Mi az a skyr joghurt, tippek skyr felhasználásához

Print Friendly, PDF & Email

Skyr joghurt : mi az, és mit keres a diétás receptekben, mire használható, mit lehet vele kiváltani?

A skyr valójában nem is joghurt, hanem egy zsírszegény, fehérjében gazdag natúr izlandi krémsajt, ami külsőre ugyan a sűrű natúr joghurthoz vagy mascarponéhoz hasonlítható, de ízre kissé savanykásabb, tápértékben pedig sokkal értékesebb (magasabb fehérjetartalma és nagyon alacsony kalória, illetve zsírtartalma van).

A skyr felhasználható minden diétás ételben, ahol a zsírtartalmat szeretnénk csökkenteni a hatékonyabb életmódváltás és a kalóriadeficit betartása érdekében.

Alapszabályként elmondható, hogy a recepthez előírt olaj, zsír, vaj, joghurt, margarin..stb. mennyiséget érdemes  ugyanannyi skyrrel helyettesíteni. Az elkészült diétás étel állagán, ízén nem érződik a különbség, de az elkészült étel diétásabb lesz a skyr használatával.

Skyr joghurt használata, skyr receptek

100 gramm skyr átlagos tápértéke (összehasonlításul zárójelben a hasonló termékek tápértéke):

  • 64 kcal (natúr görög joghurt 122 kcal, 10 %-os tejföl 115 kcal, napraforgó olaj 884 kcal, vaj 717 kcal) – a skyr-ben a legkevesebb a kalória!
  • 4 g szénhidrát (natúr görög joghurt 3 g, 10 %-os tejföl 3 g, napraforgó olaj 0 g, vaj 0 g) – nincs jelentős különbség
  • 11 g fehérje (natúr görög joghurt 5 g, 10 %-os tejföl 3 g, napraforgó olaj 0 g, vaj 1 g) – a skyr fehérjetartalma a legmagasabb, és ez nagyon jó!
  • 0 g zsír (natúr görög joghurt 10 g (!), 10 %-os tejföl 10 g (!), napraforgó olaj 100 g, vaj 81 g) – a skyr gyakorlatilag zsírmentes, mégis zsiradékként működik a receptekben!

Ezekből a számokból látszik, hogy a skyr mind kalória, mind szénhidrát, mind zsír és fehérjetartalom szempontjából is kedvezőbb tápértékű, mint a hozzá hasonló ízű, állagú tejtermékek, ezért érdemesebb skyrt használni a diétás sütéshez, főzéshez (habaráshoz pl.).

Skyr joghurt felhasználása

  • minden olyan kevert (pl. diétás muffin, kevert sütik, amerikai palacsinta…stb.) tésztához, amihez a hagyományos receptben olaj, tejföl, joghurt vagy vaj szükséges.
  • diétás kelt tésztákhoz vaj, margarin helyett
  • diétás szendvicskrémekhez, mártogatósokhoz (pl. skyr tzatziki) tejföl, natúr joghurt helyett,
  • diétás tortakrémekhez (mascarpone helyett „skyr torta”)
  • sütés nélküli diétás édességekhez (pl. diétás tiramisuba szintén mascarpone helyett – „skyramisu„).

Kapható már skyrrel dúsított tejital, skyr krémsajt (szendvicskrém), skyr mozzarella, és skyr gyümölcsjoghurt is (azonban a gyümölcsjoghurt sajnos cukrozott, így az nem segíti az életmódváltást).

Természetesen ha valaki laktózérzékeny vagy tejfehérje allergiás, a skyr nem fogyasztható.

Natűr skyr joghurt hol kapható?

Jelenleg (2023.06.hó) tudomásom szerint  az Aldiban és a Sparban .

Skyr felhasználásával készült receptjeimet itt találod >>> Skyr Receptek

Összeállította:

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!

Vélemény, hozzászólás?