Mézeskalács méz nélkül, zabpehelylisztből, cukormentesen!
Egyszerű, az eredeti mézeskalácshoz hasonló ízű diétás karácsonyi keksz pihentetés és hosszas puhulás nélkül fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak, Candida diétázóknak!
Diétás karácsony – így tartsd a súlyod az ünnepek alatt!

Mézeskalács méz nélkül recept
Mézeskalács hozzávalók (formától függően 10-12 db-hoz):
- 3 dkg puha (nem folyékony!) kókuszzsír vagy vaj
- 10 dkg zabpehelyliszt ( ITT VESZEM )
- 2 dkg búzasikér (+egy kevés a szóráshoz)
- késhegynyi étkezési szódabikarbóna
- 1 ek. frissen facsart citromlé
- 1 mokkáskanálnyi Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1-2 teáskanál (vagy amennyit felvesz, zabpehelyliszt minőségétől is függ) hideg víz
- 1+1 kisebb tojás a kenéshez
Zabpehelyliszt házilag:
https://youtu.be/Kpdf7gegQ_Y
Mézeskalács készítés:
- A száraz anyagokat (zabpehelyliszt, szódabikarbóna, édesítőszer, mézeskalács fűszerkeverék, búzasikér) összekeverjük, majd a citromlével és a kókuszzsírral elmorzsoljuk. (Gyorsan kell dolgozni vele, nem szabad sokáig gyurmázni, morzsolgatni, mert nem fog összeállni a tészta. A legjobb aprítógépben állítani össze a tésztát!)
- A morzsalék közepébe üreget készítünk, majd beleütjük 1 tojást és hozzáadunk 1 teáskanál hideg vizet.
- A vizet a tojással elhabarjuk és belülről kifelé haladva fokozatosan összegyúrjuk a tésztát.
- Ha morzsálódik, hozzá lehet még adni a hideg vizet és azzal is össze kell gyúrni.
- Az összegyúrt tésztát búzasikérrel enyhén megszórt szilikonlapon (vagy gyúrótáblán) 1 cm vékonyra kinyújtjuk.
- A kinyújtott mézeskalács tésztából tetszőleges mézeskalács mintákat szúrunk ki (mézeskalács karácsonyfa, szív, csengő, csillag, hópihe…stb., de mézeskalács házikó készítéséhez is szuper a tészta!).
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a kiszúrt mézeskalácsokat a tepsibe sorakoztatjuk.
- A kenéshez a tojást felverjük és mindegyik mézeskalács tetejét megkenjük vele.
- Ilyenkor lehet díszíteni a mézeskalácsokat magvakkal (nálam pl. szeletelt mandula, chia mag, szezámmag, goji bogyó került rájuk).
- A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10 perc alatt készre sütjük a mézeskalácsokat.
Mézeskalács díszítése (mézeskalács máz cukor nélkül):
- 1 tojásfehérjét 5 dkg eritrit porcukorral kemény habbá verünk.
- A kemény tojásfehérje habot habzsákba vagy vadiúj nejlonzacskó egyik sarkába töltjük.
- Ha zacskót használunk, a sarkát vágjuk le (csak pici lyuk legyen rajta, amilyen vastag díszítést szeretnénk).
- A tojáshabbal rajzoljuk meg a kész, kihűlt mézeskalácsokat és szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni.
Kalória és szénhidráttartalma:
- 100 gramm mézeskalács ízű karácsonyi keksz 182 kcal és 22 g szénhidrátot tartalmaz (máz és magok, aszalt gyümölcsök nélkül)
+1 Reya Tipp: lisztes-kókuszzsíros morzsolgatás helyett használhatsz aprítógépet is!
Még több diétás karácsonyi recept a Blogon >>>
TOP 10 diétás karácsonyi sütemény gyűjtemény
Diétás karácsonyi keksz és aprósütemény gyűjtemény >>> Diétás Karácsonyi Keksz és Cukormentes Aprósütemény ötletek
Ünnepi főétel és süti ötletek a diétás karácsonyi menühöz
Diétás Karácsonyi Sütik
Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánok!
Szaszkó Andi
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Akik már elkészítették ezt a diétás receptet:



2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet úgy, hogy életmódváltásba illeszthetőek és hasonlóan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
2023. májusában életmód- és táplálkozási tanácsadó végzettséget is szereztem, így vállalom személyre szabott étrendek készítését is.
FIGYELEM! Tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!