Diétás bejgli recept teljes kiőrlésű lisztből, hosszas pihentetési idők és macera nélkül!
Egyáltalán nem száraz, nem fojtós, finom, omlós diétás karácsonyi bejgli!
(Én csak diósat készítettem, mivel a mákot nem szeretem, de készíthető ugyanezzel a tésztával diétás mákos bejgli is!)
Diétás karácsony – így tartsd a súlyod az ünnepek alatt!
Diétás bejgli teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók 1 rúd diétás bejglihez:
A bejgli tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 4 dkg búzasikér
- 4,5 dkg kókuszzsír
- 4,5 dkg vaj
- 4 dkg negyedannyi édesítő
- 1 db szobahőmérsékletű M-es tojás
- 1 dkg friss élesztő
- 50 gramm langyos 1,5 % tej
- egy csipet só
A cukormentes dió vagy máktöltelékhez:
- 10 dkg cukrozatlan darált dió vagy 30 dkg cukrozatlan darált mák
- 5 dkg zabkorpa
- 4 dkg negyedannyi édesítő
- 1 tk. vanília aroma
- 2 dl 1,5 % tej
- 1 bio citrom reszelt héja
Diétás beigli készítése:
Diétás bejgli töltelék elkészítése:
- A tejet felforraljuk és hozzáadjuk a zabkorpával és az édesítőkkel elkevert diót/mákot. (Máktölteléknél hagyjuk el a zabkorpát!)
- Folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig főzzük, amíg sűrű nem lesz, majd félretesszük kihűlni.
- Amíg a töltelék hűl, készítsük el a bejgli tésztát!
Diétás bejgli tészta elkészítése:
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, krémesre keverjük és félretesszük addig, míg el nem kezd buborékozni.
- A teljes kiőrlésű lisztet elkeverjük a sikérrel, az édesítőszerrel és a sóval, majd elmorzsoljuk a kókuszzsírral és a vajjal.
- A lisztes morzsa közepébe készítsünk egy üreget és üssük bele a szobahőmérsékletű, felvert tojást és a felfuttatott élesztőt.
- Gyúrjuk össze a tésztát, majd egy konyharuhával letakarva pihentessük 15 percig!
- Miután letelt a pihentetés ideje, nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastag téglalap alakra!
- Kenjük meg a tésztát a töltelékkel úgy, hogy a két szélén 2-2 cm-t hagyjunk szabadon.
- A szabadon hagyott széleket hajtsuk rá a töltelékre, majd nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit.
- A feltekert bejglit emeljük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Verjünk fel villával egy tojást és egy tojássárgáját, majd kenjük meg a bejgli tetejét és minden oldalát.
- Hagyjuk 15 percig száradni, majd ismét kenjük át a bejglit a tojással.
- Hurkapálcával szurkáljuk meg a tetejét (teljesen szúrjunk le a tepsi aljáig), ezzel elkerülhetjük, hogy sütés közben szétrepedjen a bejglink.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
100 g diétás diós bejgli átlagos tápértéke:
- 293 kcal
- 20 g szénhidrát
- 11 g fehérje
- 19 g zsír
100 g diétás mákos bejgli átlagos tápértéke:
- 326 kcal
- 18 g szénhidrát
- 13 g fehérje
- 22 g zsír
Ha egyedül nem megy az életmódváltás, ne keseredj el, SEGÍTEK!
Ha szeretnél lefogyni és az elért súlyodat sokáig meg is tartani, de
- nem tudod, hogy kezdj bele, vagy
- odafigyelsz az étkezésedre, de mégsem fogysz,
- már több sikertelen életmódváltáson vagy túl, esetleg
- változatosságra van szükséged, mert már unod az egyhangú diétás ételeidet, keress bátran személyre szabott életmódváltó étrendért!
>>> 7 napos vagy 28 napos SZEMÉLYRE SZABOTT ÉLETMÓDVÁLTÓ ÉTREND KÉSZÍTÉS ITT!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
életmódváltó, gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó
Ha alacsonyabb szénhidráttartalmú bejglire vágysz, készíts bejglit szénhidrátcsökkentett lisztből ÍGY >>> Szénhidrátcsökkentett bejgli Dia Wellness lisztből
Még több diétás karácsonyi recept a Blogon >>>
TOP 10 diétás karácsonyi sütemény gyűjtemény
Ünnepi főétel és süti ötletek a diétás karácsonyi menühöz
Diétás karácsonyi keksz és aprósütemény gyűjtemény >>> Diétás Karácsonyi Keksz és Cukormentes Aprósütemény ötletek
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!