Skyr joghurt : mi az, és mit keres a diétás receptekben, mire használható, mit lehet vele kiváltani?
A skyr valójában nem is joghurt, hanem egy zsírszegény, fehérjében gazdag natúr izlandi krémsajt, ami külsőre ugyan a sűrű natúr joghurthoz vagy mascarponéhoz hasonlítható, de ízre kissé savanykásabb, tápértékben pedig sokkal értékesebb (magasabb fehérjetartalma és nagyon alacsony kalória, illetve zsírtartalma van).
A skyr felhasználható minden diétás ételben, ahol a zsírtartalmat szeretnénk csökkenteni a hatékonyabb életmódváltás és a kalóriadeficit betartása érdekében.
Alapszabályként elmondható, hogy a recepthez előírt olaj, zsír, vaj, joghurt, margarin..stb. mennyiséget érdemes ugyanannyi skyrrel helyettesíteni. Az elkészült diétás étel állagán, ízén nem érződik a különbség, de az elkészült étel diétásabb lesz a skyr használatával.
100 gramm skyr átlagos tápértéke (összehasonlításul zárójelben a hasonló termékek tápértéke):
- 64 kcal (natúr görög joghurt 122 kcal, 10 %-os tejföl 115 kcal, napraforgó olaj 884 kcal, vaj 717 kcal) – a skyr-ben a legkevesebb a kalória!
- 4 g szénhidrát (natúr görög joghurt 3 g, 10 %-os tejföl 3 g, napraforgó olaj 0 g, vaj 0 g) – nincs jelentős különbség
- 11 g fehérje (natúr görög joghurt 5 g, 10 %-os tejföl 3 g, napraforgó olaj 0 g, vaj 1 g) – a skyr fehérjetartalma a legmagasabb, és ez nagyon jó!
- 0 g zsír (natúr görög joghurt 10 g (!), 10 %-os tejföl 10 g (!), napraforgó olaj 100 g, vaj 81 g) – a skyr gyakorlatilag zsírmentes, mégis zsiradékként működik a receptekben!
Ezekből a számokból látszik, hogy a skyr mind kalória, mind szénhidrát, mind zsír és fehérjetartalom szempontjából is kedvezőbb tápértékű, mint a hozzá hasonló ízű, állagú tejtermékek, ezért érdemesebb skyrt használni a diétás sütéshez, főzéshez (habaráshoz pl.).
Skyr joghurt felhasználása
- minden olyan kevert (pl. diétás muffin, kevert sütik, amerikai palacsinta…stb.) tésztához, amihez a hagyományos receptben olaj, tejföl, joghurt vagy vaj szükséges.
- diétás kelt tésztákhoz vaj, margarin helyett
- diétás szendvicskrémekhez, mártogatósokhoz (pl. skyr tzatziki) tejföl, natúr joghurt helyett,
- diétás tortakrémekhez (mascarpone helyett „skyr torta”)
- sütés nélküli diétás édességekhez (pl. diétás tiramisuba szintén mascarpone helyett – „skyramisu„).
Kapható már skyrrel dúsított tejital, skyr krémsajt (szendvicskrém), skyr mozzarella, és skyr gyümölcsjoghurt is (azonban a gyümölcsjoghurt sajnos cukrozott, így az nem segíti az életmódváltást).
Természetesen ha valaki laktózérzékeny vagy tejfehérje allergiás, a skyr nem fogyasztható.
Natűr skyr joghurt hol kapható?
Jelenleg (2023.06.hó) tudomásom szerint az Aldiban és a Sparban .
Skyr felhasználásával készült receptjeimet itt találod >>> Skyr Receptek
Összeállította:
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!