Diétás hamburger zsemle

Diétás hamburger zsemle szénhidrátcsökkentett lisztből, házi hamburger húspogácsával – az az igazi retro fajta! (A férjem szerint “gitáros” hamburger! 😉 )

Hogy mitől gitáros? Annyira tele van minden jóval, hogy evés közben tutira kicsúszik belőle valami, egyenesen a ruhátokra. Na, akkor aztán lehet legitározni a ketchup és egyéb maradványokat a pólóról! 😉

Diétás hamburger zsemle szénhidrátcsökkentett lisztből
Diétás hamburger zsemle szénhidrátcsökkentett lisztből

Diétás hamburger zsemle recept

Diétás hamburger zsemle hozzávalói (6 db-hoz):

  • 30 dkg kelt tésztákhoz való szénhidrátcsökkentett lisztkeverék (nálam Zellei Tündi márkájú, de többféle is kapható!)
  • 10 dkg zsírtalanított szezámmagliszt (elhagyható, helyette mehet ennyivel több ZT liszt)
  • 5 dkg búzasikér
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 dkg himalája só
  • 1+1 tojás a kenéshez
  • 1,5 evőkanál (80 g) szobahőmérsékletű natúr görög joghurt
  • 3 evőkanál (30 g) folyékony kókuszolaj
  • 1 dkg negyedannyi édesítőszer
  • szezámmag, lenmag a szóráshoz

Diétás hamburger zsemle elkészítése:

  1. A víz, a és a szóráshoz szükséges magok kivételével mindent egy tálba teszünk (az élesztőt elmorzsolva), majd a vizet apránként hozzá öntve rugalmas, fényes felületű, egynemű tésztát gyúrunk. (Dagasztó spirálos robotgéppel, mert sokkal gyorsabb a munka!)
  2. Akkor jó, ha a tészta körül a tál belsejére nincs tésztamaradék ragadva.
  3. Az elkészült tésztát egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt hamburger zsemle tésztát, lisztezett gyúrótáblára öntjük, majd hat egyforma részre vágjuk és kb. egyforma méretű és formájú zsemléket gömbölyítünk belőlük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és letakarjuk azzal a tiszta konyharuhával, amit az első kelesztésnél használtunk.
  6. További 15-20 percig kelesztjük meleg helyen.
  7. Ez után a maradék egy tojást felütjük, enyhén felverjük és ecset vagy kenőtoll segítségével a bucik tetejét megkenjük tojással.
  8. A tojással megkent hamburger zsemléket megszórjuk egy kevés szezámmaggal vagy lenmaggal vagy chia maggal!).
  9. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Diétás hamburger zsemle szénhidrátcsökkentett lisztből
Diétás hamburger zsemle szénhidrátcsökkentett lisztből

Hamburger húspogácsa hozzávalói:

  • 1 nagyobb csirkemell filé ledarálva
  • 1 közepes fej hagyma lereszelve
  • 1 evőkanál cukormentes mustár
  • himalája só, bors ízlés szerint
  • + zöldségek (uborka, paradicsom, jégsaláta, lilahagyma)

Hamburger húspogácsa készítése:

  1. A hamburger húspogácsa hozzávalóit összekeverjük, lapos húspogácsákat formázunk belőlük és kevés forró kókuszolajon mindkét oldalukat ropogósra sütjük.
  2. A zsemléket kettévágjuk, majd ízlés szerint megtöltjük a húspogácsával és a zöldségekkel, és nyomunk rá cukormentes ketchupot és cukormentes mustárt (ki mit szeret).

Diétás hamburger zsemle kalória és szénhidráttartalma:

6 db egyforma méretű buci esetén 1 db buci (húspogácsa nélkül):

  • 378 kcal,
  • 12 gramm ch-t,
  • 30 g fehérjét, és
  • 12 g zsírt tartalmaz!

100 gramm tartalmaz (húspogácsa nélkül):

  • 225 kcal,
  • 7 gramm ch-t,
  • 18 g fehérjét, és
  • 7 g zsírt tartalmaz!

Jó étvágyat kívánok!

Szaszkó Reya

A recept Limara péksége hamburgerzsemle receptjének átdolgozása. 

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?