Diétás besamel mártás rakott ételekhez, csőben sült zöldségekhez, diétás ebédre.
A besamel mártásban kb. az összes hozzávaló hizlaló, egészségtelen.
Ezen javítani csak részben lehet, például a magas szénhidráttartalmú fehér liszt alacsonyabb szénhidráttartalmúra történő cserélésével, illetve a tehéntejből érdemesebb alacsonyabb zsírtartalmút választani, vagy helyettesíteni növényi tejjel.
(A növényi tejek – valójában csak tejhelyettesítők – közül a mandulatejnek és a kókusztejnek alacsonyabb a szénhidráttartalma, mint a tehéntejnek.)
A végeredmény épp olyan finom, krémes, mint a hagyományos hozzávalókkal készült besamel, azonban kevesebb szénhidrátot tartalmaz.
Mihez használhatod ezt a diétás besamel mártást?
- diétás lasagne tetejére,
- diétás muszakához (rakott padlizsánhoz),
- Dubarry csirkemellhez,
- diétás csőben sült ételekhez,
- diétás rakott ételekhez.
Diétás besamel mártás recept
Hozzávalók a diétás besamel mártáshoz:
- 5 dkg kókuszolaj vagy vaj (én kókuszolajjal készítettem)
- 6 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
- 3 dl 1,5 %-os tej (vagy diétától függően növényi tej)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
- A kókuszolajat/vajat felolvasztjuk.
- A szénhidrátcsökkentett lisztet a zsiradékon enyhén megpirítjuk (amíg elveszíti nyers liszt illatát; én bele szoktam szagolni).
- Folyamatos kevergetés mellett (legjobb kézi habverővel keverni) hozzáöntjük a tejet/növényi tejet és mártás sűrűségűre főzzük.
- Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
- Az elkészítendő étel tetejére öntjük.
100 g diétás besamel mártás átlagos tápértéke:
- 188 kcal,
- 9 g szénhidrát (fehér liszttel 14 g lenne),
- 6 g fehérje,
- 15 g zsír.
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó gasztroblogger
(Szponzorált tartalom: A recept elkészítését az M-Gel Hungary Kft. támogatta.)
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!