Dubarry csirkemell: egy nagyon finom, laktató diétás ebéd, ami vendégvárónak is tökéletes!
Én is vendégvárónak készítettem egy nagyon kedves, ritkán látott rokonunk látogatott el hozzánk a hétvégén.
A Dubarry csirkemellet először úgy 20 évvel ezelőtt szakács gyakorlaton készítettem először, azóta is nagyon szeretem enni is, készíteni is!
Nem bonyolult az elkészítése és egy kis változatosság a natúr csirkemellhez képest!
Mivel ehhez az ételhez semmilyen különleges, nehezen beszerezhető vagy extra drága hozzávaló nem szükséges, az olcsó diétás ételek közé tartozik.
Dubarry csirkemell recept:
Hozzávalók (9 szelethez):
- 0,5 kg karfiol vagy brokkoli (nálam vegyesen készült) rózsákra szedve
- 70 dkg csirkemell filé
- 5+5+5 dkg kókuszzsír
- himalája só, őrölt bors
- 5 dkg zabpehelyliszt
- 3 dl 1,5 %-os tej
- 10 dkg reszelt light trappista sajt
Elkészítése:
- A karfiolt (vagy brokkolit vagy vegyesen) sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
2. A csirkemell filét kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk és 5 dkg forró kókuszolajon hirtelen megsütjük mindkét oldalát. (Csak annyi ideig süssük, hogy kifehéredjen, nem kell pirítani. Max. 1-1 perc sütés mindkét oldal.)

3. Az elősütött csirkemellet 5 dkg kókuszolajjal kiolajozott tepsibe fektetjük.
4. A közben kihűlt, félpuha karfiolt és brokkolit a csirkemell szeletekre halmozzuk.
5. Elkészítjük a diétás besamel mártást:
6. A kókuszzsíron a zabpehelylisztet megfuttatjuk (nem kell pirítani, csak épp, hogy elveszítse a nyers ízét).
7. Folyamatos kevergetés közben felengedjük a 3 dl tejjel és habverővel kevergetve csomómentesre és olyan sűrűre főzzük, hogy egy kicsit még folyékony legyen, de megálljon majd a karfiol és brokkoli tetején.

8. A forró besamel mártást elosztjuk a karfiolos (brokkolis) csirkemell szeletek tetején.
9. Mindegyik szelet tetejét megszórjuk light trappista sajttal.
10. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, amikor elkezd barnulni a sajt a tetején!)
Diétás köret ötlet a Dubarry csirkemellhez:
Én sült édesburgonyát és hosszú szemű Lestello barna rizst készítettem hozzá, de eheted kuszkusszal, bulgurral és más hasonló diétás köretekkel is attól függően, hogy hány gramm szénhidrát fér bele a diétás ebédedbe!
Kalória és szénhidráttartalma:
100 gramm tartalmaz köret nélkül:
- 146,4 kcal-t,
- 4 g szénhidrátot,
- 12 g fehérjét,
- 9,5 g zsírt.
+1 Tipp: tovább diétásíthatod, ha besamel helyett egyszerűen natúr joghurttal öntöd le és úgy szórod meg sajttal!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!