Cukormentes túrós zabpalacsinta darált zabpehelyből

Túrós zabpalacsinta , az első számú diétás palacsinta recept, amit minden diétázó legalább egyszer elkészít életében!

Ez az egészséges palacsinta zablisztből készült. A zabliszt rosttartalmának köszönhetően a zabpalacsinta szénhidráttartalma lassan, fokozatosan szívódik fel, így nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, nagyon laktató és fele annyi palacsintával is jóllaksz belőle, mint amennyit a hagyományosból meg tudtál enni!

A csodát tovább fokozza, hogy nem ám kakaóval vagy (gyors felszívódású) lekvárral, hanem zsírszegény, krém állagú túróval töltöttem meg a palacsintát, aminek köszönhetően a palacsinta fehérjetartalma az egekbe szökött, ez által még laktatóbb lett, de továbbra is cukormentes és fehér liszt mentes a mi diétás túrós palacsintánk.

Mitől olyan jó ez a túrós zabpalacsinta recept?

  • nem ragad le,
  • nem szakad szét sütés közben,
  • szépen feltekerhető,
  • laktató,
  • nem tartalmaz tejet,
  • nem tartalmaz hozzáadott cukrot,
  • nem tartalmaz fehér lisztet,
  • gluténmentes zablisztből készítve lisztérzékenyek is ehetik!

Túrós zabpalacsinta készítése darált zabpehelyből

Túrós Zabpalacsinta recept:

Túrós Zabpalacsinta hozzávalók (10 db átlagos méretű palacsintához):

  • 3 db M-es tojás
  • 15 gramm Dia Wellness negyedannyi édesítő (a palacsinta tésztába)
  • 15 dkg zabliszt vagy zabpehelyliszt vagy házilag finomra őrölt zabpehely
  • 0,5 liter víz (sima vagy szódavíz)
  • 1 csipet himalája só
  • kevés kókuszolaj a serpenyő megkenéséhez (a tésztába nem kell!)
  • 25 dkg krém állagú zsírszegény tehéntúró (a töltelékhez)
  • 2 ek (3 dkg) Dia Wellness negyedannyi édesítő (a töltelékhez)

Zabpehelyliszt házilag:

A túrós zabpalacsinta elkészítése:

  1. A tojásokat felütjük és egy tálban lazán felverjük.
  2. A tojásokhoz adjuk az édesítőt és a himalája sót, majd belekeverjük a zablisztet/darált zabpelyhet.
  3. A zabpalacsinta tésztát folyamatos kevergetés mellett felöntjük a vízzel és csomómentesre keverjük.
  4. A palacsinta tésztát 5 percig állni hagyjuk, közben felforrósítjuk a palacsintasütőt.
  5. A felforrósított palacsintasütőt hajszál vékonyan, szilikonos ecset segítségével megkenjük olvasztott kókuszzsírral – fontos, hogy ne az olajjal együtt forrósítsuk fel a palacsintasütőt, hanem csak akkor kenjük meg a zsiradékkal, ha már forró, egyébként a kókuszolaj hamar megég!).
  6. Egy palacsintához kicsivel több, mint fél levesszedő kanál palacsintatésztát a kiolajozott palacsintasütőbe adagolunk, majd a hagyományos palacsinta sütésnél megszokott mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk benne.
  7. Ha a palacsinta egyik oldala megsült (lehet látni, ahogy a szélétől a közepe felé haladva elveszíti a tészta a nyers színét, kb. 2 perc alatt), egy hosszú, lapos kés vagy palacsintás lapát segítségével átfordítjuk a másik oldalára és kb. 2 perc alatt azt is megsütjük.
  8. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg el nem fogy a zabpalacsinta tésztája.
  9. A kisült palacsintákat megtöltjük az édesítővel összekevert zsírszegény túróval.
  10. Ötlet: a túróba keverhetsz bogyós gyümölcsöket, pl. áfonyát, málnát, ribizlit…stb.

Tipp: egyszerre csak a receptben szereplő egy adagot keverd be, mert dupla (vagy tripla) adagnál már nagyon besűrűsödik, aztán hígíthatod és végül szakadni fog! 

Átlagos tápérték adatok 100 grammban:

  • 88 kcal
  • 10 g szénhidrát
  • 7 g fehérje
  • 3 g zsír.

1 db túrós zabpalacsinta tápértéke (ha 10 db egyforma súlyú palacsintát ugyanannyi túrótöltelékkel megtöltünk):

  • 96 kcal,
  • 11 g szénhidrát,
  • 8 g fehérje,
  • 3 g zsír.

Még több diétás palacsinta receptet találsz ITT >>> Diétás Palacsinta Receptek

Még több diétás palacsinta töltelék ötletért kattints ide >>>  Diétás palacsinta töltelékek

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger

 

Vélemény, hozzászólás?