Miért jobb a Dia Wellness liszt, mint a sima vagy a teljes kiőrlésű liszt?

Print Friendly, PDF & Email

Gyakran ismételt kérdések rovatunk következik 🙂

„Szia Andi!

Már több receptet kipróbáltam a blogodról, és ha eszembe jut, hogy valami „tradicionális” magyaros finomságot szeretnék diétásabb verzióban csinálni, akkor mindig beírom Google-be, amit készíteni szeretnék, és melléírom, hogy Salátagyár. Eddig nem társítottalak téged a diétás receptekhez, de most már tudom, hogy nagyrészt hozzád fűződnek a reformkajáim sikerei 🙂

Szeretnék kérdezni valamit, ami abszolút nem támadás senki, sem ellened sem a márka ellen, csak mint olyan ember, aki 30 kilót ledobott korábban, foglalkoztat a gondolat. Amit a fogyásról tudok, azt marha egyszerűen úgy tudnám összegezni, hogy több kcalt kell elégetni, mint amennyit beviszünk, és máris kialakul a fogyás. Ezen alapulva miért jobb például egy Dia-wellness liszt, ami közel ugyanannyi kcal (sütőliszt, DW-50), vagy még jóval több is, mint a fehér búzaliszt (zero-6, ch mínusz, de a pizzalisztek konkrétan döbbenet kategória)? ….  miután kicsit némelyik kísérletezésem negatívan sült el …., elég szkeptikus vagyok a többi reformliszttel kapcsolatban. Mit gondolsz erről, amit írtam? Inkább csak vércukorszint menedzselése szempontjából jók ezek a kész keverékek, amik semmivel sem kevesebb kalóriásak, vagy valamit nem tudok, amit tudnom kéne?

Köszönettel: Brigi”

„Szia, nagyon tetszenek a receptjeid! nem értek a kalóriaszámításhoz meg a szénhidrát számolgatáshoz. Megnéztem a DiaWellness termékek összetevőit és ugyanúgy fehérliszt van benne. Nem egészségesebb akkor az olcsóbb tönkölybúza vagy rizsliszt? Köszönöm a válaszodat 🙂 Melinda”

Ez egy kicsit komplexebb dolog, minthogy egy összetevő alapján rásütjük egy lisztre, hogy nem egészséges.

Dia Wellness szénhidrátcsökkentett liszt és a teljes kiőrlésű liszt összehasonlítása

A Dia Wellness lisztek célja, hogy

  • a hagyományoshoz hasonló ízű, állagú kenyeret, piskótát, palacsintát, pogácsát…stb. tudj sütni, de
  • a hagyományos, sima liszteshez képest alacsonyabb szénhidráttartalommal és
  • laktatóbb legyen, hogy például a szokásos reggeli 2 szelet kenyér helyett 1 szelettel is órákra jóllakj,

A szénhidrátcsökkentett lisztből készült ételek ez által segítenek a súlycsökkentésben.

A megszokott íz és állag (pl. puha, levegős kenyér vagy zsemle, mellékíz és a teljes kiőrlésű lisztekre jellemző barna színű bélzet nélkül) eléréséhez szükséges egy bizonyos mennyiségű fehér liszt, ami önmagában valóban egészségtelen, gyors felszívódású szénhidrát, de a Dia Wellness termékekben a hozzá kevert jótékony rostoknak, fehérjéknek és zsiradéknak köszönhetően

  • a felszívódása lelassul, (kedvezőbb lesz a vércukorszintnek, ez által laktatóbbá is válik), valamint
  • a 100 grammra eső szénhidráttartalom is csökken, a kalóriatartalom viszont magasabb, mint a fehér lisztnél.

Az általam a diétás receptekhez használt Dia-Wellness termékek beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE

Ezzel szemben a (barna) rizsliszt is jó megoldás viszont a hátránya, hogy

  • egyrészt magas a szénhidráttartalma (77 g/100 g),
  • a gluténmentessége miatt pedig szinte lehetetlen hagyományos ízű, állagú kenyeret, zsemlét, kelt tésztát készíteni belőle.

A tönkölybúza lisztből szintén

  • csak a teljes kiőrlésű a diétás (62 g CH/100 g – magasabb, mint a Dia Wellness lisztek szénhidráttartala), de
  • önmagában azzal sem olyan egyszerű nyújtott vagy kelt tésztákat készíteni, mivel a magas rosttartalma miatt jobban törik, morzsálódik, nehezebben kel meg és a kész teljes kiőrlésű kenyérnek, pékárunak mindig tömörebb lesz a belseje, mint a hagyományosnak vagy a Dia Wellness liszttel készültnek,
  • ráadásul a teljes kiőrlésű búzalisztből készült ételek színe is sötétebb, mint a hagyományos pékáruké, így ez gondot okozhat, ha ettől idegenkedsz, illetve ha nemcsak magadnak sütsz, főzöl belőle, hanem azt szeretnéd, hogy a Családtagok is ezt egyék.

Diétás receptjeim teljes kiőrlésű lisztből ITT >>> Teljes Kiőrlésű Receptek

Dia Wellness szénhidrátcsökkentett liszt és a teljes kiőrlésű liszt összehasonlítása
Bal oldalon teljes kiőrlésű liszt, jobb oldalon Dia-Wellness Sütőliszt

Ami pedig a Dia Wellness lisztek magasabb kalóriatartalmát illeti, valóban több az energiatartalmuk, de az, hogy egy liszt önmagában magasabb kalóriatartalommal rendelkezik, még nem befolyásolja a fogyást, illetve a kalóriadeficitet, hiszen az egy nap alatt összességében elfogyasztott ételek kalóriatartalma számít, amiben a reggeli szénhidrátcsökkentett kenyérhez vagy uzsonnára elfogyasztott diétás süteményhez elhasznált liszt kalóritartalma elenyésző (legalábbis ha nem egész nap csak szénhidrátcsökkentett kenyéren, palacsintán, sütin élsz, hanem fogyasztasz zöldséget, gyümölcsöt, halat, húst…stb.).

Nem beszélve arról, hogy egy teljes kiőrlésű lisztnek hiába alacsonyabb a kalóriatartalma, ha a sütés- főzésnél tejfölt, olajat, magvakat vagy pl. sajtot adunk hozzá, ami máris semmissé teszi a teljes kiőrlésű liszt előnyét.

Tehát az a fontos, hogy megtaláljuk a diétás receptek elkészítésénél egyensúlyt és úgy hangoljuk össze az egy nap alatt elfogyasztásra kerülő ételek makróit (kalória-, szénhidrát-, fehérje-, zsírtartalom), hogy az beilleszthető legyen a napi keretünkbe.

Ha ennek megvalósítása nehézséget okoz Számodra, összeállítom Neked a Rád szabott életmódváltó étrendedet, a Te feladatod pedig csak annyi lesz, hogy megedd az abban javasolt mennyiségű finom és laktató diétás ételeket! >>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS RÉSZLETEK ITT!

Összességében azt javaslom, hogy a diétás lisztek kiválasztásakor mérlegeld, hogy számodra mik a fontos szempontok (ár, íz, szín, állag, kalória vagy szénhidráttartalom, könnyű kezelhetőség…stb.) és aszerint válassz a diétás lisztek közül.

(Árban nyilván az az olcsóbb, amivel problémásabb dolgozni. Az anyagi lehetőségeit mindenki magának tudja.)

Remélem, hogy tudtam segíteni! 🙂

Üdvözlettel: 

Szaszkó Andi

életmódváltó gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó

 

Vélemény, hozzászólás?