Diétás hamburger zsemle szénhidrátcsökkentett lisztből, házi hamburger húspogácsával – az az igazi retro fajta! (A férjem szerint „gitáros” hamburger! 😉 )
Hogy mitől gitáros? Annyira tele van minden jóval, hogy evés közben tutira kicsúszik belőle valami, egyenesen a ruhátokra. Na, akkor aztán lehet legitározni a ketchup és egyéb maradványokat a pólóról! 😉

Diétás hamburger zsemle recept
Diétás hamburger zsemle hozzávalói (6 db-hoz):
- 30 dkg kelt tésztákhoz való szénhidrátcsökkentett lisztkeverék (nálam Zellei Tündi márkájú, de helyettesíthető Dia Wellness -50 és Dia Wellness Sütőliszttel is!)
- 10 dkg zsírtalanított szezámmagliszt (elhagyható, helyette mehet ennyivel több szénhidrátcsökkentett liszt)
- 5 dkg búzasikér (Dia Wellness lisztnél elhagyható!)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos víz
- 1 dkg himalája só
- 1+1 tojás a kenéshez
- 1,5 evőkanál (80 g) szobahőmérsékletű natúr görög joghurt
- 3 evőkanál (30 g) folyékony kókuszolaj
- 1 dkg negyedannyi édesítőszer
- szezámmag, lenmag a szóráshoz
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Diétás hamburger zsemle elkészítése:
- A víz, a és a szóráshoz szükséges magok kivételével mindent egy tálba teszünk (az élesztőt elmorzsolva), majd a vizet apránként hozzá öntve rugalmas, fényes felületű, egynemű tésztát gyúrunk. (Dagasztó spirálos robotgéppel, mert sokkal gyorsabb a munka!)
- Akkor jó, ha a tészta körül a tál belsejére nincs tésztamaradék ragadva.
- Az elkészült tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt hamburger zsemle tésztát, lisztezett gyúrótáblára öntjük, majd hat egyforma részre vágjuk és kb. egyforma méretű és formájú zsemléket gömbölyítünk belőlük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és letakarjuk azzal a tiszta konyharuhával, amit az első kelesztésnél használtunk.
- További 15-20 percig kelesztjük meleg helyen.
- Ez után a maradék egy tojást felütjük, enyhén felverjük és ecset vagy kenőtoll segítségével a bucik tetejét megkenjük tojással.
- A tojással megkent hamburger zsemléket megszórjuk egy kevés szezámmaggal vagy lenmaggal vagy chia maggal!).
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Hamburger húspogácsa hozzávalói:
- 1 nagyobb csirkemell filé ledarálva
- 1 közepes fej hagyma lereszelve
- 1 evőkanál cukormentes mustár
- himalája só, bors ízlés szerint
- + zöldségek (uborka, paradicsom, jégsaláta, lilahagyma)
Hamburger húspogácsa készítése:
- A hamburger húspogácsa hozzávalóit összekeverjük, lapos húspogácsákat formázunk belőlük és kevés forró kókuszolajon mindkét oldalukat ropogósra sütjük.
- A zsemléket kettévágjuk, majd ízlés szerint megtöltjük a húspogácsával és a zöldségekkel, és nyomunk rá cukormentes ketchupot és cukormentes mustárt (ki mit szeret).
Diétás hamburger zsemle kalória és szénhidráttartalma:
6 db egyforma méretű buci esetén 1 db buci (húspogácsa nélkül):
- 378 kcal,
- 12 gramm ch-t,
- 30 g fehérjét, és
- 12 g zsírt tartalmaz!
100 gramm tartalmaz (húspogácsa nélkül):
- 225 kcal,
- 7 gramm ch-t,
- 18 g fehérjét, és
- 7 g zsírt tartalmaz!
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
A recept Limara péksége hamburgerzsemle receptjének átdolgozása.
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!