókusztejszín
- zabtejszín
- rizstejszín
Ezek tulajdonképpen a kedvenc csemegéink, amik nem zsírnak tűnnek, sokszor nincs is benne a nevükben a zsír vagy az olaj szó, mégis magas zsírtartalmúak. (Egy részük (pl. a magvak, tojás, avokádó, olívabogyó) persze mértékkel fogyasztva egészséges (jó zsírok).)
Lehet, hogy eddig nem vetted komolyan a magas zsírtartalmú ételeket, és csak a szénhidrátra figyeltél, de hidd el, megér egy kis odafigyelést, hogy felpörögjön a fogyásod!
Korábban én sem vettem komolyan ezeket az intelmeket, míg el nem kezdtem vezetni az étkezésemet a Kalóriabázisban.
Igenis, oda kell figyelni a napi zsírbevitelre, nem elég csak a szénhidrátot csökkenteni.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mostantól kezdve nem ehetsz avokádókrémet, diétás tiramisut vagy ne fogyaszthatnál magvakat, tojást vagy bármit a fent felsorolt ételek közül ,hanem azt, hogy kísérd figyelemmel, hogy mennyi zsírosabb ételt eszel, és a nap további étkezéseit úgy alakítsd, hogy a megfelelő tápanyag arányok meglegyenek és lehetőleg egyiket se lépd túl jelentősen
Érdemes előre (pl. előző este) eltervezni a napi étkezésedet és még időben tudsz korrigálni, illetve más ételekkel készülni, ha úgy látod, hogy az elsőre kigondolt ételeiddel túlléped a zsír keretedet.
Zsírszegény Receptek a Blogon >>> Zsírszegény Ételek
Ha nem tudod, mennyi az ajánlott napi zsírbeviteled, hogy mennyi zsíros ételt ajánlott fogyasztanod, ami mellett még fogysz is, a legegyszerűbb, hogy kezdd el vezetni a napi étkezéseidet valamelyik kalóriaszámláló applikációban (pl. Kalóriabázis, Yazio…stb.).
Garantáltan meg fogsz döbbenni azon, hogy milyen jelentéktelen dolgokon csúszhat el egy diéta (ez nálam is így történt)!
Sikeres életmódváltást kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
A cikk összeállításához felhasználtam ezt a cikket is:

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!