Hamis mézeskalács méz nélkül, zabpehelylisztből

Mézeskalács méz nélkül, zabpehelylisztből, cukormentesen!

Egyszerű, az eredeti mézeskalácshoz hasonló ízű diétás karácsonyi keksz pihentetés és hosszas puhulás nélkül fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, Candida diétázóknak!

Diétás karácsony – így tartsd a súlyod az ünnepek alatt!

Diétás mézeskalács méz nélkül, zabpehelylisztből készítve
Diétás mézeskalács méz nélkül, zabpehelylisztből készítve

Mézeskalács méz nélkül recept

Mézeskalács hozzávalók (formától függően 10-12 db-hoz):

  • 3 dkg puha (nem folyékony!) kókuszzsír vagy vaj
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dkg búzasikér (+egy kevés a szóráshoz)
  • késhegynyi étkezési szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanálnyi frissen facsart citromlé vagy almaecet
  • 2 dkg stevia eritrit keverék
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1-2 teáskanál  (vagy amennyit felvesz, zabpehelyliszt minőségétől is függ) hideg víz
  • 1+1 kisebb tojás a kenéshez

Mézeskalács készítés:

  1. A száraz anyagokat (zabpehelyliszt, szódabikarbóna, édesítőszer, mézeskalács fűszerkeverék, búzasikér) összekeverjük, majd a citromlével és a kókuszzsírral elmorzsoljuk. (Gyorsan kell dolgozni vele, nem szabad sokáig gyurmázni, morzsolgatni, mert nem fog összeállni a tészta. A legjobb aprítógépben állítani össze a tésztát!)
  2. A morzsalék közepébe üreget készítünk, majd beleütjük 1 tojást és hozzáadunk 1 teáskanál hideg vizet.
  3. A vizet a tojással elhabarjuk és belülről kifelé haladva fokozatosan összegyúrjuk a tésztát.
  4. Ha morzsálódik, hozzá lehet még adni a hideg vizet és azzal is össze kell gyúrni.
  5. Az összegyúrt tésztát búzasikérrel enyhén megszórt szilikonlapon (vagy gyúrótáblán) 1 cm vékonyra kinyújtjuk.
  6. A kinyújtott mézeskalács tésztából tetszőleges mézeskalács mintákat szúrunk ki (mézeskalács karácsonyfa, szív, csengő, csillag, hópihe…stb., de mézeskalács házikó készítéséhez is szuper a tészta!).
  7. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a kiszúrt mézeskalácsokat a tepsibe sorakoztatjuk.
  8. A kenéshez a tojást felverjük és mindegyik mézeskalács tetejét megkenjük vele.
  9. Ilyenkor lehet díszíteni a mézeskalácsokat magvakkal (nálam pl. szeletelt mandula, chia mag, szezámmag, goji bogyó került rájuk).
  10. A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10 perc alatt készre sütjük a mézeskalácsokat.

Mézeskalács díszítése (mézeskalács máz cukor nélkül):

  1. 1 tojásfehérjét 5 dkg eritrit porcukorral kemény habbá verünk.
  2. A kemény tojásfehérje habot habzsákba vagy vadiúj nejlonzacskó egyik sarkába töltjük.
  3. Ha zacskót használunk, a sarkát vágjuk le (csak pici lyuk legyen rajta, amilyen vastag díszítést szeretnénk).
  4. A tojáshabbal rajzoljuk meg a kész, kihűlt mézeskalácsokat és szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni.

Kalória és szénhidráttartalma:

  • 100 gramm mézeskalács ízű karácsonyi keksz 182 kcal és 22 g szénhidrátot tartalmaz (máz és magok, aszalt gyümölcsök nélkül)

+1 Reya Tipp: lisztes-kókuszzsíros morzsolgatás helyett használhatsz aprítógépet is! 

Még több diétás karácsonyi süti receptet itt találsz >>> Diétás Karácsonyi Sütik

Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánok!

Szaszkó Reya

Receptjeimhez a diétás hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Akik már elkészítették ezt a diétás receptet: 

Mézeskalács méz nélkül
Bereczki Erzsébet fotója

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?