Diétás marlenka cukormentesen, édesítőszerrel, szénhidrátcsökkentett lisztből.
A klasszikus marlenka összetevői miatt sajnos nem tartozik a legdiétásabb sütemények közé. A fehér liszt, a cukor és a méz felelnek a magas és gyorsan felszívódó szénhidráttartalomért, aminek köszönhetően több szeletet is megeszünk belőle és utána gyorsan megkívánunk még valami szénhidrátot (még több sütit 😉 ) .
Mivel ezek az alapanyagok felelősek nagy részben a hízásért, érdemes diétásabbra cserélni őket, ha ünnepekkor nem szeretnénk lemondani a süteményről.
Ennél a receptnél is ez történt. Fehér liszt helyett rostokban, fehérjékben gazdagabb, de alacsonyabb és lassabban felszívódó szénhidráttartalmú lisztet, cukor helyett kalória és szénhidrátmentes édesítőszert, illetve méz helyett cukorbetegeknek, diétázóknak ajánlott mézhelyettesítőt használtam.
Így a szénhidráttartalma jelentősen csökkent, a *hagyományos recept 39 grammjához képest csak 17 gramm szénhidrátot tartalmaz, és bár a kalóriatartalom is kevesebb lett (360 helyett 320 kcal), a zsírtartalom viszont ugyanannyi.
Ezt érdemes bekalkulálni azoknak, akiknek a napi zsírbevitel kordában tartása is fontos, bár azt gondolom, hogy egy ünnepi alkalommal elfogyasztott 1, max. 2 szelet diétás, cukormentes marlenka nem fogja romba dönteni az eddig elért eredményeket.
Diétás marlenka recept
Diétás marlenka hozzávalók (18*23 cm-es tepsihez, de tortaformában is elkészíthető):
A marlenka tésztájához:
- 500 g Dia Wellness 50 % szénhidrátcsökkentett liszt
- 80 g Dia Wellness Maci Sweet mézhelyettesítő
- 5 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 120 g vaj
- 8 dkg skyr (natúr görög joghurttal helyettesíthető)
- 15 g szódabikarbóna
- 1 tk ecet
- 2 db tojás
A krémhez:
- 400 ml cukormentes sűrített tej
- 3 db tojássárgája
- 2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 30 g Dia Wellness Maci Sweet mézhelyettesítő
- 180 g vaj
A tetejére:
- 5 dkg durvára vágott dió
Az általam a recepthez használt Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagok beszerezhetők ITT >>> DIA WELLNESS TERMÉKEK RENDELÉSE
Diétás marlenka elkészítése
- A tésztához a vajat, a mézhelyettesítőt és a negyedannyi édesítőt összeolvasztjuk.
- Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük, majd hozzáadjuk a mézes keverékhez.
- Folyamatos keverés mellett 10-15 perc alatt karamell színűre főzzük a tészta alapját, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt a marlenka tészta alapja, belekeverjük a tojásokat, a szénhidrátcsökkentett lisztet és a skyr-t, majd egynemű tésztává összegyúrjuk.
- Ha nagyon lágy lenne, tegyük be a hűtőbe addig, amíg kezelhető állagúra keményedik.
- A marlenka tésztát 6 egyforma súlyú részre osztjuk és 2 sütőpapír között a tepsi méretére kinyújtjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük mindegyik lapot és hagyjuk kihűlni.
- Én kettesével sütöttem a tésztalapokat egy gáztepsiben, így fele annyi idő alatt megsültek a tészták.
- A krémhez a tojássárgáját a cukormentes sűrített tejjel simára keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni.
- A vajat az édesítőszerrel habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet, majd apránként a sűrített tejes krém alapot is hozzá adagoljuk és kihabosítjuk.
- A cukormentes marlenka krémet lemérjük, majd 6 egyforma részre osztjuk.
- Mindegyik lapot megkenünk egy adag krémmel és a következő lapot rátesszük, majd a tenyerünkkel enyhén lenyomjuk.
- Az utolsó adag krém az utolsó lap tetejére kerül, amit aztán megszórunk a durvára vágott dióval.
- Szeletelés előtt minimum 24 órát pihentetjük, hogy megpuhuljon, utána szeletelhető.
100 g diétás marlenka átlagos tápértéke:
- 320 kcal (*hagyományosan készítve 360 kcal lenne),
- 17 g szénhidrát (*hagyományosan készítve 39 g CH lenne, az is gyors felszívódású),
- 12 g fehérje (*hagyományosan csak 7 g lenne),
- 21 g zsír.
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél az új évben lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉLETMÓDVÁLTÓ ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Még több diétás karácsonyi recept a Blogon >>>
TOP 10 diétás karácsonyi sütemény gyűjtemény
Ünnepi főétel és süti ötletek a diétás karácsonyi menühöz
Diétás karácsony: így tartsd a súlyodat az ünnepek alatt!
*Az összehasonlítás alapja: Eredeti recept
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!