Túrós zabpalacsinta , az első számú diétás palacsinta recept, amit minden diétázó legalább egyszer elkészít életében!
Ez az egészséges palacsinta zablisztből készült. A zabliszt rosttartalmának köszönhetően a zabpalacsinta szénhidráttartalma lassan, fokozatosan szívódik fel, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, nagyon laktató és fele annyi palacsintával is jóllaksz belőle, mint amennyit a hagyományosból meg tudtál enni!
A csodát tovább fokozza, hogy nem ám kakaóval vagy (gyors felszívódású) lekvárral, hanem zsírszegény, krém állagú túróval töltöttem meg a palacsintát, aminek köszönhetően a palacsinta fehérjetartalma az egekbe szökött, ez által még laktatóbb lett, de továbbra is cukormentes és fehér liszt mentes a mi diétás túrós palacsintánk.
Mitől olyan jó ez a túrós zabpalacsinta recept?
- nem ragad le,
- nem szakad szét sütés közben,
- szépen feltekerhető,
- laktató,
- nem tartalmaz tejet,
- nem tartalmaz hozzáadott cukrot,
- nem tartalmaz fehér lisztet,
- gluténmentes zablisztből készítve lisztérzékenyek is ehetik!
Túrós Zabpalacsinta recept:
Túrós Zabpalacsinta hozzávalók (10 db átlagos méretű palacsintához):
- 3 db M-es tojás
- 15 gramm Dia Wellness negyedannyi édesítő (a palacsinta tésztába)
- 15 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt ( ITT VESZEM ) vagy házilag finomra őrölt zabpehely
- 0,5 liter víz (sima vagy szódavíz)
- 1 csipet himalája só
- kevés kókuszolaj a serpenyő megkenéséhez (a tésztába nem kell!)
- 25 dkg krém állagú zsírszegény tehéntúró (a töltelékhez)
- 2 ek (3 dkg) Dia Wellness negyedannyi édesítő (a töltelékhez)
Zabpehelyliszt házilag:
A túrós zabpalacsinta elkészítése:
- A tojásokat felütjük és egy tálban lazán felverjük.
- A tojásokhoz adjuk az édesítőt és a himalája sót, majd belekeverjük a zablisztet/darált zabpelyhet.
- A zabpalacsinta tésztát folyamatos kevergetés mellett felöntjük a vízzel és csomómentesre keverjük.
- A palacsinta tésztát 5 percig állni hagyjuk, közben felforrósítjuk a palacsintasütőt.
- A felforrósított palacsintasütőt hajszál vékonyan, szilikonos ecset segítségével megkenjük olvasztott kókuszzsírral – fontos, hogy ne az olajjal együtt forrósítsuk fel a palacsintasütőt, hanem csak akkor kenjük meg a zsiradékkal, ha már forró, egyébként a kókuszolaj hamar megég!).
- Egy palacsintához kicsivel több, mint fél levesszedő kanál palacsintatésztát a kiolajozott palacsintasütőbe adagolunk, majd a hagyományos palacsinta sütésnél megszokott mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk benne.
- Ha a palacsinta egyik oldala megsült (lehet látni, ahogy a szélétől a közepe felé haladva elveszíti a tészta a nyers színét, kb. 2 perc alatt), egy hosszú, lapos kés vagy palacsintás lapát segítségével átfordítjuk a másik oldalára és kb. 2 perc alatt azt is megsütjük.
- Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogy a zabpalacsinta tésztája.
- A kisült palacsintákat megtöltjük az édesítővel összekevert zsírszegény túróval.
- Ötlet: a túróba keverhetsz bogyós gyümölcsöket, pl. áfonyát, málnát, ribizlit…stb.
Tipp: egyszerre csak a receptben szereplő egy adagot keverd be, mert dupla (vagy tripla) adagnál már nagyon besűrűsödik, aztán hígíthatod és végül szakadni fog!
Átlagos tápérték adatok 100 grammban:
- 88 kcal
- 10 g szénhidrát
- 7 g fehérje
- 3 g zsír.
1 db túrós zabpalacsinta tápértéke (ha 10 db egyforma súlyú palacsintát ugyanannyi túrótöltelékkel megtöltünk):
- 96 kcal,
- 11 g szénhidrát,
- 8 g fehérje,
- 3 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több diétás palacsinta receptet találsz ITT >>> Diétás Palacsinta Receptek
Még több diétás palacsinta töltelék ötletért kattints ide >>> Diétás palacsinta töltelékek
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!