Diétás aranygaluska vanília sodóval

Diétás aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből, igazán habos, tejmentes, cukormentes vaníliasodóval!

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a diétás aranygaluska mennyei finom és nem is olyan bonyolult az elkészítése, mint amilyennek elsőre tűnik.

Mind a kelt tészta, mind a vaníliasodó cukor nélkül és tejmentesen készült (sőt, a sodó még gluténmentes is!), így nemcsak a cukorbetegek, IR diétázók és fogyókúrázók élvezhetik az ízeit, hanem a laktózérzékenyek és tejallergiások is ehetik!

Diétás aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből, cukormentes, tejmentes, lisztmentes vaníliasodóval
Diétás aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből, cukormentes, tejmentes, lisztmentes vaníliasodóval

Diétás aranygaluska recept

Hozzávalók (23*18 cm-es tepsihez):

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 10 dkg búzasikér
  • 15 g negyedannyi édesítő
  • 2 dkg friss élesztő
  • 0,5 dl langyos kókusztej az élesztő felfuttatásához + kb. 3 dl az aranygaluska tésztájába
  • 5 dkg kókuszzsír (hidegen mérve)
  • egy csipet himalája só

Az aranygaluska “panírozásához”:

  • 20 dkg cukrozatlan darált dió
  • 6 dkg stevia eritrit keverék
  • 12 dkg kókuszzsír felolvasztva
  • 1 tojás fele a kenéshez

Aranygaluska elkészítése:

  1. Az élesztő felfuttatásához a 0,5 dl kókusztejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne.
  2. 10 percre félretesszük, amíg az élesztő krémessé válik és apró buborékok jelennek meg a kókusztej felszínén.
  3. Közben a teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, a stevia eritrit keveréket és a sót egy tálba tesszük.
  4. A kókuszzsírt felolvasztjuk és a lisztes keverékhez adjuk.
  5. Az idő közben “felfutott” élesztőt szintén a lisztes keverékhez adjuk, majd robotgéppel elkezdjük dagasztani.
  6. A tészta dagasztása közben a maradék kókusztejet több részletben a tésztához adjuk.
  7. Csak annyi kókusztejet adjunk a tésztához, hogy ne legyen túl lágy a tészta! Nálam ez 3 dl volt, de ez a liszt minőségétől is függ!
  8. Az aranygaluska tésztát addig dagasztjuk, míg sima felületű, a tál falától mindenhol elváló tésztát kapunk (kb. 5-10 perc, a robotgép fokozatától is függ).
  9. A kész tésztát a tálban hagyjuk és egy tiszta konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük.
  10. Amíg kel a tészta, daráljuk le aprítógépben a diót és keverjük össze a “panírozáshoz” szükséges édesítőszerrel.
  11. Ha megkelt a tészta, kiöntjük egy szilikonlapra (gyúródeszkára) és egy pogácsa vagy fánkszaggatóval kb. 2 cm vastag, 4-5 cm hosszú galuskákat szaggatunk belőle.
  12. A panírozáshoz szükséges kókuszzsírt megolvasztjuk és ecsettel mindegyik galuskát vékonyan átkenjük vele.
  13. A kókuszolajjal átkent galuskákat azonnal az édesítőszeres dióba forgatjuk (másképp megdermed rajta a kókkuszzsír) és a tepsiben szorosan egymás mellé állítgatjuk őket.
  14. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogy a galuskánk.
  15. A tojást lazán felverjük és ecsettel átkenjük a nyers aranygaluska tetejét.
  16. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  17. Amíg sül a diétás aranygaluska, elkészítjük hozzá a vaníliasodót:
Diétás aranygaluska kiszaggatása
Diétás aranygaluska kiszaggatása

 

Reya Tippje: szénhidrátcsökkentett lisztkeverékből (pl. Dia Wellness Sütőlisztből, -50 % lisztből, CH Mínusz lisztből) is készíthető!

Még több diétás ebéd receptért kattints >>> Diétás Ebéd Receptek

100 gramm diétás aranygaluska kalória és szénhidráttartalma:

Sodó nélkül

  • 246 kcal
  • 11 gramm szénhidrátot
  • 9 g fehérjét és
  • 19 g zsírt tartalmaz!

100 gramm vaníliasodó

  • 45 kcal
  • 2,6 gramm szénhidrátot
  • 1,6 g fehérjét és
  • 1,4 g zsírt tartalmaz!

Jó étvágyat kívánok!

Reya

Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!

Receptjeimhez a hozzávalókat a Bijó Boltban vásárolom személyesen vagy webshopon keresztül, ingyenes házhozszállítással >>> BIJÓ Bolt

Bijó Diétás Webshop

Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:

Toplistás ötletek fehér liszt helyett

Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?

Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása

12 ok a kókuszzsír használata mellett

Búzasikér használata

Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?

Print Friendly, PDF & Email
 

Vélemény, hozzászólás?