Aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül, diétásan!
Nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a diétás aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből mennyei finom és nem is olyan bonyolult az elkészítése, mint amilyennek elsőre tűnik.

Aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből recept
Hozzávalók (23*18 cm-es tepsihez):
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 10 dkg búzasikér
- 15 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 dkg friss élesztő
- 2,5 -3 dl langyos kókusztej
- 5 dkg kókuszzsír (hidegen mérve)
- egy csipet himalája só
Az aranygaluska “panírozásához”:
- 20 dkg cukrozatlan darált dió
- 6 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 12 dkg kókuszzsír felolvasztva
- 1 tojás fele a kenéshez
A finom, puha diétás kelt tészta készítésének titkai
Lehetséges-e az élesztő felfuttatása cukor nélkül, édesítőszerrel?
Aranygaluska elkészítése:
- A teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, a negyedannyi édesítőt, az elmorzsolt élesztőt és a sót egy tálba tesszük.
- A kókuszzsírt felolvasztjuk és a lisztes keverékhez adjuk.
- A folyadékot apránként hozzá adagolva robotgéppel elkezdjük dagasztani.
- A tészta dagasztása közben a maradék kókusztejet több részletben a tésztához adjuk.
- Csak annyi kókusztejet adjunk a tésztához, hogy ne legyen túl lágy a tészta! Nálam ez 3 dl volt, de ez a liszt minőségétől is függ!
- Az aranygaluska tésztát addig dagasztjuk, míg sima felületű, a tál falától mindenhol elváló tésztát kapunk (kb. 5-10 perc, a robotgép fokozatától is függ).
- A kész tésztát a tálban hagyjuk és egy tiszta konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, daráljuk le aprítógépben a diót és keverjük össze a “panírozáshoz” szükséges édesítőszerrel.
- Ha megkelt a tészta, kiöntjük egy szilikonlapra (gyúródeszkára) és egy pogácsa vagy fánkszaggatóval kb. 2 cm vastag, 4-5 cm hosszú galuskákat szaggatunk belőle.
- A panírozáshoz szükséges kókuszzsírt megolvasztjuk és ecsettel mindegyik galuskát vékonyan átkenjük vele.
- A kókuszolajjal átkent galuskákat azonnal az édesítőszeres dióba forgatjuk (másképp megdermed rajta a kókkuszzsír) és a tepsiben szorosan egymás mellé állítgatjuk őket.
- Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogy a galuskánk.
- A tojást lazán felverjük és ecsettel átkenjük a nyers aranygaluska tetejét.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a diétás aranygaluska, elkészítjük hozzá a vaníliasodót:
- A diétás vanília sodó receptjét itt találod >>> DIÉTÁS VANÍLIA SODÓ RECEPT

Tippje: szénhidrátcsökkentett lisztkeverékből (pl. Dia Wellness Sütőlisztből, -50 % lisztből, CH Mínusz lisztből) is készíthető!
RECEPT >>> Aranygaluska diétásan, szénhidrátcsökkentett lisztből
Még több diétás ebéd receptért kattints >>> Diétás Ebéd Receptek
100 gramm diétás aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből kalória és szénhidráttartalma:
- 246 kcal
- 11 gramm szénhidrátot
- 9 g fehérjét és
- 19 g zsírt tartalmaz!
Jó étvágyat kívánok!
Szaszkó Andi
Készítsd el a receptet, és mutasd meg a róla készült fotót az Instagramon #salátagyár hashtaggel vagy linkkel együtt mutasd meg a Facebookon a Salátagyár Fogyókúrás Recept Klubban! >>> CSATLAKOZOM A DIÉTÁS RECEPT KLUBHOZ!
Hasznos infók a diétás receptek elkészítéséhez:
Toplistás ötletek fehér liszt helyett
Negyedannyi édesítő – mi az, és hogy kell használni?
Cukorhelyettesítők (stevia, eritrit, nyírfacukor) adagolása
12 ok a kókuszzsír használata mellett
Himalája só hatása – miért jobb, mint a hagyományos asztali só?
2013. óta főzök diétásan, cukor és fehér liszt nélkül. Nem vagyok sem ételérzékeny, sem vércukor gondjaim nincsenek, de a kilóimmal én is folyamatosan küzdök.
Diétás gasztroblogomon saját képekkel illusztrálva mutatom meg Neked, hogyan készítem el a kedvenc ételeimet alakbarát módon úgy, hogy lehetőleg ugyanolyan finomak is legyenek, mint a hagyományos ízek.
FIGYELEM! A receptjeimben és a tájékoztató jellegű bejegyzéseimben tapasztalataimat és az interneten található információkat gyűjtöttem össze. Nem vagyok sem orvos, sem dietetikus, ezért a tanácsaimat és a receptjeimet saját felelősségedre használd, készítsd és fogyaszd!